Ιράν: Οι αρχές εκτέλεσαν Κούρδους ισλαμιστές για επιθέσεις εναντίον ιερωμένων
Οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν εκτέλεσαν έως και 20 Κούρδους ισλαμιστές μαχητές, οι οποίοι κατηγορούνταν για επιθέσεις εναντίον ιερωμένων και στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας.
Έντονες ήταν οι επικρίσεις από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες τόνισαν πως οι καταδίκες τους ενδέχεται να βασίστηκαν σε ψευδείς ομολογίες.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι τα μέλη της οργάνωσης Tauhid dan Jihad («Μονοθεϊσμός και Ιερός Πόλεμος») εκτελέστηκαν χθες Τρίτη, χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσα ακριβώς. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπολογίζουν ότι οι εκτελεσθέντες ήταν 10 ως 20.
Τα πρόσωπα αυτά είχαν καταδικαστεί για τις δολοφονίες δύο σουνιτών ιερωμένων, αστυνομικών και δασοφυλάκων, για απαγωγές, ένοπλες ληστείες και βομβιστικές ενέργειες στο δυτικό Ιράν, σύμφωνα με το IRNA.
Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ορισμένες από τις ομολογίες —όπως ανέφερε— των προσώπων που εκτελέστηκαν. Σε αυτές, οι καταδικασμένοι σε θάνατο λένε ότι στοχοθετούσαν τόσο σουνίτες, όσο και σιίτες πνευματικούς την ιδεολογία των οποίων θεωρούσαν αιρετική.
Η κουρδική μειονότητα στο Ιράν αριθμεί περίπου επτά εκατομμύρια μέλη και αποτελεί το 10% του πληθυσμού. Στην πλειονότητά τους, οι Κούρδοι ζουν στο Κουρδιστάν και άλλες βορειοδυτικές επαρχίες του Ιράν, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Πολλοί μειονοτικοί επιδιώκουν να παραχωρηθούν περισσότερα δικαιώματα στους Κούρδους από την Τεχεράνη.
Το κουρδικό ζήτημα του Ιράν
Τους τελευταίους μήνες, στην περιοχή αυξάνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε κούρδους μαχητές και μέλη των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Το υπουργείο Πληροφόρησης του Ιράν ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του που μετέδωσε το IRNA ότι πάνω από 100 μέλη της «τρομοκρατικής» οργάνωσης Ταουχίντ & Τζιχάντ έχουν εντοπιστεί και πολλοί έχουν συλληφθεί ή σκοτωθεί σε μάχες από το 2011.
Η Διεθνής Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (International Campaign for Human Rights in Iran) –οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη– ανέφερε ότι είκοσι φυλακισμένοι απαγχονίστηκαν. Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν απέρριψε την έφεση ενός από τους κατάδικους ονόματι Σαχράμ Αχμαντί (Shahram Ahmadi), εναντίον της απόφασης να του επιβληθεί η θανατική ποινή διότι κατήγγειλε πως η ομολογία του αποσπάστηκε με βασανιστήρια.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) καταδίκασε τις αρχές του Ιράν για τη «μαζική εκτέλεση τουλάχιστον δέκα φυλακισμένων». Η Σάρα Λία Ουίτσον (Sarah Leah Whitson) –επικεφαλής της διεύθυνσης της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική– επισήμανε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει εκτελέσει τουλάχιστον 230 ανθρώπους το 2016.
Το Ιράν κατατάσσεται μεταξύ των χωρών που κάνουν τις περισσότερες εκτελέσεις θανατοποινιτών, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι το Ιράν εκτέλεσε τουλάχιστον 977 ανθρώπους το 2015, αριθμός που συγκρίνεται με 320 εκτελέσεις στο Πακιστάν και τουλάχιστον 158 στη Σαουδική Αραβία.
Η κυβέρνηση του Ιράν απορρίπτει τις διεθνείς επικρίσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα καθώς όπως διατείνεται έχουν πολιτικά κίνητρα.
Σύμφωνα με το δικαστικό σώμα του Ιράν, οι πιο πρόσφατες υποθέσεις εκδικάζονταν επί έξι και πλέον χρόνια ώστε να εξασφαλιστεί πως όλες οι διαστάσεις τους ερευνήθηκαν και ότι τα δικαιώματα των κατηγορουμένων προστατεύθηκαν.