ΚΟΣΜΟΣ

Λατινική Αμερική: Φαντασμαγορικό βόρειο σέλας στον ουρανό από το Μεξικό μέχρι την Παταγωνία

Εντυπωσιακό βόρειο σέλας στον ουρανό της Χιλής 

AP Photo/Kyle Green

Η μεγαλύτερη ηλιακή καταιγίδα των τελευταίων δύο δεκαετιών, που προκλήθηκε από ηλιακές εκλάμψεις, «φώτισε» με μαγικά χρώματα τον ουρανό σε πολλές περιοχές της Λατινικής Αμερικής από το Μεξικό και την Χιλή μέχρι την Αργεντινή και την Παταγονία.

Στο Μεξικάλι, μια έρημη πόλη στο βόρειο Μεξικό, χιλιάδες μίλια από την Αρκτική, όπου η θέαση του βόρειου σέλας είναι κοινή, αποχρώσεις του ροζ και του μωβ φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό.

Ροζ και μοβ χρώματα «έβαψαν» τον ουρανό πάνω από το Μεξικό

AP Photo/Dee-Ann Durbin

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στην μεξικάνικη πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια ανέφερε ότι είναι ορατό τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 11/5.

Στη Χιλή, όπου τα σέλας είναι γνωστά ως «νότια αυγή» ή «νότια φώτα», τοπικά μέσα ενημέρωσης και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες του ουρανού πάνω από την πόλη Πούντα Αρένας, με τον ουρανό γεμάτο κόκκινες και φούξια αποχρώσεις.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Αργεντινή έκαναν λόγο για παρόμοιες αποχρώσεις στον ουρανό στην πόλη Ουσουάια της Παταγονίας.

Το φαινόμενο είναι πιθανό να διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο.

«Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι φορτισμένα ηλιακά σωματίδια που βγήκαν από την κορόνα του Ήλιου κατευθύνονται προς τη Γη», είχε αναφέρει χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Σον Νταλ, του Κέντρου Προβλέψεων Διαστημικού Καιρού (SWPC). Το Κέντρο εξέδωσε προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα 4ου βαθμού (στην πεντάβαθμη κλίμακα), κάτι που δεν έχει ξαναγίνει από το 2005.

Χιλιάδες πολίτες απόλαυσαν τον μαγικό ουρανό με τα χρώματα του Βορείου Σέλας σε δεκάδες χώρες

AP Photo/Lindsey Wasson

Ο Ήλιος βρίσκεται αυτήν την περίοδο κοντά στην κορύφωση της δραστηριότητάς του με βάση τον 11ετή κύκλο του. Αυτές οι στεμματικές εκπομπές μάζας, εκ των οποίων τουλάχιστον επτά κατευθύνονται προς τη Γη, προέρχονται από μια ηλιακή κηλίδα που έχει μέγεθος περίπου 16 φορές τη διάμετρο της Γης. Κινούνται με ταχύτητα πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης