ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Χειμώνιασε ξαφνικά, στους 2 βαθμούς ο υδράργυρος - Ο πιο κρύος Μάιος από το 1950

Χιλή: Χειμώνιασε ξαφνικά, στους 2 βαθμούς ο υδράργυρος - Ο πιο κρύος Μάιος από το 1950

Κάτοικοι στο Σαντιάγκο προσπαθούν να καταπολεμήσουν το σφοδρό κρύο που πλήττει τη χώρα με ζεστά ρούχα και καφέ

AP Photo/Esteban Felix

Τον ψυχρότερο Μάιο από το 1950 βιώνει το Σαντιάγκο της Χιλής με τους πολίτες να κυκλοφορούν ντυμένοι σαν κρεμμύδια. 

Μετά από ένα οκταήμερο «ψυχρό κύμα» που πέρασε από την περιοχή της πρωτεύουσας αυτή την εβδομάδα, η μέση θερμοκρασία για τον Μάιο έπεσε στους δύο βαθμούς Κελσίου η χαμηλότερη από το 1950, σύμφωνα με την Ανχέλικα Γκουζαμάν, μετεωρολόγος της Μετεωρολογικής Διεύθυνσης της Χιλής.

«Πρέπει να βγείτε έξω ντυμένοι με διπλές στρώσεις», δήλωσε η Ροσίτα Μόγια, μια δημοσιογράφος που μίλησε στο CNNi. «Έπρεπε να ψάξω να βρω το καπέλο μου».

Οι Χιλιανοί είναι συνηθισμένοι στο κρύο, αλλά όχι τόσο νωρίς το χρόνο. Ένας τυπικός Μάιος στο Σαντιάγο φτάνει στους 17 βαθμούς Κελσίου και πέφτει στους έξι βαθμούς τη νύχτα. Το κύριο βάρος του χειμώνα φτάνει τον Ιούλιο, όταν η μέση χαμηλή θερμοκρασία πέφτει στους δύο βαθμούς.

Μια μάζα ψυχρού αέρα που θα διαρκέσει μέχρι το Σαββατοκύριακο βρίσκεται πίσω από την περίεργη πρόγνωση, δήλωσε η Γκουζαμάν, με θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου που αναμένεται να συνεχιστούν.

Οι αρχές έχουν κηρύξει «μπλε κώδικα» σε όλη τη χώρα, ανοίγοντας πρόσθετα καταφύγια και υπηρεσίες για τους άστεγους πληθυσμούς.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι: ζεστά ρούχα, κλειστά παπούτσια, προστασία για τα χέρια σας. Προσέξτε τα μέρη του σώματός σας που είναι πιο εκτεθειμένα, πρέπει να τα καλύψουμε», προειδοποίησε ραδιοφωνικός εκφωνητής σε εκπομπή το βράδυ της Πέμπτης.

Άλλοι πολίτες ήταν λιγότερο προσεκτικοί με τη διατροφή τους στο κρύο. «Οι σοκολάτες πουλάνε, τα μπισκότα πουλάνε, πολύς καφές», δήλωσε κάτοχος περιπτέρου.

Στο περίπτερο φρούτων και λαχανικών, το κρύο έκανε κακό στις δουλειές. Τα σταφύλια παγώνουν σε κομμάτια πάγου και όταν οι πελάτες βγάζουν τα χέρια τους έξω για να δοκιμάσουν τα προϊόντα αναφωνούν: «Αχ! Είναι πολύ κρύο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ