ΚΟΣΜΟΣ

Κάιρο: Κρίσιμες ώρες για Ράφα και εκεχειρία - Σε τεντωμένο σκοινί η διαπραγμάτευση Χαμάς - Ισραήλ

Κάιρο: Κρίσιμες ώρες για Ράφα και εκεχειρία - Σε τεντωμένο σκοινί η διαπραγμάτευση Χαμάς - Ισραήλ
AP Photo/Leo Correa

Δραματικές είναι οι στιγμές στο Κάιρο με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους διαμεσολαβητές και εκπροσώπους του Ισραήλ και της Χαμάς να συνεχίζονται το βράδυ της Τρίτης (7/5) με σκοπό αυτή τη φορά να επέλθει μία συμφωνία που θα επιτρέψει την παύση του πυρός σε Γάζα και Ράφα.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς επέστρεψε στο Κάιρο από τη Ντόχα του Κατάρ, όπως και αυτοί του Ισραήλ, ενώ ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), Oυίλιαμ Μπερνς επέστρεψε και αυτός εκτάκτως με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Η CIA αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις εξελίξεις, ενώ αντίθετα, ο αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό ότι εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία.

«Δηλώνουμε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, εάν πραγματοποιηθεί από το Ισραήλ, δεν θα είναι... πικνίκ για τον ισραηλινό στρατό», είπε χαρακτηριστικά ο Χαμντάν και πρόσθεσε: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Νετανιάχου» και κατέληξε λέγοντας πως: «η πρόταση της Χαμάς αντιπροσωπεύει το ελάχιστο που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του λαού μας και στην αντίστασή μας».

Και η ισραηλινή αντιπροσωπεία στο «τραπέζι»

«Όλες οι πλευρές» συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, «συμφωνούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» για μια εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς», μετέδωσε σήμερα το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News, που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών, επικαλούμενο «υψηλόβαθμο αξιωματούχο», εν μέσω των νέων συνομιλιών που διεξάγονται στο Κάιρο σήμερα, την επομένη της αποδοχής από τη Χαμάς πρότασης για κατάπαυση του πυρός που κατέθεσαν η Αίγυπτος και το Κατάρ.

Ουσιαστικά, αυτή η εξέλιξη, έλυσε τον... γρίφο για το εάν μετείχε στις διαπραγματεύσεις και η ισραηλινή αντιπροσωπεία, κάτι που προηγουμένως είχε μείνει ως ερωτηματικό, καθώς δεν υπήρχαν σχετικές αναφορές.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διεμήνυσε ότι η πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ, ενώ την χαρακτήρισε ουσιαστικά ενέργεια υπονόμευσης της στρατιωτικής επιχείρησης των Ισραηλινών στη Ράφα: «Η χθεσινή πρόταση της Χαμάς σχεδιάστηκε για να ''τορπιλίσει'' την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα. Αυτό δεν συνέβη. Χθες το βράδυ, με τη συγκατάθεση του Υπουργικού Συμβουλίου Πολέμου, έδωσα εντολή να επιχειρήσουν οι IDF στη Ράφα. Ύψωσαν ισραηλινές σημαίες στο πέρασμα της Ράφα και κατέβασαν τις σημαίες της Χαμάς», τόνισε ο Νετανιάχου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το κύριο συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Αιγύπτου και της νότιας Γάζας νωρίτερα σήμερα, σε αυτό που το Ισραήλ και οι ΗΠΑ λένε ότι είναι μια περιορισμένη επίθεση και όχι μια πλήρης επίθεση στην πόλη.

ΗΠΑ: Περιορισμένες οι επιχειρήσεις στη Ράφα

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις στη Ράφα, τονίζοντας ότι θα επικεντρωθούν στο «να εμποδίσουν τη λαθραία εισαγωγή όπλων και οικονομικής υποστήριξης στη Γάζα».

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ ενάντια σε μια επίθεση στη Ράφα, η οποία, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους ανθρώπους που είχαν αρχικά λάβει εντολή από το Ισραήλ να μετεγκατασταθούν εκεί.

Γκαντζ: Να επεκτείνουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Ο επικεφαλής του κόμματος Εθνικής Ενότητας και υπουργός Πολέμου της ισραηλινής κυβέρνησης, Μπένι Γκαντς, προχώρησε σε δήλωση, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία για τους ομήρους, λέγοντας ότι «...η ομάδα που πήγε στο Κάιρο δεν έχει απλώς εντολή να ακούσει - έχει υποχρέωση να γυρίσει κάθε πέτρα και να δράσει για να φέρει ένα σχέδιο».

Παράλληλα, δήλωσε ότι «...δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ και δεν θα επιτρέψουμε να μπουν πολιτικές σκοπιμότητες σε αυτό το ιερό θέμα» και πρόσθεσε ότι «...χθες ξεκινήσαμε μια στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή της Ράφα - η οποία θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί όπως είναι απαραίτητο. Σε κάθε στάδιο όπου μπορούμε να φτάσουμε σε ένα περίγραμμα για την επιστροφή των απαχθέντων μας, θα το κάνουμε. Το έργο αυτό έχει ύψιστη προτεραιότητα».

Γιατί το Ισραήλ απέρριψε το «ναι» της Χαμάς

Σε ένα εκτενές άρθρο της «Business Standard», αναφέρονται οι λόγοι που η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα απέρριψε την συμφωνία της Χαμάς, καθώς δεν ήταν η ίδια πρόταση για συμφωνία που είχαν συμφωνήσει το Ισραήλ και η Αίγυπτος πριν από 10 ημέρες, και η οποία είχε γίνει η βάση για διαπραγματεύσεις από τότε.

Αυτό υποστήριξαν τουλάχιστον ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλώντας και στο ισραηλινό κανάλι 12. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, στην πρόταση είχαν εισαχθεί «κάθε είδους ρήτρες».

Η απόρριψη των όρων της Χαμάς από το Ισραήλ σχετίζεται με το γεγονός ότι αυτές οι νέες ρήτρες φέρεται να αφορούν αφενός το εάν ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα τελειώσει και αφετέρου με το πώς και πότε. Οι νέες ρήτρες σχετίζονται ακόμα και με τις εγγυήσεις που θα δοθούν για να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί.

Η Χαμάς φέρεται να έχει σκληρύνει τη στάση της και απαιτεί να τελειώσει ο πόλεμος ήδη από την πρώτη φάση οποιασδήποτε πιθανής συμφωνίας, αντί για τη δεύτερη ή την τρίτη φάση.

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει οποιονδήποτε όρο που θα το ανάγκαζε να τερματίσει τον πόλεμο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων. Αντίθετα, το Ισραήλ επιμένει ότι θα συνεχίσει τις μάχες μόλις εφαρμοστεί οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία.