Κρίστιαν Μίτσκοσκι: Ο άνθρωπος πίσω από τη νέα κρίση με τη Βόρεια Μακεδονία
Ο άνθρωπος που αναμένεται άμεσα να σχηματίσει Κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά με την Ελλάδα αλλά και την Βουλγαρία και έδωσε ξεκάθαρο στίγμα προθέσεων για τα επόμενα χρόνια.
Ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι γεννήθηκε στα Σκόπια το 1977 και φοίτησε στο Πολυτεχνείο των Σκοπίων. Μετά το πέρας των σπουδών του έγινε καθηγητής Πανεπιστημίου ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του αλλά και λαμβάνοντας από τους επικριτές του το προσωνύμιο «το παιδί του μπαμπά», το οποίο εδώ και χρόνια επιχειρεί να αποτινάξει.
Ο Μίτσκοσκι μπήκε στην πολιτική επιλέγοντας πολύ προσεκτικά τις κινήσεις του. Το κενό στο VMRO δημιουργήθηκε το 2017 όταν κατά του Νίκολα Γκρούεφσκι ασκήθηκαν διώξεις για διαφθορά. Το 2018 ο τελευταίος επέλεξε την φυγή από την χώρα με το ενδεχόμενο της σύλληψης να είναι πολύ πιθανό. Ο επί 10 χρόνια (από το 2006 μέχρι και το 2016) πρωθυπουργός της χώρας κατέφυγε στην Ουγγαρία, ζήτησε και του εγκρίθηκε άσυλο. Ο Μίτσκοσκι θα αποδεχθεί την πρόκληση και θα επιμείνει μέχρι που στις πρόσφατες εκλογές θα δικαιωθεί… Το κόμμα του όχι μόνο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές αλλά και στις Προεδρικές η δική του επιλογή κατέκτησε την κορυφή.
Το αφήγημα του Μίτσκοσκι δομήθηκε πολύ προσεκτικά και διατυπώθηκε σε τόνους που το μεγάλο ακροατήριο της Βόρειας Μακεδονίας άκουσε: «Η Ευρώπη δεν έρχεται παρά τη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε το δικό του VMRO σε μία περίοδο που είναι αλήθεια πως η κοινωνία στη γειτονική χώρα εμφανίζει σημάδια κόπωσης και δεν βλέπει πρόοδο στην ενταξιακή της πορεία που θα έφερνε σημαντική βελτίωση στην εύθραυστη εσωτερική οικονομία. Ο Μίτσκοσκι επέμεινε ακόμη και όταν στο εσωτερικό του κόμματός του υπήρχαν φωνές και μάλιστα ισχυρές που έκαναν λόγο για ακραία ρητορική, πως η νίκη θα ερχόταν μόνο εάν υπήρχε η ανάλογη συσπείρωση… Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε και ανοίγει πλέον για πρώτη φορά μία σελίδα στην οποία έχει επί της ουσίας την ευκαιρία να αποδείξει πως είναι άξιος να σταθεί μόνος και όχι ως «γιος του μπαμπά».
Η οικονομία, η Ευρώπη και η Συμφωνία των Πρεσπών
Στους υψηλούς τόνους του VMRO και του επόμενου πρωθυπουργού Μίτσκοσκι είναι προφανές πως μπαίνει στο «παιχνίδι» η Συμφωνία των Πρεσπών. Μέσα από την συγκεκριμένη Συμφωνία έχουν παραχθεί άλλωστε ευνοϊκά τετελεσμένα για τη Βόρεια Μακεδονία, όπως η εισδοχή στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ. Ο Μίτσκοσκι στις δηλώσεις του είναι εξόχως προσεκτικός ανεξάρτητα από το εάν το παραγόμενο για Ελλάδα και Βουλγαρία αποτέλεσμα και ακούγεται και είναι προκλητικό. Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ακροβατεί ανάμεσα σε νομιμότητα και δεσμεύσεις και επιχειρεί να στείλει μήνυμα πως ο ίδιος έχει εκλεγεί με συγκεκριμένες θέσεις και αυτές οι θέσεις θα πρέπει να γίνουν σεβαστές ανεξάρτητα από το τι έχει υπογραφεί.
Ο Μίτσκοσκι σε όσους σήμερα υπογραμμίζουν πως με τις κινήσεις του εκτροχιάζει την ευρωπαϊκή προοπτική και την οικονομία της χώρας απαντά πως έχει ήδη στα χέρια του δύο σημαντικές συμφωνίες. Η μία αφορά δανεισμό της χώρας με «χαμηλό επιτόκιο και μεγάλο διάστημα αποπληρωμής» το οποίο έχει ήδη συμφωνήσει ο ίδιος με 3η χώρα… Σε ερώτηση ποια είναι αυτή ο Μίτσκοσκι δεν έχει ακόμη και σήμερα απαντήσει, δημιουργώντας περισσότερα ερωτηματικά από αυτά που έχει λύσει… Η δεύτερη αφορά ακόμη μία συμφωνία για την παραγωγή ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία. Ο Μίτσκοσκι έχει αναφέρει πως υπάρχει συμφωνία για την ανάπτυξη νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας στη χώρα με εταιρεία που θα δώσει την δυνατότητα παραγωγής 1 τεραβάτ σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Στις επίμονες ερωτήσεις των τοπικών μέσων για την προέλευση της χώρας που θα κάνει την επένδυση αλλά και το εάν η συγκεκριμένη ενέργεια θα αφορά την εγχώρια αγορά ή εξαγωγές ο αυριανός πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κρατά ακόμη και σήμερα τα χαρτιά του κλειστά. Οι επικριτές του Μίτσκοσκι «βλέπουν» πίσω και από τις δύο συμφωνίες την Τουρκία, που έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια στην χώρα τα τελευταία 5 χρόνια αλλά και τη Ρωσία που έχει τη δυναμική και κυρίως σήμερα περισσότερο από ποτέ τη θέληση για «εξαγωγές» ειδικά στα Βαλκάνια.