ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Συνεχίζεται ο αναβρασμός στα πανεπιστήμια για τη Γάζα - Η στάση των πρυτανικών αρχών

ΗΠΑ: Συνεχίζεται ο αναβρασμός στα πανεπιστήμια για τη Γάζα - Η στάση των πρυτανικών αρχών

Διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας

AP Photo/Richard Vogel

Το κύμα διαμαρτυρίας που έχει πυροδοτηθεί σε δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ για τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας οδηγεί σε αλλαγές στη λειτουργία των πανεπιστημικών ιδρυμάτων. 

Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) στο Λος Άντζελες ακύρωσε την κύρια τελετή αποφοίτησης στις 10 Μαΐου, επικαλούμενο μέτρα ασφαλείας.

Σε ανακοίνωσή του, το USC ανέφερε ότι «δεν θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει την τελετή της κεντρικής σκηνής που παραδοσιακά φέρνει 65.000 φοιτητές, οικογένειες και φίλους» στην πανεπιστημιούπολη.

Την Τετάρτη (24/4), η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 93 άτομα στην πανεπιστημιούπολη για καταπάτηση και διέταξε τη διάλυση ενός καταυλισμού.

Το USC ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η μουσουλμάνα φοιτήτρια Ασνα Ταμπάσουμ δεν θα επιτρέπεται πλέον να εκφωνήσει ομιλία ως αποχαιρετιστήρια λόγω απροσδιόριστων απειλών για την ασφάλεια.

Στο Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα, 28 διαδηλωτές συνελήφθησαν την Πέμπτη (25/4) αφού αρνήθηκαν να αποχωρήσουν.

Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια ανέβαλε την προθεσμία που είχε δώσει στους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές για να εκκενώσουν την πανεπιστημιούπολη, την οποία έχουν καταλάβει για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στη Γάζα, ένα κίνημα διαμαρτυρίας που έχει γενικευθεί στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Το γραφείο της προέδρου του νεοϋορκέζικου πανεπιστημίου, απ' όπου ξεκίνησε πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα ένα κίνημα υποστήριξης προς τη Γάζα, αναθεώρησε τη λήξη τα μεσάνυχτα της προθεσμίας που είχε ορίσει για να διαλυθεί ένας καταυλισμός με σκηνές στον οποίο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 200 φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές.

«Οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν και συνεχίζονται όπως προβλέπεται», ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ στις 23:07 (τοπική ώρα, 06:07 ώρα Ελλάδας) από το γραφείο της προέδρου του νεοϋορκέζικου πανεπιστημίου Μινούς Σαφίκ.

«Εμείς έχουμε τα αιτήματά μας, εκείνοι έχουν τα δικά τους», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία διαψεύδεται ότι ζητήθηκε επέμβαση της αστυνομίας.

«Μας λένε τρομοκράτες, μας λένε βίαιους. Όμως το μοναδικό εργαλείο που διαθέτουμε είναι οι φωνές μας», δήλωσε μία φοιτήτρια που ήταν παρούσα σε φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση και είπε πως ονομάζεται Μιμί.

Το κίνημα των φιλοπαλαιστίνιων αμερικανών φοιτητών, το οποίο έχει γενικευθεί στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, άρχισε από το πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Το φοιτητικό κίνημα υπέρ των Παλαιστινίων έχει επεκταθεί σε μερικά από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ ή το Πρίνστον.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ελπίζει να επανεκλεγεί το Νοέμβριο, «υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης, το διάλογο και την απουσία διακρίσεων» στα πανεπιστήμια.