ΚΟΣΜΟΣ

Ράφα: Εγκλωβισμένοι 1.400.000 άμαχοι - «Στοχεύουμε τρομοκράτες», λέει το Ισραήλ

Παλαιστίνιοι περιμένουν να πάρουν λίγο φαγητό με την κατάσταση να γίνεται απελπιστική μετά την κατάληψη του περάσματος της Ράφα από τους Ισραηλινούς (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Hatem Ali, File

Παγιδευμένοι στη Γάζα είναι πλέον εκατομμύρια Παλαιστίνιοι μετά την επιχείρηση των Ισραηλινών με την οποία έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα.

Πρόκειται για μία καταστροφική εξέλιξη γιατί αυτό είναι το μόνο σημείο που χρησιμοποιούσαν οι Παλαιστίνιοι για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να φύγουν από τη Γάζα. Οι Παλαιστίνιοι δεν θα είναι πλέον σε θέση να εγκαταλείψουν το έδαφος υπό το φως αυτής της περιορισμένης ισραηλινής επιχείρησης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι και η ροή βοήθειας προς τη Γάζα σταμάτησε μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο. Εκτός από το πέρασμα στη Ράφα, έχει κλείσει το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, για λόγους ασφαλείας, το οποίο θα ανοίξει ξανά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για ανθρωπιστική καταστροφή στη Ράφα σε περίπτωση που το Ισραήλ εξαπολύσει χερσαία εισβολή.

Η εξήγηση που έδωσε ο Ισραηλινός στρατός για την επιχείρηση

Ο ισραηλινός στρατός σε ενημέρωση μέσα από το επίσημο κανάλι στο Telegram, ισχυρίζεται ότι στόχευσε το πέρασμα της Ράφα επειδή είχε «πληροφορίες που έδειχναν ότι το πέρασμα της Ράφα στην ανατολική Ράφα χρησιμοποιείται για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Στρατιώτες και τανκς μπήκαν στην πόλη της Ράφα τα ξημερώματα της Τρίτης (7/5) λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Τελ Αβίβ ότι η προσφορά εκεχειρίας από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αν και θα στείλει διαπραγματευτές στο Κάιρο για νέες συνομιλίες για εκεχειρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάληψη έγινε εν μέσω σφοδρής ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στους Ισραηλινούς στρατιώτες και μέλη της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποιεί «στοχευμένα πλήγματα» κατά της Χαμάς στην ανατολική Ράφα όπου οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι βρίσκεται το τελευταίο προπύργιο της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν επίσης σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στα ανατολικά της πόλης, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον δώδεκα άτομα.

Η ισραηλινή επιχείρηση ήρθε μετά από μια ημέρα που είδε το Ισραήλ να εκδίδει εντολές εκκένωσης για περίπου 100.000 κατοίκους της Γάζας σε τμήματα της ανατολικής Ράφα, στους οποίους ζητήθηκε να απομακρυνθούν σε μια «ασφαλή ζώνη» κοντά στο Χαν Γιουνίς, βόρεια της Ράφα.

Ο Νετανιάχου αποφασίζει για το επόμενο βήμα

Πολλοί είναι εκείνοι στο Ισραήλ που δεν πιστεύουν ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει μια νέα συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και δεν είναι μόνο οι οικογένειες εκείνων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου έχοντας περάσει μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας κατηγορώντας τη Χαμάς για την κατάρρευση των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός, η δραματική αποδοχή μιας πρότασης κατάπαυσης του πυρός χθες το βράδυ (6/5) σίγουρα προκάλεσε αναταραχή την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ωστόσο, το αν η Χαμάς συμφώνησε ή όχι στην ίδια ισραηλινή πρόταση που ο Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «γενναιόδωρη» μόλις πριν από λίγες ημέρες, μένει να γίνει σαφές.

Υπάρχουν κάποιοι που γνωρίζουν αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι: ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς έχει περάσει πολύ χρόνο στη Μέση Ανατολή τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες ημέρες πηγαινοέρχεται μεταξύ Αιγύπτου, Κατάρ και Ισραήλ.

Το γεγονός ότι το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να στείλει μια διαπραγματευτική ομάδα στο Κάιρο την Τρίτη του Πάσχα (7/5), κάτι που δεν έκανε την περασμένη εβδομάδα, δείχνει ότι το παίρνει σοβαρά, αλλά η παράλληλη κίνηση να στείλει στρατεύματα στη Ράφα περιπλέκει τα πράγματα.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Νετανιάχου θέλει να συνεχίσει να πολεμά και να επιτεθεί στη Ράφα γνωρίζοντας ότι μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε πολύ πιθανόν να σημάνει το τέλος της κυβέρνησής του και θα φέρει τον ίδιον αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη.

Άλλοι ότι ο Νετανιάχου κλιμάκωσε τη στρατιωτική πίεση στη Χαμάς για να πετύχει μια συμφωνία για τους ομήρους, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις φτάνουν σε ένα αποφασιστικό σημείο.

Νέες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε πως θα στείλει εντός της ημέρας αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου προκειμένου να συνεχιστούν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ποια η αντίδραση των Αμερικανών

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε πως «εξετάζει» τη συμφωνία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε πρόταση των μεσολαβητών στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Επί του παρόντος εξετάζουμε αυτή την απάντηση. Και συζητάμε με τους συμμάχους μας στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κίρμπι.

Ο ίδιος απέφυγε επιμελώς να δώσει σαφή απάντηση ερωτηθείς σε τι ακριβώς συμφώνησε η Χαμάς.

Ερωτηθείς για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, ο κ. Κίρμπι επανέλαβε πως η Ουάσιγκτον δεν θα υποστήριζε οποιαδήποτε επιχείρηση θα έθετε πάνω από ένα εκατομμύριο αμάχους σε μεγάλο κίνδυνο. Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα υποστήριζε πιο περιορισμένης κλίμακας επιχειρήσεις στη Ράφα, δεν απάντησε άμεσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης