ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός συνόρων ΗΠΑ βγαίνει το κύμα διαδηλώσεων: «Χτυπά» Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή

Εκτός συνόρων ΗΠΑ βγαίνει το κύμα διαδηλώσεων: «Χτυπά» Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή

Οι διαδηλωτές κρατούν αυτοσχέδιες ασπίδες καθώς η αστυνομία ετοιμάζεται να εισβάλει στο Πανεπιστήμιο του UCLA

AP Photo/Ethan Swope

Σε όλο τον κόσμο φαίνεται πως έχουν εξαπλωθεί οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα που ξεκίνησαν από τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ .

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ από τις 18 Απριλίου, σε συγκρούσεις με την αστυνομία στα Κολούμπια της Νέας Υόρκης, του Πόρτλαντ και του UCLA που τράβηξαν την παγκόσμια προσοχή.

Συγκεκριμένα η χαρτογράφηση των διαδηλώσεων όπως παρουσιάζει το CNNi έχει ως εξής:

Αυστραλία

Τις τελευταίες εβδομάδες, διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων εμφανίστηκαν σε τουλάχιστον επτά πανεπιστήμια σε όλη την Αυστραλία.

Το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στο Μπρίσμπεϊν έχει γίνει σημείο συγκέντρωσης για αντίπαλα στρατόπεδα που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το άλλο. Στο ένα βρίσκονται υποστηρικτές των Students for Palestine UQ και σε ένα άλλο μικρότερο οι αντίπαλοι διαδηλωτές με την ισραηλινή σημαία αναρτημένη ανάμεσα στα δέντρα.

Μέχρι στιγμής, βίαιες σκηνές που έχουν ξεσπάσει σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ δεν έχουν επαναληφθεί στην Αυστραλία.

Στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, περίπου 50 σκηνές βρίσκονται στο τετράγωνο όπου κοιμούνται έως και 100 διαδηλωτές κάθε βράδυ. Στις 3 Μαΐου, εβραϊκές ομάδες πραγματοποίησαν αντιδιαμαρτυρία.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ορισμένοι κρατώντας ισραηλινές και αυστραλιανές σημαίες, συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη του Σίδνεϊ, αλλά δεν ήρθαν αντιμέτωποι με φιλοπαλαιστινιακές ομάδες.

Διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή της Αυστραλίας

Διαμαρτυρόμενοι φοιτητές καταλαμβάνουν μια περιοχή στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ

AP Photo/Rick Rycroft

Ηνωμένο Βασίλειο

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιούνται σε πανεπιστήμια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο από τις πρώτες ημέρες του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, με ορισμένους διαδηλωτές να καταστρέψουν τις τελευταίες ημέρες .

Στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, ένας μικρός φιλοπαλαιστινιακός καταυλισμός έχει στηθεί μπροστά από τα κτήρια του κολεγίου.

Ο λογαριασμός X "Newcastle Apartheid Off Campus" μοιράστηκε εικόνες από τον καταυλισμό τους, που δείχνει περίπου δώδεκα σκηνές στο γρασίδι, ορισμένες από τις οποίες έφεραν παλαιστινιακές σημαίες.

Φοιτητές στις αγγλικές πόλεις Λιντς, Μπρίστολ και Γουόργουικ έχουν επίσης στήσει σκηνές έξω από τα Πανεπιστήμια τους για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PA.

Γαλλία

Στο Παρίσι, διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων ξέσπασαν στο πανεπιστήμιο Sciences Po και στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης στα τέλη Απριλίου.

Η γαλλική αστυνομία εκκαθάρισε τους διαδηλωτές από τη Σορβόννη –ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια της χώρας– στις 29 Απριλίου. Μάλσιτα βίντεο του CNNi δείχνει αστυνομικούς να σέρνουν δύο διαδηλωτές έξω από τις σκηνές.

Την Παρασκευή, η αστυνομία καθάρισε την κεντρική αίθουσα του Sciences Po, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν «ντροπή!» και «ελεύθερη Παλαιστίνη!».

Δεκάδες φοιτητές είχαν ξεκινήσει καθιστική διαμαρτυρία μέσα στο πανεπιστήμιο την προηγούμενη μέρα, προκαλώντας το κλείσιμο της πανεπιστημιούπολης, δήλωσε εκπρόσωπος του Sciences Po. Ένας διαδηλωτής είπε ότι ένας φοιτητής ξεκίνησε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απάντηση του πανεπιστημίου στους «φοιτητές που θέλουν να υποστηρίξουν την Παλαιστίνη».

Γαλλία Ισραήλ Διαδηλώσεις στην Πανεπιστημιούπολη Παλαιστινίων

Μέλη της εβραϊκής κοινότητας στη Γαλλία διαδηλώνουν κοντά στο πανεπιστήμιο Sciences-Po

AP Photo/Jeffrey Schaeffer

Το Sciences Po είναι ένα από τα πανεπιστήμια με την υψηλότερη κατάταξη της Γαλλίας και έχει ισχυρούς δεσμούς στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου οι φοιτητές έχουν οργανώσει εκτεταμένες φιλοπαλαιστικές διαδηλώσεις.

«Εμπνεόμαστε από την Κολούμπια, το Χάρβαρντ, το Γκέιλ, το UNC, τον Βάντερμπιλτ», είπε στο CNNi η Λουίζ, φοιτήτρια του Sciences Po. «Όλα αυτά τα πανεπιστήμια που έχουν κινητοποιηθεί, αλλά η αλληλεγγύη μας παραμένει πρώτη και κύρια στον παλαιστινιακό λαό».

Ο Samuel Lejoyeaux, πρόεδρος της Ένωσης Εβραίων Φοιτητών της Γαλλίας, ζήτησε διάλογο μεταξύ των διαδηλωτών και από τις δύο πλευρές.

«Δεν θα χαρώ ποτέ να δω το CRS [αστυνομία] να μπαίνει σε μια πανεπιστημιούπολη», έγραψε. «Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, πιστεύω στον διάλογο. Οι μεγάλες κοινωνικές προόδους στη Γαλλία ήταν πάντα ο καρπός της μαχητικότητας και της συζήτησης», πρόσθεσε.

Ινδία

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στο διάσημο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru (JNU) στο Νέο Δελχί, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους φοιτητές που διαδηλώνουν στα Κολούμπια.

Οι διαμαρτυρίες συνέπεσαν με μια επίσκεψη στην πανεπιστημιούπολη από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ινδία Έρικ Γκαρσέτι, η οποία πάντως αναβλήθηκε.

«Οι εγκαταστάσεις του JNU δεν θα παρέχουν πλατφόρμα για διοικήσεις και προσωπικό που εκπροσωπεί έθνη συνένοχους στην τρομοκρατία και τη γενοκτονία που διαπράχθηκε από το Ισραήλ», ανέφερε μια δήλωση από το φοιτητικό σωματείο του JNU στις 29 Απριλίου. Το σωματείο εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του στους διαδηλωτές στα Κολούμπια.

Το JNU, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ινδίας, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή πολλών κινημάτων διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων του 2019 ενάντια σε έναν αμφιλεγόμενο νόμο που οι επικριτές λένε ότι κάνει διακρίσεις στο βάρος των μουσουλμάνων.

Δύο φοιτητικά πολιτικά κόμματα στο Πανεπιστήμιο Jamia Milia Islamia στο Νέο Δελχί εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές.

«Καταγγέλλουμε επίσης τη στάση της κυβέρνησής μας υπό την ηγεσία του BJP (Bharatiya Janata Party) για την υποστήριξη του Ισραήλ, το οποίο αποκλείεται από την ιστορική θέση της Ινδίας», ανέφερε μια δήλωση από την Ομοσπονδία Φοιτητών Ινδίας που συνδέεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Καναδάς

Οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σαρώσει πανεπιστημιουπόλεις σε όλο τον Καναδά.

Στο Πανεπιστήμιο McGill στο κέντρο του Μόντρεαλ, φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές διαδηλωτές έχουν δημιουργήσει καταυλισμό.

Όπως και οι ομόλογοί τους στις ΗΠΑ, οι φοιτητές απαιτούν την αποχώρηση του κολεγίου από εταιρείες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ.

Το πανεπιστήμιο προσπάθησε να τους διαλύσει, λέγοντας ότι ζήτησε τη βοήθεια της αστυνομίας αφού ο διάλογος με τους εκπροσώπους των φοιτητών απέτυχε να καταλήξει σε λύση.

Στις 2 Μαΐου, ένας δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Κεμπέκ απέρριψε ένα αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που θα ανάγκασαν τους φιλοπαλαιστινίους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό τους.

Οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έχουν επίσης δημιουργήσει καταυλισμούς στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου του Τορόντο και στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Μπανκούβερ, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CBC News.

Λίβανος

Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν σε πανεπιστημιουπόλεις στο Λίβανο στα τέλη Απριλίου, κυματίζοντας παλαιστινιακές σημαίες και απαιτώντας από τα πανεπιστημιακά τους να μποϊκοτάρουν τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, ανέφερε το Reuters .

Στην πρωτεύουσα, εικόνες έδειχναν φοιτητές στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού να διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στη Γάζα έξω από τις πύλες.

Λίβανος Ισραήλ Παλαιστίνιοι

Φοιτητές από το Lebanese American University (LAU) φωνάζουν συνθήματα κατά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας μέσα στην πανεπιστημιούπολη

AP Photo/Hassan Ammar

Ορισμένοι διαδηλωτές είπαν ότι εμπνεύστηκαν από τις διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.

«Θέλουμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι δεν έχουμε ξεχάσει την παλαιστινιακή υπόθεση και ότι η νέα γενιά δεν είναι με την παλαιστινιακή υπόθεση», δήλωσε στο Reuters ο 19χρονος Ali al-Muslem.