ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Θα ξεπεράσουμε τις διαφωνίες μας με τις ΗΠΑ - Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για εκεχειρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Tζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε παλιότερη συνάντησή τους το 2023 στο Τελ Αβίβ.

AP Photo/Evan Vucci

Την ελπίδα ότι  ίδιος και ο Τζο Μπάιντεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις «διαφωνίες» τους για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναστείλει τις παραδόσεις κάποιων πυρομαχικών στον ισραηλινό στρατό την περασμένη εβδομάδα, εκφράζει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Συχνά συμφωνούμε, αλλά έχουμε επίσης τις διαφωνίες μας. Έχουμε μπορέσει να τις ξεπεράσουμε. Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε και τώρα, όμως θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας», είπε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «Dr. Phil Primetime».

Η δήλωση ήρθε την ώρα σε μία στιγμή που το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει με την χερσαία επιχείρηση στη Ράφα παρά την έντονη δυσφορία των Αμερικανών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να εναντιώνεται σε οποιονδήποτε εξαναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων, με φόντο την επαπειλούμενη στρατιωτική επίθεση ευρείας κλίμακας του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χθες Πέμπτη ο Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον αιγύπτιο ομόλογό του.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε την «σαφή θέση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν μείζονα στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα και (...) απορρίπτουν κάθε εξαναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα», ανέφερε ο εκπρόσωπός του Μάθιου Μίλερ.

Ο Μπλίνκεν «εξέφρασε επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ στο άνοιγμα εκ νέου του σημείου διέλευσης της Ράφας και στη συνέχιση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας που είναι επειγόντως απαραίτητη», πρόσθεσε ο κ. Μίλερ.

Την Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης και κατέλαβε τον έλεγχο του σημείου διέλευσης των συνόρων με την Αίγυπτο, κλείνοντας τη βασική πύλη εισόδου των οχηματοπομπών με βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο.

Σε μία άλλη εξέλιξη ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις για να καταλήξουν σε συμφωνία με σκοπό τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα που φτάνει από την Κύπρο στην προσωρινή προβλήτα που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός, ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
«Συνεχίζουμε αυτές τις συζητήσεις. Αυτά λοιπόν είναι σε εξέλιξη. Ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι όποτε φτάνει βοήθεια στην προβλήτα. Αλλά σίγουρα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού είναι έτοιμο να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια, όποτε υπάρχει στην προβλήτα, αλλά και από τη στιγμή που θα υπάρχει συμφωνία για το πώς θα μεταφερθεί η βοήθεια», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) υπολογίζει ότι 80.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τη Ράφα από την Τρίτη, όταν ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.

Στο Ισραήλ η επόμενη κίνηση

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς έκρινε, μετά την αναχώρηση της αντιπροσωπείας της από την Αίγυπτο, όπου διεξήχθησαν έμμεσες διαπραγματεύσεις, πως «η μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο» του Ισραήλ όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις αναχώρησε από το Κάιρο για τη Ντόχα. Η κατοχή απέρριψε την πρόταση που είχε υποβληθεί από τους μεσολαβητές κι είχαμε αποδεχθεί. Κατά συνέπεια, η μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο της κατοχής», αναφέρει επιστολή της Χαμάς προς άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις — το κίνημα αναφέρεται πάγια στο κράτος του Ισραήλ χρησιμοποιώντας αυτόν τον όρο.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς έκρινε νωρίς σήμερα, μετά την αναχώρηση της αντιπροσωπείας της από την Αίγυπτο, όπου διεξήχθησαν έμμεσες διαπραγματεύσεις, πως «η μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο» του Ισραήλ όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις αναχώρησε από το Κάιρο για τη Ντόχα. Η κατοχή απέρριψε την πρόταση που είχε υποβληθεί από τους μεσολαβητές κι είχαμε αποδεχθεί. Κατά συνέπεια, η μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο της κατοχής», αναφέρει επιστολή της Χαμάς προς άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις — το κίνημα αναφέρεται πάγια στο κράτος του Ισραήλ χρησιμοποιώντας αυτόν τον όρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης