ΚΟΣΜΟΣ

Μαίνονται οι μάχες στο Χαλέπι, αυξάνει ο αριθμός των νεκρών αμάχων

Άρμα μάχης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στο βιομηχανικό νοτιοδυτικό προάστιο Ραμούσα (Ramouseh) του Χαλεπίου, την Τρίτη 2 Αυγούστου 2016 REUTERS/Abdalrhman Ismail

Δεκατρείς άμαχοι, ανάμεσά τους εννιά παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα στους βομβαρδισμούς  που έπληξαν τόσο ελεγχόμενες από αντάρτες συνοικίες του Χαλεπιού, όσο και αυτές που ελέγχει το καθεστώς Άσαντ.

Αυτό γνωστοποίησε Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, ενόσω οι μάχες για τον έλεγχο της πάλαι ποτέ οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας κλιμακώνονται.

Την 31η Ιουλίου, αντάρτες με την υποστήριξη του τζιχαντιστικού Μετώπου Κατάκτησης της Συρίας (Jabhat Fateh al-Sham) εξαπέλυσαν μια αντεπίθεση με στόχο να σπάσουν την πολιορκία του καθεστώτος στις συνοικίες που ελέγχουν, στον ανατολικό τομέα της μεγαλούπολης της ανατολικής Συρίας.

Η συγκεκριμένη οργάνωση είναι η πρώην Jabhat al-Nusra (Μετώπου Υποστήριξης), που άλλαξε το όνομά της, ανακοινώνοντας ότι διέρρηξε τις σχέσεις του με την Αλ Κάιντα.

Σε ηχητικό μήνυμα του που διανεμήθηκε σε τζιχαντιστικούς ιστοτόπους, ο ηγέτης του Μετώπου Κατάκτησης της Συρίας, Αμπού Μοχάμαντ Aλ Γκολάνι (Abu Mohammad al-Julani), δήλωσε βέβαιος για τη νίκη.

«Ο θεός θα προσφέρει μια ένδοξη νίκη στους μαχητές μας που θα σπάσουν την πολιορκία του Χαλεπιού», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η έκβαση της μάχης θα είναι πολύ πιο σημαντική από την άρση της πολιορκίας. Θα αλλάξει τον συσχετισμό δύναμης και θα προετοιμάσει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου του πολέμου».

Η μέχρι τώρα εξέλιξη μοιάζει να είναι εντελώς διαφορετική.

Αφού κατάφεραν να ανακαταλάβουν κάποιες περιοχές, οι αντάρτες έχασαν έδαφος, αντιμέτωποι με τον συριακό στρατό, στο πλευρό του οποίου μάχονται Ιρανοί και μέλη της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ο οποίος έχει επίσης την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας.

Διχασμένο από το 2012 ανάμεσα στις συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες και εκείνες που ελέγχει το καθεστώς, το Χαλέπι είναι ένα από τα σημαντικότερα διακυβεύματα του πολέμου. Η ανάκτησή του από το καθεστώς θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική.

Νωρίτερα σήμερα αεροπορικές επιδρομές, ένα από τα βασικά ατού του καθεστώτος στον πόλεμο, είχαν αποτέλεσμα να «σκοτωθούν δέκα άμαχοι, ανάμεσά τους επτά παιδιά, στη συνοικία Μαρζέ των ανταρτών», διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ΜΚΟ δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει σε ποια χώρα ανήκαν τα αεροσκάφη που χτύπησαν τη Μαρζέ (Maqar al-Anbiya – Marjeh).

Εξάλλου τρεις άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς των ανταρτών εναντίον της συνοικίας Χαμαντανίγια (Hamdaniya), που ελέγχει το καθεστώς.

Στα νότια του Χαλεπιού, οι μάχες συνεχίζονται ανάμεσα στις δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς και τους αντάρτες που προσπαθούν να καταλάβουν τη συνοικία Ραμούσα (Ramouseh) για να διανοίξουν μια κρίσιμης σημασίας οδό ανεφοδιασμού των συνοικιών που ελέγχουν, που τελούν υπό ολοκληρωτική πολιορκία από την 17η Ιουλίου, με τους 250.000 κάτοικοι να αντιμετωπίζουν πλέον ελλείψεις σε όλα τα βασικά ήδη. Από τη συνοικία Ραμούσα περνάει επίσης η βασική οδός ανεφοδιασμού των συνοικιών υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Συνολικά από την 31η Ιουλίου τουλάχιστον 115 άμαχοι, ανάμεσά τους 35 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς των δύο εμπόλεμων πλευρών στο Χαλέπι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περίπου 60 χλμ. βορειοανατολικά του Χαλεπιού, Άραβες και Κούρδοι, που συμμετέχουν στη συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (QSD) συνέχισαν την προέλασή τους στη Μανμπίτζ (Manbij), προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, με την αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η αραβοκουρδική συμμαχία ελέγχει πλέον το 70% της πόλης που πολιορκεί από την 31η Μαΐου.

«Για το Ισλαμικό Κράτος αυτή είναι η τελική φάση της μάχης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή θα τερματιστεί μέσα σε λίγες μέρες, διότι οι τομείς που συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών έχουν μεγάλο άμαχο πληθυσμό, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν ανθρώπινη ασπίδα», σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΜΚΟ Ράμι Άμπντελ Ραχμάν (Rami Abdul Rahman).

Η Μανμπίτζ αποτελεί βασικός κόμβος ανεφοδιασμού του ISIS, καθώς βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και συνδέεται οδικώς με τη Ράκα (Raqqa), τη de facto πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη Συρία, ανατολικά του Ευφράτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης