ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Διαδηλωτές πολιορκούν τα Πανεπιστήμια - «Μαθητές προκαλούν αναστάτωση» απαντά ο Λευκός Οίκος

Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα έξω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια υπό το βλέμμα της Αστυνομίας AP Photo/Mary Altaffer

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση σε δεκάδες Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ όπου έχουν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις μεταξύ φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών  και αντί-διαδηλωτών για τον πόλεμο στη Γάζα. 

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 1.500 διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και καθηγητών, ενώ σύμφωνα με το BBC τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της συμπλοκής στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.

Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναφερόμενη στις διαδηλώσεις δήλωσε πως «η μικρή ομάδα μαθητών προκαλεί την αναστάτωση» και παρέμεινε στα μηνύματα του προέδρου Μπάιντεν κατά του αντισημιτισμού.

Λευκός Οίκος: «Μικρός αριθμός μαθητών προκαλούν την αναστάτωση»

Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε την Τετάρτη να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη σιωπή του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τις διαδηλώσεις στα Πανεπιστήμια , επισημαίνοντας την καταδίκη του για τον αντισημιτισμό.

«Κανένας πρόεδρος δεν έχει μιλήσει πιο δυναμικά για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού από αυτόν τον πρόεδρο», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ στους δημοσιογράφους τη Μεγάλη Τετάρτη.

«Είναι σημαντικό οι μαθητές και οι κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς στη χώρα και ταυτόχρονα, θα είμαστε δυνατοί και θα συνεχίσουμε να υπογραμμίζουμε πώς ο αντισημιτισμός είναι ρητορική μίσους», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν «ενημερωνόταν τακτικά για το τι συμβαίνει» και αυτός και η ομάδα του παρακολουθούν την κατάσταση. Επανέλαβε επίσης τις καταδίκες του Λευκού Οίκου για τη βίαιη κατάληψη κτηρίων της πανεπιστημιούπολης, λέγοντας ότι τέτοιες τακτικές «δεν ήταν ειρηνικές».

Ερωτηθείς να διευκρινίσει εάν ο Λευκός Οίκος θεωρούσε τον αντισημιτισμό ως συνώνυμο με τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στο σύνολό τους, η εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, αλλά δεν διευκρίνισε.

«Όχι – ήμουν πολύ σαφής. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός μαθητών που προκαλούν την αναστάτωση. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους μαθητές, για να αποφοιτήσουν», είπε.

Η ίδια επανέλαβε ότι ένα «μικρό ποσοστό» μαθητών που προκαλούν αναστάτωση εμποδίζουν τη μάθηση σε άλλους, ενώ τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος θα «συνεχίσει να υπογραμμίσει ότι ο αντισημιτισμός πρέπει να καταργηθεί. Είναι ρητορική μίσους. Και αυτό δεν πρέπει να επιτρέπεται – ούτε στις πανεπιστημιουπόλεις, ούτε στις κοινότητες, ούτε στον πολιτικό λόγο».

Η Καρίν Ζαν-Πιερ δέχθηκε πίεση στους επικριτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι συνέκριναν τις αναταραχές τις τελευταίες ημέρες με τη συγκέντρωση λευκών εθνικιστών του 2017 στο Σαρλοτσβίλ της Βιρτζίνιας.

«Θα έλεγα σε αυτούς τους επικριτές, ότι δεν υπάρχει σύνδεση των δύο γεγονότων», είπε.

«Αυτά τα πράγματα δεν είναι τα ίδια. Είναι κακόπιστα», είπε.

Την επόμενη εβδομάδα, ο Μπάιντεν θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία στην τελετή μνήμη του Μουσείου Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ την Τρίτη, φιλοξενεί τον Λευκό Οίκο.

Εκατοντάδες συλλήψεις

Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ από τις 18 Απριλίου σε πανεπιστήμια όπου έχουν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις μεταξύ φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών και αντί-διαδηλωτών στη σκιά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Καθώς οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα, οι αστυνομικές αρχές εξακολουθούν να συλλαμβάνουν διαδηλωτές - συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και καθηγητών.

Σύμφωνα με το CNNi περισσότεροι από 400 διαδηλωτές συνελήφθησαν την Τρίτη. Από αυτούς, η αστυνομία είπε ότι περίπου 30 άτομα συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο Columbia και στο City College της Νέας Υόρκης.

Στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια , ένα κτήριο είχε καταληφθεί και οι Αστυνομικοί έκαναν εκκαθάριση. Οι αρχές του Πανεπιστημίου ζήτησαν από την αστυνομία της Νέας Υόρκης να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη μέχρι τις 17 Μαΐου.

Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας , στο Λος Άντζελες, ακύρωσε τα μαθήματα την Τετάρτη, μετά από μια νύχτα που αμαυρώθηκε από τη βία μεταξύ φιλοπαλαιστών διαδηλωτών και υποστηρικτών του Ισραήλ. Το πανεπιστήμιο είπε ότι η αστυνομία βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη για να αποκατασταθεί η ασφάλεια

Τουλάχιστον δώδεκα άτομα συνελήφθησαν την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν -Μάντισον, καθώς οι αρχές επιβολής του νόμου κινήθηκαν για να εκκαθαρίσουν τον καταυλισμό της πανεπιστημιούπολης.

Επιθέσεις και αυτοσχέδια οδοφράγματα

Εναέρια πλάνα από ραδιοτηλεοπτικό σταθμό έδειχναν ανθρώπους με ξύλα ή κοντάρια να επιτίθενται στα αυτοσχέδια οδοφράγματα που είχαν στηθεί για προστασία των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών, μερικοί από τους οποίους κρατούσαν πλακάτ ή ομπρέλες.

Η συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο κύμα ακτιβισμού των φοιτητών στις ΗΠΑ μετά τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις του 2020.

Η αστυνομία απωθεί διαδηλωτές σε έναν φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό στο UCLA αργά την Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, στο Λος Άντζελες.

AP Photo/Ethan Swope

Εισβολή της αστυνομίας στην κατάληψη στο πανεπιστήμιο Κολούμπια

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, Τετάρτη, η αστυνομία της Νέας Υόρκης επενέβη και στην πανεπιστημιούπολη της Κολούμπιας, όπου διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων είχαν κλείσει στο κτήριο, προχωρούσαν σε μαζικές συλλήψεις.

Σπασμένα παράθυρα, αναποδογυρισμένα έπιπλα και ζημιές σε όλο το Χάμιλτον Χολ του Πανεπιστημίου Κολούμπια άφησαν πίσω τους οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της κατάληψης.

Όχημα της αστυνομικής υπηρεσίας εφοδιασμένο με σκάλες στο Χάμιλτον Χόλ όπου είχαν να καταλάβουν οι φοιτητές, με αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο για να μπουν στο εσωτερικό.

Η διοίκηση της Κολούμπιας ζήτησε από την αστυνομία της Νέας Υόρκης να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη μέχρι τις 17 Μαΐου, δύο ημέρες μετά την τελετή αποφοίτησης.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κολούμπια, Μπεν Τσανγκ προειδοποίησε πως εάν συνεχίσουν οι διαμαρτυρίες «θα έχουν ασφαλώς συνέπειες», κατηγορώντας τους φοιτητές ότι «βανδάλισαν, έσπασαν τις πόρτες και τα παράθυρα και απέκλεισαν τις εισόδους» του κτηρίου.

Να σημειωθεί πως, οι καταλήψεις κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Παλαιστίνη πληθαίνουν κάθε εβδομάδα που περνά, λαμβάνοντας τη μορφή αντιπολεμικού κινήματος που προσομοιάζει σε εκείνο της δεκαετίας του '60 υπέρ του τερματισμού του πολέμου στο Βιετνάμ.

Αντιπολεμικές καταλήψεις σε όλη τη χώρα

Τα Κολούμπια μπορεί να είναι το επίκεντρο των διαμαρτυριών, αλλά οι αντιδράσεις συγκλονίζουν τα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα.

  • Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας «Chapel Hill»

Τουλάχιστον 36 διαδηλωτές συνελήφθησαν σε καταυλισμό που είχαν στήσει στο πανεπιστήμιο. Αστυνομικοί θεάθησαν να απωθούνται με τους διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές κατέβασαν τη σημαία των ΗΠΑ και την αντικατέστησαν με μια παλαιστινιακή.

  • Πανεπιστήμιο της Φλόριντα

Πέντε άτομα, μεταξύ των δύο φοιτητών, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της διάδοσης. Δύο από τα πέντε άτομα είναι σημερινοί φοιτητές του FSU, η του πανεπιστημίου.

  • Πανεπιστήμιο του Τέξας-Όστιν

Σχεδόν 80 άτομα συνελήφθησαν στην πανεπιστημιούπολη της Δευτέρας (29/4) με τις τοπικές Αρχές να απαγγέλλουν κατηγορίες για τουλάχιστον 65 υποθέσεις εγκληματικής παραβίασης. Οι τοπικές Αρχές καλούν το πανεπιστήμιο να ξεκινήσει συμβιβασμό με τους διοργανωτές φοιτητικών διαδηλώσεων.

  • Πανεπιστήμιο Πόρτλαντ

Η πρόεδρος του πανεπιστημίου, Ann Cud, ζήτησε από τους φοιτητές να εγκαταλείψουν οικειοθελώς τη βιβλιοθήκη που κατέλαβαν και είπε ότι το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε επαφή με την αστυνομία για την απομάκρυνση των φοιτητών.

  • Διάλυση καταυλισμών

Ορισμένα πανεπιστήμια, όπως το Γέιλ και το Μπράουν , έχουν διαλύσει τους καταυλισμούς διαμαρτυρίας αφού κατέληξαν σε συμφωνίες με φοιτητές. Οι Διαδηλωτές του Πανεπιστημίου Μπράουν κατέληξαν σε συμφωνία να διαλύσουν τον καταυλισμό τους, αφού το πανεπιστήμιο συμφώνησε να διεξαγάγει ψηφοφορία για τη διακοπή χρηματοδότησης από εταιρείες που υποστηρίζουν το Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης