ΚΟΣΜΟΣ

Nokia και NASA φέρνουν το 4G στη Σελήνη!

Kαλλιτεχνική απεικόνιση του οχήματος Lunar Outpost rover (αριστερά), με τις κεραίες της Nokia εκτεταμένες, στη Σελήνη. NASA και  Nokia στοχεύουν στη δημιουργία ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας 4G στο φεγγάρι

Intuitive Machines/Nokia Bell Labs

Γραπτά μηνύματα από το φεγγάρι και streaming στον Άρη; Αυτό είναι το κοινό όραμα της NASA και της Nokia, οι οποίες συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη, στην προσπάθεια να τεθούν οι θεμέλιοι λίθοι για τη μακρόπνοη ανθρώπινη παρουσία σε άλλους πλανήτες.

Ένας πύραυλος της SpaceX πρόκειται να εκτοξευθεί φέτος – η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί – μεταφέροντας ένα απλό δίκτυο 4G στη Σελήνη. Το όχημα προσεδάφισης θα εγκαταστήσει το σύστημα στο νότιο πόλο της Σελήνης και στη συνέχεια θα ελέγχεται εξ αποστάσεως από τη Γη.

«Η πρώτη πρόκληση για να τεθεί σε λειτουργία ένα δίκτυο είναι η ύπαρξη ενός διαστημικού εξοπλισμού κυψελωτής τηλεφωνίας που να πληροί τις κατάλληλες απαιτήσεις σε μέγεθος, βάρος και ισχύ, καθώς και να μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τεχνικό», δήλωσε στο CNNi ο Walt Engelund, αναπληρωτής διοικητής για τα προγράμματα στη Διεύθυνση Αποστολών Διαστημικής Τεχνολογίας της NASA.

Και μάλιστα θα πρέπει να λειτουργεί στο σκληρό σεληνιακό περιβάλλον με τις ακραίες θερμοκρασίες και την ακτινοβολία.

Πρώτη αποστολή: η αναζήτηση πάγου

Η μονάδα δικτύου 4G κατασκευάζεται από τα εργαστήρια Bell Labs της Nokia χρησιμοποιώντας μια σειρά από έτοιμα εμπορικά εξαρτήματα. Θα φορτωθεί σε ένα όχημα προσεδάφισης που κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Intuitive Machines, και μόλις φτάσει στη Σελήνη θα συνδέσει το όχημα προσεδάφισης μέσω ραδιοεξοπλισμού με δύο περιπλανώμενα οχήματα με τη δική τους ειδική αποστολή: την αναζήτηση πάγου.

Το ένα από τα οχήματα, το Lunar Outpost rover, θα εξερευνήσει την περιοχή που είναι γνωστή ως Shackleton Connecting Ridge, ενώ το άλλο, το Micro-Nova hopper, θα βουτήξει σε έναν κρατήρα για να ανιχνεύσει για πρωτοφανή στοιχεία πάγου στη Σελήνη από κοντά.

Για πρώτη φορά, οι εικόνες του πάγου θα μεταδίδονται πίσω στο σκάφος προσεδάφισης και στη συνέχεια στη Γη σε σχεδόν πραγματικό χρόνο μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Ο σεληνιακός πάγος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αναπνεύσιμου οξυγόνου, ακόμη και καυσίμων που θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση αποστολών στον Άρη από τη Σελήνη.

Με κινητά αντί για ασυρμάτους

Για το πρόγραμμα Artemis της NASA, το οποίο στοχεύει στην επιστροφή αστροναυτών στο φεγγάρι αυτή τη δεκαετία, η κυψελοειδής συνδεσιμότητα είναι ανεκτίμητη.

Επί του παρόντος, οι αστροναύτες συνομιλούν μεταξύ τους μέσω ασυρμάτου, αλλά η NASA θέλει ένα σεληνιακό σύστημα επικοινωνιών ικανό να υποστηρίζει βίντεο υψηλής ανάλυσης και επιστημονικά δεδομένα, δήλωσε ο Engelund.

Καλλιτεχνική απεικόνιση σε κοντινό πλάνο του σταθμού βάσης 4G, ενσωματωμένου στο όχημα προσελήνωσης

Intuitive Machines/Nokia Bell Labs

«Η δυνατότητα επικοινωνίας στη Σελήνη είναι ζωτικής σημασίας για το Artemis – εξίσου ζωτικής σημασίας με οποιοδήποτε άλλο στοιχείο της αποστολής, όπως το ρεύμα, το πόσιμο νερό και ο αναπνεύσιμος αέρας», δήλωσε ο Engelund.

«Αυτή η προσπάθεια θα βοηθήσει στην εγκαθίδρυση ενός σεληνιακού δικτύου επικοινωνιών που θα μπορούσε να δώσει στους εξερευνητές μας τη δυνατότητα να μεταδίδουν επιστημονικά δεδομένα πίσω στη Γη, να συνομιλούν με το Κέντρο Ελέγχου και να μιλούν με τις οικογένειές τους, σαν να περπατούσαν στο δρόμο με το κινητό τους τηλέφωνο».

Αυτό θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για ένα εξωγήινο διαδίκτυο που δεν θα διαφέρει από το γήινο. Οι προσωπικές συσκευές θα μπορούσαν να συνδεθούν σε τέτοια δίκτυα, επιτρέποντας στους αποίκους του διαστήματος να χρησιμοποιούν smartphones που θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές και υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες σε όσους βρίσκονται στη Γη.

Με πληροφορίες από: Streaming and texting on the Moon: Nokia and NASA are taking 4G into space by Jack Bantock, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης