ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Παγωμάρα και αμηχανία στη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Σι

Ο Άντονι Μπλίνκεν με τον Σι Ζιπίνγκ

AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

Με τον πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ συναντήθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος βρίσκεται στο Πεκίνο την ώρα που οι σχέσεις των δύο χώρων διέρχονται σοβαρή κρίση. 

Αυτό φάνηκε από τα παγωμένα χαμόγελα των δύο ανδρών στις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι «εταίροι και όχι αντίπαλοι», δήλωσε ο πρόεδρος Σι υποδεχόμενος τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

Ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε τον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία με αμοιβαίο όφελος ως τις «τρεις βασικές αρχές» για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

«Οι δύο χώρες θα πρέπει να κάνουν επιτεύγματα η μία για την άλλη και όχι να βλάπτουν η μία την άλλη», είπε, σύμφωνα με το Xinhua.

Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ σημείωσαν κάποια πρόοδο κατά τους μήνες που ακολούθησαν τη συνάντηση του Σι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Νοέμβριο, αναγνώρισε ο Κινέζος ηγέτης, αλλά δήλωσε ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν».

«Υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω προσπάθειες», δήλωσε στον Μπλίνκεν.

«Κύριε Υπουργέ, η επίσκεψη αυτή κανονίστηκε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μου επικοινωνίας με τον πρόεδρο Μπάιντεν πριν από μερικές εβδομάδες και ελπίζω ότι θα είναι ένα ταξίδι που θα αξίζει τον κόπο», είπε.

Ο Σι και ο Μπάιντεν συναντήθηκαν για τελευταία φορά τον Νοέμβριο στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στο περιθώριο της διάσκεψης για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού. Ήταν η δεύτερη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή τους κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπάιντεν.

Ωστόσο είναι προφανές ότι και οι δύο υπεδυνάμεις έχουν τις κόκκινες γραμμές τους. Αν και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τον διάλογο και τη διπλωματία μετά το χαμηλό επίπεδο των δεσμών στις αρχές του περασμένου έτους, έχουν επίγνωση των σοβαρών κινδύνων που ελλοχεύουν εάν η «πιο σημαντική» σχέση του κόσμου - όπως το θέτει ο Μπλίνκεν - πάει στραβά.

Αυτό φαίνεται από τα αιτήματα που έχουν διατυπώσει Ουάσινγκτον και Πεκίνο τις τελευταίες τρεις ημέρες. Οι Αμερικανοί θέλουν το Πεκίνο να σταματήσει να στέλνει μικροτσίπ και εργαλεία στη Ρωσία, για τα οποία λένε ότι καταλήγουν να κατασκευάζουν όπλα που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία. Η Κίνα λέει στην Ουάσινγκτον να κάνει πίσω όταν πρόκειται για αυτό που θεωρεί δικαίωμά της να ασκεί τις απαιτήσεις της στη γειτονιά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης