ΚΟΣΜΟΣ

Μοχάμεντ Μοχμπέρ: Ποιος είναι ο προσωρινός πρόεδρος του Ιράν, στη θέση του νεκρού Ραϊσί

Ο Μοχάμεντ Μοχμπέρ

(Photo by Borna News/Farzam Saleh/Iran Images/ATPImages/Getty Images)

Ο Μοχάμεντ Μοχμπέρ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν, θα αναλάβει προσωρινός πρόεδρος της χώρας, μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί, αφού το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο τελευταίος, συνετρίβη την Κυριακή 19/05.

Ο 69χρονος Μοχμπέρ θα συνεργαστεί με ένα επίλεκτο προσωπικό καθώς και με τις εκλογικές αρχές για να ορίσει νέες εκλογές εντός 50 ημερών, όπως επιβεβαίωσε ο ειδικός αναλυτής Ραζ Ζιμτ, μεταδίδει η Jerusalem Post.

Ο Μοχμπέρ λέγεται ότι ανέβηκε στο αξίωμα έχοντας διαχειριστεί μεγάλο μέρος των οικονομικών του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για χρόνια. Είναι επίσης κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τον Αγιατολάχ και τον Ραΐσι στη διαχείριση της οικονομίας του κράτους, προκειμένου να κρατήσει το Ιράν όρθιο παρά τα χρόνια των παγκόσμιων κυρώσεων.

Λέγεται επίσης ότι εμπλέκεται βαθιά σε σκάνδαλα διαφροράς για να κρατήσει διάφορες εκλογικές περιφέρειες κοντά στους κορυφαίους ηγέτες του καθεστώτος και υπηρέτησε στο ιατρικό τμήμα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης πριν από δεκαετίες.

Επιπλέον, ο Μοχμπέρ ήταν ένας από τους πρώτους που διόρισε ο Ραϊσί όταν εξελέγη πρόεδρος τον Αύγουστο του 2021.

Κυρώσεις κατά του Μοχμπέρ

Το 2010, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στον Μοχμπέρ για φερόμενη συμμετοχή σε «δραστηριότητες πυρηνικών ή βαλλιστικών πυραύλων», αν και δύο χρόνια αργότερα, τον αφαίρεσε από τη λίστα.

Παρά την αφαίρεσή του από τη λίστα της ΕΕ, οι ΗΠΑ στοχοθέτησαν επίσης τη Sina Bank, την οποία διαχειριζόταν ο Μοχμπέρ, το 2010 ως ιδιοκτησία της κυβέρνησης του Ιράν.

Επιπλέον, το 2018, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στη Sina Bank και αποκάλυψε ότι η τράπεζα χρηματοδότησε το Basij, μια εθελοντική παραστρατιωτική μονάδα εντός της χαρακτηρισμένης από τις ΗΠΑ τρομοκρατικής οργάνωσης IRGC, σύμφωνα με την οργάνωση «Ενωμένοι απέναντι στα Πυρηνικά του Ιράν» (UANI).

Τον Νοέμβριο του 2020, η UANI είπε ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο Ίδρυμα Mostazafan, το οποίο προηγουμένως διαχειριζόταν επίσης ο Μοχμπέρ και το οποίο κατέχει τις περισσότερες μετοχές της Sina Bank, και επεσήμανε ότι οι θυγατρικές του απαλλοτριώνουν τον πλούτο από Ιρανούς πολίτες.

Αν και ο Ραΐσι δεν ήταν τόσο ισχυρός όσο ο Χαμενεΐ, πολλοί αναλυτές πίστευαν ότι ο Αγιατολάχ τον προόριζε για διάδοχό του, αφού ο Χαμενεΐ είναι 85 ετών και έχει προβλήματα υγείας εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ότι ο Μοχμπέρ, όσο κοντά και αν πρόσκειται στον Χαμενεϊ, θα έχει την ίδια ευμένεια με τον Ραϊσί, αφήνοντας το ζήτημα του διαδόχου του Χαμενεί πολύ περισσότερο στον αέρα, παρότι ο Ραϊσί δεν είχε εξασφαλίσει τη θέση.

Μια συζήτηση μεταξύ των αναλυτών είναι εάν ένας άλλος κληρικός όπως ο Χαμενεΐ θα είναι ο επόμενος ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας ή αν ένας ανώτερος αξιωματούχος του IRGC θα προσπαθήσει να σχηματίσει έναν νέο συνασπισμό εξουσίας για να πάρει μεγαλύτερο έλεγχο από την τάξη των κληρικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης