ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ολονύκτιο θρίλερ με το ελικόπτερο του Ραϊσί - Πληροφορίες για επικοινωνία με το πλήρωμα

Ιράν: Ολονύκτιο θρίλερ με το ελικόπτερο του Ραϊσί - Πληροφορίες για επικοινωνία με το πλήρωμα

Ομάδες διάσωσης επιχειρούν κοντά στον τόπο της συντριβής του Ιρανικού ελικοπτέρου 

Azin Haghighi/Moj News Agency via AP

Το απίστευτο θρίλερ με τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί συνεχίζεται, καθώς από το μεσημέρι της Κυριακής (19/5), επικρατεί ένα χάος πληροφοριών γύρω από τη συντριβή σε ορεινή περιοχή στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Μέχρι και αργά το βράδυ, κανείς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει εάν ο Ιρανός πρόεδρος είναι νεκρός ή ζωντανός, αλλά και το εάν τελικά το ελικόπτερο έχει εντοπιστεί ή ακόμη αγνοείται, αφού ακόμη και εκεί δεν υπήρξε ταύτιση των πληροφοριών.

Οι έρευνες αναμένεται να συνεχιστούν όλη τη νύχτα υπό δυσμενής καιρικές συνθήκες, καθώς σφοδρές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι σαρώνουν την περιοχή. Μάλιστα, η αιτία της πιθανής συντριβής φέρεται να είναι η πυκνή ομίχλη.

Αρχικά η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως σχεδόν μετά από τέσσερις ώρες ερευνών, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να εντοπίσουν συντρίμμια, χωρίς όμως, να γίνεται αναφορά σε επιζώντες ή θύματα. Λίγο αργότερα, όμως, ήρθε η Ερυθρά Ημισέληνος να ανατρέψει το σκηνικό διαψεύδοντας τον εντοπισμό του ελικοπτέρου.

Στο ελικόπτερο, εκτός από τον πιλότο και τον Ιρανό πρόεδρο επέβαιναν άλλοι τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, με τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων να ανέρχεται σε 5.

Συγκεκριμένα, στο ελικόπτερο επέβαιναν: Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί , ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χουσείν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο κυβερνήτης της ανατολικής επαρχίας στα σύνορα του Αζερμπαΐτζάν Μαλέκ Ραχμάτι και ο εκπρόσωπος του Αγιατολάχ για τη συγκεκριμένη επαρχία Αλί Αλέ Χασέμ.

Διεθνής βοήθεια στις έρευνες

Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε σήμερα τη «μεγάλη ανησυχία» της μετά την εξαφάνιση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί το μεσημέρι της Κυριακής, προσφέροντας τη βοήθειά της στο Ιράν για τον εντοπισμό του.

«Επιβεβαιώνουμε ότι το βασίλειο στέκεται στο πλευρό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και ότι είναι έτοιμο να παράσχει κάθε βοήθεια που χρειάζονται οι ιρανικές αρχές», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, μιας χώρας που διατηρεί μακροχρόνια αντιπαλότητα με το Ιράν. Το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε ότι το Ριάντ εξέφρασε την υποστήριξή του στο Ιράν και ότι παρακολουθεί τις αναφορές για τη συντριβή με «μεγάλη ανησυχία».

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να παράσχει «κάθε μορφή υποστήριξης» στις επιχειρήσεις έρευνας του Ιράν σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Ντόχα.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στο Ιράν δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε απαραίτητη βοήθεια για την αναζήτηση του ελικοπτέρου η τύχη του οποίου αγνοείται και τη διερεύνηση των αιτίων του συμβάντος», μετέδωσε το RIA επικαλούμενο δήλωση της εκπροσώπου της ρωσικής διπλωματίας.

«Ακούνε τις σειρήνες ασθενοφόρων»

Και λίγο πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μεχντί Σαφάρι, ήρθε να δώσει ξανά μια αισιόδοξη διάσταση στο θέμα.

Όπως ανέφερε, αξιωματούχοι της κυβέρνησης κατάφεραν να επικοινωνήσουν τουλάχιστον δύο φορές με τον ιμάμη Μουχαμάντ Αλί Αλ-Χασέμ της επαρχία Tabriz, ο οποίος βρισκόταν στο ελικόπτερο και μάλιστα φέρεται να ανέφερε στις αρχές ότι η κατάστασή του είναι άσχημη, όμως, μπορεί και ακούει σειρήνες ασθενοφόρων.

Ελπίδες είχε σκορπίσει και ρεπορτάζ του Skynews που ανέφερε την επαφή με επιβάτη και μέλος του πληρώματος του ελικοπτέρου, κάτι που μετέφερε αξιωματούχος στην κρατική τηλεόραση, ο οποίος όμως, θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τα ιρανικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και συγκεκριμένα σε δύσβατη περιοχή που επιχειρούν οι ομάδες διάσωσης, χωρίς να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Η διάψευση από την Ερυθρά Ημισέληνο

Και ενώ το κλίμα αισιοδοξίας από τις πληροφορίες εντοπισμού είχαν αρχίσει να αυξάνουν και τις ελπίδες για επιζώντες, αξιωματούχος της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου που βρίσκεται στην περιοχή όπου διεξάγονται οι επιχειρήσεις έρευνας ανέφερε ότι «τα τοπικά μέσα ενημέρωσης» ευθύνονται για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι το ελικόπτερο βρέθηκε.

Ένας δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης που βρίσκεται στην περιοχή ανέφερε επίσης ότι ο υπουργός Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Μεχραμπιάν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

Ωστόσο, ο δημοσιογράφος δήλωσε ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης πιστεύεται ότι βρίσκονται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από μια περιοχή όπου υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί το ελικόπτερο.

Οι πρώτες αναφορές για σημεία ζωής

Νωρίτερα το βράδυ της Κυριακής, υπήρξαν οι πρώτες αναφορές για επικοινωνία με επιβάτη και μέλος του πληρώματος του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου, με το Skynews να μεταφέρει με επιφύλαξη την είδηση που σηματοδοτούσε μια «πραγματικά σημαντική εξέλιξη». «Υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν επιζώντες και ίσως βρίσκονται αρκετά κοντά στο σημείο της συντριβής, κάτι που και πάλι θα ήταν μια στιγμή ελπίδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής του αξιόπιστου βρετανικού ΜΜΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ