ΚΟΣΜΟΣ

Ουάσιγκτον και Παρίσι δεν έχουν το περιθώριο να χάσουν το Χάρκοβο - Ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων

Ουάσιγκτον και Παρίσι δεν έχουν το περιθώριο να χάσουν το Χάρκοβο - Ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε εχθές συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν και δίωρη τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο με το Χάρκοβο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η πιο κρίσιμη μάχη, μέχρι την επόμενη, στα Ουκρανικά εδάφη μαίνεται σήμερα όχι για ένα μικρό – κομβικό κομμάτι γης στην ανατολική Ουκρανία αλλά για μία κομβικής σημασίας περιοχή και πόλη το Χάρκοβο. Το Χάρκοβο είναι αγκάθι στα «πλευρά» της Ρωσίας για πολλούς λόγους αλλά κυρίως γιατί από την συγκεκριμένη περιοχή το Κίεβο αντλεί δυναμική στο εσωτερικό και εξαπολύει δυναμικές επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη. Αναλυτές και στρατιωτικοί παράγοντες σημειώνουν το τελευταίο διάστημα πως εάν η ιστορία είχε εξελιχθεί διαφορετικά και η επιτιθέμενη δύναμη σε ένα φανταστικό σενάριο ήταν η Ουκρανία και όχι η Ρωσία από το Χάρκοβο θα ξεκινούσε το σημαντικότερο τμήμα των ουκρανικών δυνάμεων τις επιχειρήσεις του.

Για τους Ρώσους και ιστορικά το Χάρκοβο αποτελούσε κομβικό σημείο σε σημαντικές μάχες. Το υπό Γερμανική κατοχή Χάρκοβο αποτέλεσε το «διαμάντι» του στέμματος για τη ναζιστική Γερμανία και τον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης στα δύο πρώτα χρόνια της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτήν ακριβώς την φάση του πολέμου οι ναζιστικές δυνάμεις έχασαν μία φορά για λίγες ώρες τον έλεγχο της κομβικής πόλης και χρειάστηκαν τρείς εκστρατείες από τον Κόκκινο στρατό μέχρι η περιοχή να γίνει και πάλι τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης μετά την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων από την περιοχή και όχι την ήττα τους στο πεδίο…

Ανησυχία

ΝΑΤΟ, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σήμερα μία εβδομάδα σχεδόν μετά την έναρξη της νέας ρωσικής επιχείρησης στο σημείο αρκετά δεδομένα στα χέρια τους ώστε να ανησυχούν… Αυτό που δείχνει να έχει αλλάξει σήμερα είναι η ταχύτητα και οι πληροφορίες που διαθέτουν οι Ρώσοι και τους δίνουν τη δυνατότητα να μην επαναλάβουν τις ολέθριες για τους ίδιους πρακτικές του 2022 όταν στην περιοχή τα ρωσικά στρατεύματα υπέστησαν σαρωτική ήττα και κατέγραψαν τεράστιες απώλειες. Το πυροβολικό για τους Ρώσους διαδραματίζει και αυτή την φορά καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις αλλά σύμφωνα με τις ουκρανικές πληροφορίες αυτή την φορά οι ρωσικές δυνάμεις αιφνιδίασαν την άμυνα του Κιέβου με τις επιλογές και την τακτική τους και έχουν καταφέρει να περάσουν χωρίς το παραμικρό πρόβλημα από όλα τα ναρκοθετημένα σημεία και να στήσουν τις πυροβολαρχίες τους σε χωριά κρίσιμα για τις ουκρανικές θέσεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν στο τηλεφώνημα που είχε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να λάβει όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στο Χάρκοβο προκειμένου να τα μεταφέρει στις δικές τους ένοπλες δυνάμεις και να καταφέρει να βοηθήσει πολυεπίπεδα τον Ουκρανό ομόλογό του. Αυτό από μόνο του δείχνει πως η Γαλλία έχει απόλυτη αντίληψη της θέσης στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Ουκρανικός στρατός αλλά κυρίως το τι διακυβεύεται εάν το Χάρκοβο περάσει σε ρωσικά χέρια.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η ενημέρωση και προς τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας με τον Ζελένσκι να πιέζει σήμερα με απτά παραδείγματα τρόμου τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για έξτρα συστοιχίες Patriot. Ο Ζελένσκι σημειώνει πως εάν το Χάρκοβο είχε εδώ και 15 ημέρες δύο συστοιχίες αμερικανικών πυραύλων στην περιοχή η ρωσική προώθηση θα ήταν αδύνατη. Σε αυτό το σημείο μάλιστα δεν μπόρεσε να αντιτάξει το παραμικρό ο Αμερικανός διπλωμάτης καθώς φαίνεται πως η αργοπορία έγκρισης του πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία έχει ουσιαστικά ενισχύσει σημαντικά τη Μόσχα. Ακόμη ένα θέμα που τέθηκε πάντως στην συζήτηση ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσιγκτον έχει να κάνει με τις κρίσιμες πληροφορίες τις οποίες φαίνεται πως είχαν εγκαίρως και αξιοποίησαν με τον καλύτερο για τους ίδιους τρόπο οι ρωσικές δυνάμεις.

Ενίσχυση

Μετά την σαρωτική ήττα και τις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς Ρώσους στρατιώτες του 2022 κανένας δεν φαίνεται πως «πόνταρε» σε μία τόσο σύντομη ανασυγκρότηση και αντεπίθεση στο ίδιο ακριβώς σημείο από την Ρωσία. Ο Ζελένσκι μάλιστα τον τελευταίο χρόνο έχει φροντίσει δεκάδες φορές να πλήξει στόχους εντός ρωσικών εδαφών στην συγκεκριμένη περιοχή προκειμένου να μειώσει το ενδεχόμενο μίας τέτοιας κίνησης. Οι ΗΠΑ ισυχρίζονται εδώ και κάποιους μήνες πως οι αλλαγές Ζελένσκι στο στράτευμα έχουν δημιουργήσει σημαντικό κενό ασφαλείας ειδικά στον τομέα των πληροφοριών. Ο Ουκρανός Πρόεδρος φάνηκε για πρώτη φορά, σύμφωνα με πηγές από περιβάλλον του, να συμφωνεί σε αυτή την αμερικανική πρόταση και δεν έδειξε αρνητικός στο να αναλάβουν ρόλο για την διακίνηση και την ασφάλεια των πληροφοριών στην περιοχή οι μυστικές υπηρεσίες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Με τα σημερινά δεδομένα η Ουκρανία είναι υποχρεωμένη να ενισχύσει με κάθε κόστος τις δυνάμεις της στο Χάρκοβο ακόμη κι αν υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο ρήγμα στα ανατολικά. ΗΠΑ και Γαλλία έχουν απόλυτη γνώση των όσων συμβαίνουν στα πεδία και έχουν κινητοποιήσει μηχανισμούς εκτάκτου ανάγκης προκειμένου το όποιο έλλειμα να καλυφθεί. Η Μόσχα έχει ξεκάθαρο προβάδισμα στην συγκεκριμένη κούρσα και φιλοδοξεί για πρώτη φορά να αποκτήσει σημαντικό στρατιωτικό πλεονέκτημα για μία καθαρή νίκη στον πόλεμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ