ΚΟΣΜΟΣ

Σε αστυνομικό κλοιό τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ: Πάνω από 2.000 συλλήψεις - Παρέμβαση Μπάιντεν

H Αστυνομία εισβάλλει στο UCLA

AP Photo/Ryan Sun

Περισσότερα από 2.000 άτομα έχουν συλληφθεί από τις 18 Απριλίου κατά τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις για τη Γάζα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, που βρίσκονται υπό αστυνομικό κλοιό.

Η κατάσταση παραμένει εκρηκτική σε δεκάδες πανεπιστημιακά ιδρύματα και συγκεκριμένα σύμφωνα με το CNNi:

Στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, αστυνομικοί με πλήρη εξάρτηση βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με διαδηλωτές την Πέμπτη έξω από τη βιβλιοθήκη του σχολείου, καθώς οι αρχές προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές από τις εγκαταστάσεις. Έγιναν τουλάχιστον δύο συλλήψεις νωρίς σήμερα το πρωί.

Στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, μια ομάδα υπέρ του Ισραήλ και μια άλλη φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών διαδήλωναν περίπου τέσσερα τετράγωνα μακριά η μία από την άλλη.

Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες , η αστυνομία έσπασε ένα οδόφραγμα και συνέλαβε περισσότερους από 100 διαδηλωτές.

Στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο επικεφαλής του ιδρύματος δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες «δεν θα γίνουν ανεκτές».

Στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χάμσαϊρ, δώδεκα άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Τετάρτης κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας, 17 άτομα συνελήφθησαν καθώς η αστυνομία εκκαθάρισε έναν καταυλισμό.

Αστυνομικοί απέναντι στους διαδηλωτές με τα λευκά κράνη στο UCLA

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη (2/5) η Αστυνομία, άρχισε σήμερα να διαλύει έναν καταυλισμό που είχαν στήσει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) φοιτητές υπέρ των Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, όπως είχε κάνει χθες σε πολλές άλλες πανεπιστημιουπόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου σημειώθηκαν προσαγωγές.

Οι δυνάμεις της τάξης, με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων, έλαβαν θέση απέναντι από τους φοιτητές που έφεραν ομπρέλες ή λευκά κράνη σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείο στο σημείο.

Οι αξιωματικοί της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων του CHP εθεάθησαν σε βίντεο φορώντας κράνη, μάσκες αερίων και κρατώντας γκλομπ, καθώς έμπαιναν στον καταυλισμό, ενώ κραυγές ακούγονταν πίσω από τα οδοφράγματα, σύμφωνα με το CNNi.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές προσήχθησαν ένας προς έναν και τους πέρασαν χειροπέδες.

Μερικοί διαδηλωτές ήταν γονατισμένοι στο έδαφος με τα χέρια τους δεμένα με τάιερ άπ πίσω από την πλάτη τους, καθώς οι αστυνομικοί τους συνέλαβαν και συνέχισαν να φέρνουν περισσότερους διαδηλωτές έξω από τον καταυλισμό.

Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικοί διέλυσαν μεθοδικά τις ξύλινες παλέτες και τις πλάκες κοντραπλακέ ενός οδοφράγματος γύρω από τον καταυλισμό και έλυσαν τα αντίσκηνα.

Φοιτητές προασπίζονται την κατάληψη στο UCLA

ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA/ALLISON DINNER

Συγκρούσεις τη νύχτα

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη στην πανεπιστημιούπολη όταν αντιδιαδηλωτές, πολλοί από αυτούς με καλυμμένα τα πρόσωπα, επιτέθηκαν στον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό.

Οι επιτιθέμενοι προσπάθησαν να στήσουν ένα αυτοσχέδιο οδόφραγμα γύρω από καταυλισμό. Διαδηλωτές και αντιδιαδηλωτές συγκρούστηκαν στη συνέχεια με ξύλα και λοστούς ενώ εκτοξεύθηκαν βόμβες μολότοφ.

Ο Γκράιμ Μπλερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο UCLA, έκανε λόγο για μια «εν πολλοίς ανώφελη» κρίση.

«Το πανεπιστήμιο και οι αρχές είχαν την ευκαιρία μιας αποκλιμάκωσης. Έστειλαν την αστυνομία πολύ καθυστερημένα εναντίον των εξτρεμιστών την περασμένη νύχτα (οι αντιδιαδηλωτές είχαν ήδη επιτεθεί στον καταυλισμό των φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων) και τώρα επιτίθενται σε φοιτητές που συμμετέχουν σε μια ειρηνική διαδήλωση», λέει στο AFP.

Ο πρόεδρος του UCLA Τζιν Ντ. Μπλοκ είχε προειδοποιήσει πριν από τη βία για την παρουσία ανθρώπων που δεν ανήκαν στην πανεπιστημιούπολη. Τα επεισόδια «προκάλεσαν, ιδιαίτερα στους Εβραίους φοιτητές μας, βαθιά ανησυχία και φόβο», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, φιλοπαλαιστίνιοι και φιλοϊσραηλινοί ακτιβιστές, υποστηριζόμενοι από πολλούς διαδηλωτές που είχαν έρθει απέξω, είχαν έρθει στα χέρια, με συμπλοκές και βρισιές.

Διαλυμένοι καταυλισμοί

Στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας, η αστυνομία επενέβη την Τετάρτη προκειμένου να εκκενώσει έναν καταυλισμό διαδηλωτών και, σύμφωνα με το ίδρυμα αυτό, προσήγαγε τουλάχιστον 17 άτομα για «εγκληματική εισβολή».

Οι δυνάμεις της τάξης είχαν προσαγάγει την ίδια ημέρα πολλά άτομα στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ της Νέας Υόρκης και διέλυσαν έναν καταυλισμό που είχε στηθεί το πρωί στην πανεπιστημιούπολη, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Την Τετάρτη επίσης, περίπου 300 άτομα προσήχθησαν στη Νέα Υόρκη σε δύο πανεπιστημιακά κτήρια, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι αστυνομικοί είχαν απομακρύνει διά της βίας διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων που είχαν οχυρωθεί σε ένα κτήριο του περίφημου Πανεπιστημίου Κολούμπια στο Μανχάταν, επίκεντρο των φοιτητικών κινητοποιήσεων υποστήριξης στους Παλαιστινίους της Γάζας.

Οι δυνάμεις της τάξης «συνέλαβαν ανθρώπους στην τύχη (...) πολλοί φοιτητές τραυματίστηκαν ώστε χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο», ανέφερε ένας συνασπισμός φοιτητικών ομάδων του Κολούμπια που υποστηρίζουν τους Παλαιστινίου σε ανάρτηση στο Instagram.

«Λυπάμαι που φθάσαμε εδώ», δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος του πανεπιστημίου Μινούς Σαφάκ.

Οι διαδηλωτές αγωνίζονται για «έναν σημαντικό σκοπό» αλλά οι πρόσφατες «πράξεις καταστροφής» στις οποίες επιδόθηκαν «φοιτητές και εξωσχολικοί» οδήγησαν στην «καταφυγή στις δυνάμεις της τάξης», εξήγησε, καταγγέλλοντας «τα αντισημιτικά λόγια» που ακούστηκαν στη διάρκεια αυτών των συγκεντρώσεων.

Άλλοι καταυλισμοί διαλύθηκαν επίσης την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στην Τουσκόν και στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον στις νοτιοδυτικές και βόρειες ΗΠΑ, αντίστοιχα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Μπάιντεν: Δεν φιμώνουμε τους ανθρώπους αλλά πρέπει να επικρατήσει η τάξη

«Η ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου θα πρέπει να γίνονταν σεβαστά στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα πανεπιστήμια για τον πόλεμο στη Γάζα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Δεν είμαστε ένα αυταρχικό κράτος που φιμώνει τους ανθρώπους και καταστέλλει τη διαφωνία. Αλλά δεν είμαστε ούτε μια άναρχη χώρα. Είμαστε μια κοινωνία των πολιτών. Και πρέπει να επικρατήσει η τάξη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Μπάιντεν είπε ότι οι διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις δεν τον ανάγκασαν να επανεξετάσει την πολιτική του στο Μεσανατολικό.

Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να ακουστούν, αλλά πρέπει να τηρείται ο νόμος, επέμεινε. Η καταστροφή περιουσιών, η απειλή σε βάρος άλλων ανθρώπων δεν είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία, συνέχισε, τονίζοντας ότι υπάρχει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, όχι όμως και το δικαίωμα να προκαλεί κανείς χάος.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε επίσης ότι ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε στην Αμερική.

Όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να παρέμβει η Εθνοφρουρά για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, απάντησε αρνητικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης