Γεωργία: Έτοιμη να ασκήσει βέτο τη πρόεδρος Ζουραμπισβίλι για το νόμο για τους «ξένους πράκτορες»
Ανανεώθηκε:
Την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο στο νόμο για τους «ξένους πράκτορες» εξέφρασε η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι σε συνέντευξή της στην La Croix.
Ο νόμος ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο στις 14 Μαΐου. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο νόμος μπορεί να μην ισχύσει καθώς το βέτο της μπορεί να παρακαμφθεί από τους βουλευτές.
Κατά την τρίτη και τελευταία ανάγνωση του νομοσχεδίου χθες, 84 Γεωργιανοί βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» και 30 «κατά». Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προσπαθούσε από πέρυσι να περάσει το νόμο, αλλά προσέκρουε πάνω στις αντιδράσεις.
Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει και την αντίδραση των ΗΠΑ και της Ε.Ε., σε μια περίοδο που η Γεωργία έχει ξεκινήσει μια ενταξιακή πορεία προς την Ένωση, με το βλέμμα και στο ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθιά» για το νομοσχέδιο, με την εκπρόσωπο Καρίν Ζαν-Πιέρ να δηλώνει ότι, «αν υιοθετηθεί αυτή η νομοθεσία, θα αναγκαστούμε να επανεξετάσουμε θεμελιωδώς τις σχέσεις μας με τη Γεωργία».
Η Ε.Ε., η οποία έδωσε τον Δεκέμβριο στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρα, έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι το νομοσχέδιο θα αποτελέσει εμπόδιο για την περαιτέρω ένταξη της Τυφλίδας στο μπλοκ.
Τι προβλέπει ο νόμος
Βάσει του νομοσχεδίου όλοι οι οργανισμοί (ΜΚΟ, ΜΜΕ) που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό θα χαρακτηρίζονται ξένοι πράκτορες. Αυτό σημαίνει είτε θα τους ελέγχει το υπουργείο Δικαιοσύνης είτε αν δεν το δεχτούν θα αντιμετωπίσουν τόσο υψηλά πρόστιμα, που θα οδηγηθούν σε αναγκαστικό κλείσιμο.
Οι πολέμιοί του το έχουν χαρακτηρίσει «ρωσικό νόμο», καθώς το συγκρίνουν με τη ρωσική νομοθεσία που χρησιμοποιήθηκε για να στοχοθετήσει τους αντιπάλους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτό γιατί θεωρούν θεωρούν ότι είναι κρίσιμο για το μέλλον της Γεωργίας, καθώς θα καθορίσει αν η χώρα θα προχωρήσει προς την ένταξή της στην Ε.Ε. ή θα κάνει στροφή προς τη Ρωσία.