Μαρουάν Μπαργκούτι: Ο Παλαιστίνιος Νέλσον Μαντέλα
Η κρίση ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς μπορεί να μαίνεται επί επτά μήνες αλλά η αλήθεια είναι πως ακόμη κι αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός δεν υπάρχει σήμερα κάποιος με τον οποίο το Τελ Αβίβ και η Ουάσιγκτον να μπορέσουν να συζητήσουν και να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα στην περιοχή από την Παλαιστινιακή πλευρά. Ή μήπως υπάρχει;
Ένα όνομα έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα στο Κάιρο, εκεί που διεξάγονται οι πυρετώδεις και ουσιαστικά οι πλέον κρίσιμες διαπραγματεύσεις για μία διέξοδο από την κρίση των τελευταίων επτά μηνών. Πηγές από τη Χαμάς αναφέρουν πως στην λίστα με τους κρατουμένους που έχει ζητηθεί από το Ισραήλ να ελευθερωθούν ως αντάλλαγμα για 33 ομήρους που βρίσκονται στη Γάζα είναι αυτό του Μαρουάν Μπαργκούτι… Την πληροφορία αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνουν και πηγές από το Ισραήλ χωρίς μάλιστα να εμφανίζονται κάθετα αρνητικές σε αυτό το ενδεχόμενο… και αυτό από μόνο του δεν είναι απλά είδηση αλλά πρόοδος…
Ποιος είναι όμως ο Μαρουάν Μπαργκούτι;
Ο Μαρουάν Μπαργκούτι είναι Παλαιστίνιος πολιτικός ηγέτης που γεννήθηκε το 1959 στο μικρό χωρίο Κομπάρ της κατεχόμενης Δυτικής όχθης. Ο Μπαργκούτι είναι ο άνθρωπος που ηγήθηκε της νεολαίας της Φατάχ της οργάνωσης της οποίας ηγήθηκε ο Γιάσερ Αραφάτ. Η πρώτη σύλληψη για τον Μπαργκούτι έρχεται την περίοδο που ηγείται της νεολαίας της Φατάχ και είναι μία περίοδος στην οποία ειδικά στην Δυτική όχθη η ένταση είναι στο «κόκκινο». Τα τρία χρόνια που θα περάσει στις ισραηλινές φυλακές ο Μπαργκούτι θα τα αξιοποιήσει για την ενδυνάμωση του πνεύματός του. Θα μάθει άπταιστα εβραϊκά και θα πάρει ακόμη και πτυχίο Πανεπιστημίου. Η έξοδος από την φυλακή θα φέρει ριζοσπαστικοποίηση… Ο Μαρουάν Μπαργκούτι ζώντας στην Δυτική όχθη τον πόνο και την καταπίεση των Παλαιστινίων θα οργανώσει τόσο την πρώτη όσο και την δεύτερη Ιντιφάντα και θα μπει για τα καλά στο στόχαστρο των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Ο Μπαργκούτι έχει δηλώσει πως δεν είναι ούτε πασιφιστής ούτε και πολεμοχαρής και πως είναι ένας απλός άνθρωπος που γεννήθηκε σε μία φτωχογειτονιά της δυτικής όχθης αλλά αυτό ειπώθηκε αρκετά χρόνια μετά την εμπλοκή του σε επιχειρήσεις του στρατιωτικού βραχίονα της Παλαιστινιακής οργάνωσης. Το 2002 μετά την δεύτερη Ιντιφάντα θα συλληφθεί εκ νέου και θα κατηγορηθεί για τρομοκρατικές ενέργειες κατά ισραηλινών. Στην δίκη που θα ακολουθήσει ο Μαρουάν Μπαργκούτι θα αρνηθεί εκπροσώπηση από δικηγόρο λέγοντας πως πρόκειται για δίκη παρωδία αλλά τελικά θα καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια… Μία από τις κατηγορίες που τον βαραίνουν περιλαμβάνει και την δολοφονία ενός Έλληνα ιερέα, του πατέρα Γερμανού, σε μία επίθεση έξω από ορθόδοξη μονή το 2001. Ο Μπαργκούτι έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή με την υπόθεση.
Ο Μαρουάν Μπαργκούτι εκτίει την ποινή του σε φυλακές του Ισραήλ αλλά μέσα από αυτές έχει καταφέρει να είναι ο πλέον αναγνωρίσιμος πολιτικός εκπρόσωπος των Παλαιστίνιων με διαφορά μάλιστα ακόμη και από τον Μαχμούτ Αμπάς… Τα χρόνια στην φυλακή αλλά και η στροφή στην φιλειρηνική προσέγγιση του έχουν δώσει το προσωνύμιο «ο Παλαιστίνιος Νέλσον Μαντέλα». Ο Μαρουάν Μπαργκούτι πιστεύει και έχει δημόσια διακηρύξει πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Μεσανατολικό εάν δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις της ειρηνικής συνύπαρξης Παλαιστίνιων και Ισραηλινών και πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ακολουθηθεί η λύση των δύο κρατών.
Μαρουάν Μπαργκούτι ο πλέον κατάλληλος συνομιλητής για την επόμενη ημέρα
Η είδηση πως το Ισραήλ σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να πει «ναι» στην απελευθέρωση του Μαρουάν Μπαργκούτι σε πιθανή συμφωνία με τη Χαμάς είναι η καλύτερη απόδειξη πως και για το Τελ Αβίβ η συγκεκριμένη κίνηση έχει νόημα για την επόμενη ημέρα. Ο όρος που φαίνεται να βάζει η κυβέρνηση Νετανιάχου για την απελευθέρωση του Μπαργκούτι είναι ο τελευταίος να μην επιστρέψει στην Δυτική όχθη αλλά να μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου αρχικά να θέσει υπό έλεγχο τη Χαμάς και σε δεύτερο χρόνο να είναι ο άνθρωπος με τον οποίο το Ισραήλ θα επιχειρήσει, πάντα υπό την εποπτεία των ΗΠΑ, να οικοδομήσει την επόμενη ημέρα στην περιοχή που έχει μετατραπεί σε ερείπια. Για την επιλογή Μπαργκούτι φαίνεται πως έχουν δώσει το δικό του "ΟΚ" και οι Ηνωμένες Πολιτείες.