ΚΟΣΜΟΣ

Αντιπρόεδρος τσεχικής κυβέρνησης: «Δεν θέλω ούτε έναν πρόσφυγα στην Τσεχία»

Αντιπρόεδρος τσεχικής κυβέρνησης: «Δεν θέλω ούτε έναν πρόσφυγα στην Τσεχία»
Ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος και υπουργός Οικονομικών Αντρέι Μπάμπις καταφτάνει στην τελετή λήξης του 51ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ στο Κάρλοβι Βάρι (Karlovy Vary), το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016 Matej Divizna/Getty Images

Η Τσεχία δεν πρέπει να υποδεχθεί κανέναν πρόσφυγα, υποστήριξε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τσεχικής κυβέρνησης Αντρέι Μπάμπις (Andrej Babiš).

Απορρίπτοντας το σύστημα υποχρεωτικών ποσοστώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή των προσφύγων, ο Μπάμπις απείλησε με την ανάληψη νομικής δράσης εάν επιβληθούν κυρώσεις στην Πράγα.

Ο σλοβακικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη Τσεχική Δημοκρατία. Ο Μπάμπις κατέχει επίσης το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ηγείται του κεντρώοου κόμματος ANO 2011 (Akce nespokojených občanů 2011 – «Δράση αγανακτισμένων πολιτών»), το οποίο είναι το δημοφιλέστερο σήμερα στην Τσεχία. «Ano» στα τσεχικά σημαίνει «ναι». Το ANO είχε κερδίσει ποσοστό 18,7% στις πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου 2013 και 47 έδρες στο κοινοβούλιο, πίσω από το πρώτο Τσεχικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (ČSSD) του πρωθυπουργού Σομπότκα, που μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες σχηματίζουν τον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό.

«Έπειτα από αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη, λέω ξεκάθαρα ότι δεν θέλω ούτε έναν πρόσφυγα στην Τσεχία, ούτε καν προσωρινά», διεμήνυσε ο Μπάμπις σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες στη διαδικτυακή εφημερίδα Expres.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας, όπως και οι κυβερνήσεις άλλων κεντροευρωπαϊκών και ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, επικρίνουν έντονα την απάντηση των Βρυξελλών στην προσφυγική κρίση.

Η Πράγα αντιτίθεται στο σύστημα της ΕΕ για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο βάσει ποσοστώσεων, αλλά δεν έχει ακόμα μιμηθεί το παράδειγμα της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, που το αμφισβητούν νομικά. Η Ουγγαρία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου, στο οποίο οι πολίτες θα ερωτηθούν εάν εγκρίνουν ή όχι το ευρωπαϊκό σύστημα ποσοστώσεων.

Οι ποσοστώσεις συμφωνήθηκαν από την πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί απόλυτα σαφές εάν οι Βρυξέλλες μπορούν να αναγκάσουν κράτη να υποδεχθούν πρόσφυγες παρά τη θέλησή τους.

Ο Μπάμπις ανέφερε ότι αντιτίθεται ακόμη και στην υπόσχεση του πρωθυπουργού Μποχούσλαβ Σομπότκα (Bohuslav Sobotka) η χώρα να υποδεχθεί 80 Σύρους μετανάστες, ένα απειροελάχιστο ποσοστό των εκατομμυρίων που εγκατέλειψαν την εμπόλεμη χώρα τους, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε έναν καταυλισμό στην Τουρκία.

«Την Τουρκία κυβερνά δικτάτορας»

Οι θέσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού ταυτίζεται με εκείνη του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν (Miloš Zeman), ο οποίος όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπός του πιστεύει πως η Πράγα πρέπει να αρνηθεί να υποδεχθεί έστω κι έναν πρόσφυγα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να διαπραχθούν στο έδαφος της χώρας «βάρβαρες επιθέσεις» όπως αυτές των τελευταίων μηνών στη Γερμανία και στη Γαλλία.

Εξάλλου, ο Μπάμπις ανέφερε ότι η κατάσταση στην Τουρκία έχει μεταβληθεί αφότου η ΕΕ συνήψε τη συμφωνία με την Άγκυρα για να μειωθεί η ροή προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.

«Δεν θα τηρήσω τις ποσοστώσεις. Η κατάσταση έχει αλλάξει. Την Τουρκία κυβερνά ένας δικτάτορας», έγραψε ο μεγιστάνας στον λογαριασμό του στοTwitter.

Στο άρθρο του, ο Αντρέι Μπάμπις εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό να επιβληθούν κυρώσεις στην Πράγα εάν αθετήσει το σύστημα των ποσοστώσεων, το οποίο χαρακτήρισε «ανόητο και παράλογο».

«Ακόμη κι αν επιβληθούν, η Τσεχική Δημοκρατία θα δώσει μάχη εναντίον της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον των ενδεχόμενων κυρώσεων», ανέφερε ο Αντρέι Μπάμπις και πρόσθεσε ότι η χώρα του πρέπει να μιμηθεί το παράδειγμα της Βουδαπέστης και της Μπρατισλάβας στο ζήτημα των προσφύγων.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου CVVM απο τον περασμένο Μάιο έδειξε ότι το 61% των Τσέχων τάσσεται εναντίον της υποδοχής προσφύγων ακόμη κι αν προέρχονται από εμπόλεμες χώρες. Τον Οκτώβριο, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 52%. Άλλο ένα 34% τάχθηκε υπέρ της άποψης πως η χώρα πρέπει να υποδεχθεί πρόσφυγες, μόνο εάν πρόκειται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους στο εγγύς μέλλον.