ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ιράν είχαν έμμεσες συνομιλίες στο Ομάν - Στο επίκεντρο η αποφυγή ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

ΗΠΑ και Ιράν είχαν έμμεσες  συνομιλίες στο Ομάν - Στο επίκεντρο η αποφυγή ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Ιρανικοί πύραυλοι μεταφέρονται καθώς ο μαέστρος της στρατιωτικής μπάντας δίνει οδηγίες κατά τη διάρκεια της Ημέρας Στρατού σε μια στρατιωτική βάση στη βόρεια Τεχεράνη, στις 17 Απριλίου 2024.

AP Photo/Vahid Salemi

Έμμεσες συνομιλίες με αντιπροσώπους του Ιράν είχαν δυο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ομάν, στο πλαίσιο προσπάθειας να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, αποκάλυψε την Παρασκευή (17/5) ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

Πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες ανέφεραν ότι επικεντρώθηκαν στην αποσαφήνιση των συνεπειών των ενεργειών του Ιράν και των συμμάχων του στην περιοχή και στη συζήτηση των ανησυχιών των ΗΠΑ σχετικά με την κατάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στη Συρία και το Ιράκ που πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και οι Χούτι στην Υεμένη που εξακολουθούν να επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι έμμεσες συνομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν από αμερικανικής πλευράς ο σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, ο Μπρετ Μακγκέρκ, και ο υπηρεσιακός ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για το Ιράν, ο Έιμπραμ Πάλι, ήταν οι πρώτες του είδους ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη από τον Ιανουάριο, κατά το δημοσίευμα.

Επίσης οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν ένα μήνα μετά την άνευ προηγουμένου απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με εκατοντάδες drones, πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους τη 13η Απριλίου.

Η επίθεση αυτή εξαπολύθηκε σε αντίποινα για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό που ισοπέδωσε το προξενείο της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην πρωτεύουσα της Συρίας την 1η Απριλίου, για τον οποίο η Τεχεράνη κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Το Ισραήλ ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε πως προχώρησε στον βομβαρδισμό στη Δαμασκό.

Αρκετές ημέρες μετά την επίθεση, το Ισραήλ απάντησε με ένα στοχευμένο πλήγμα σε ένα σύστημα αεράμυνας S-300 σε βάση της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας.