ΚΟΣΜΟΣ

Μία αναμενόμενη παραίτηση που επιταχύνει τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου προεδρεύει μίας συνεδρίασης στην στρατιωτική βάση Kirya, στο Τελ Αβίβ, στις 24 Δεκεμβρίου 2023. 

AP Photo/Ohad Zwigenberg, Pool, File

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού με επιστολή του υπέβαλλε την παραίτηση του σε μία κίνηση που ήταν μεν αναμενόμενη μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου αλλά που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις ευθύνες που δεν έχει αναλάβει ο Νετανιάχου.

Ο στρατηγός Αχαρόν Χαλίβα, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ισραηλινού στρατού, της Σιν Μπετ, υπέβαλλε χθες το πρωί την παραίτησή του. Ο Χαλίβα στην επιστολή με την οποία παραιτήθηκε στον αρχηγό του IDF, Χαλεβί, τονίζει πως ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από τις ευθύνες του και υπογραμμίζει πως η παραίτησή του σήμερα είναι στα χέρια της χώρας του. Είναι ξεκάθαρο πως ο Χαλίβα έχει σημαντικές ευθύνες για τα όσα έγιναν ή καλύτερα δεν έγιναν από την πλευρά του στρατού πριν το «Μαύρο Σάββατο» και το αιματοκύλισμα της 7ης Οκτωβρίου, αλλά είναι και ο πρώτος που τελικά προχωρά επίσημα σε παραίτηση από ένα σύστημα το οποίο οδήγησε από το 2021 σε απόλυτη αποδιοργάνωση τόσο τον ισραηλινό στρατό όσο και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Ξένο σώμα

Ο Χαλίβα είχε γίνει από την αρχή της κρίσης δέκτης εντονότατης κριτικής όχι μόνο από στρατιωτικούς κύκλους αλλά και από πολιτικούς καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους στρατιωτικούς στον οποίο έχει επιτεθεί ανοιχτά και δημόσια ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου για το φιάσκο που οδήγησε το Ισραήλ σε μία από τις χειρότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του. Ο Χαλίβα είχε αναλάβει από την αρχή το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογούσε αλλά ούτε και αυτό αρκούσε στην κυβέρνηση καθώς για περισσότερο από δύο μήνες - ειδικά οι ακροδεξιοί εταίροι του Νετανιάχου και περισσότερο ο Μπεν Γκβίρ - έβαλλαν κατά του στρατηγού με κάθε ευκαιρία. Αυτή την κατάσταση, όπως σημειώνουν από εχθές αναλυτές εντός του Ισραήλ, φαίνεται πως επιδείνωσε κυρίως το γεγονός πως μεγάλο μέρος της οικογένειας του στρατηγού εξακολουθεί να συμμετέχει στις μαζικές εβδομαδιαίες διαδηλώσεις που σήμερα ζητούν την παραίτηση Νετανιάχου και την επιστροφή των ομήρων αλλά πριν την 7η Οκτωβρίου απαιτούσαν την παραίτησή του για τους χειρισμούς στο θέμα της αλλαγής των αρμοδιοτήτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο Νετανιάχου πίστευε πως ο Χαλίβα ήταν ξεκάθαρα ξένο σώμα και είχε επιχειρήσει να τον απομακρύνει τουλάχιστον δύο φορές πριν η καταστροφή γίνει πραγματικότητα.

Το ερώτημα που γεννάται και απαντάται σχετικά εύκολα είναι εάν ο Χαλίβα είναι ο μοναδικός που ευθύνεται για τα όσα συνέβησαν την 7η Οκτωβρίου. Η απάντηση είναι ξεκάθαρα «όχι» αλλά οι γνωρίζοντες την κατάσταση στον στρατό και στις μυστικές υπηρεσίες από το 2021 υπογραμμίζουν πως οι ευθύνες του είναι μεγάλες και κρίσιμες. Πηγές από το στράτευμα του χρεώνουν την απόλυτη αδυναμία να «διαβάσει» αλλά κυρίως να αξιολογήσει κρίσιμα στοιχεία ειδικά τη νύχτα της 6ης Οκτωβρίου όταν και ανώτατα στελέχη του στρατού αποφάνθηκαν πως δεν υπάρχει καμία απολύτως απειλή από τη Χαμάς και τα εδάφη της Γάζας. Μερικές ώρες μετά από αυτό το στρατιωτικό συμβούλιο χιλιάδες μέλη της Χαμάς έμπαιναν στα εδάφη του Ισραήλ όχι από ένα αλλά από 60 διαφορετικά σημεία.

Τι σημαίνει η παραίτηση για τον Νετανιάχου

Γιατί τότε ο Νετανιάχου δεν προχώρησε νωρίτερα στην καρατόμηση Χαλίβα; Η απάντηση και σε αυτό το ερώτημα είναι σχετικά εύκολη για τους αντιπολιτευόμενους, αλλά όχι μόνο, κύκλους του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου δεν θέλει σήμερα να επανέλθει στο προσκήνιο το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών και δεν το θέλει γιατί είναι ο μοναδικός που δεν έχει αναλάβει επίσημα το τεράστιο βάρος που του αναλογεί. Εάν το πράξει άλλωστε θα πρέπει να παραιτηθεί και ο ίδιος κάθε άλλο παρά έτσι προσανατολισμένος είναι. Η παραίτηση Χαλίβα εχθές είναι μάλιστα και πρόβλημα για το Νετανιάχου γατί τώρα δεν έχει επιλογή από τα να επιταχύνει τις διαδικασίες για τις παραιτήσεις και των υπολοίπων εμπλεκομένων.

Η παραίτηση Χαλίβα μειώνει σημαντικά τον χρόνο που πίστευε ο Νετανιάχου πως είχε εξασφαλίσει για την διαχείριση της εσωτερικής κρίσης και μάλιστα σημαντικά. Σε αυτό είχε φροντίσει να αυξήσει στα αρχές Απριλίου την ένταση με χτύπημα κατά ιρανικού στόχου στη Δαμασκό που έφερε την Τεχεράνη στο επίκεντρο της σημερινής κρίσης. Η διαχείριση του ζητήματος από την πλευρά των ΗΠΑ του στερεί σήμερα την κατακόρυφη κλιμάκωση και οι κυρώσεις κατά μονάδων του ισραηλινού στρατού δίνουν το μήνυμα πως ο δρόμος σύντομα τελειώνει. Είναι σε αυτές τις κρίσεις όμως που δεν πρέπει κανείς να υποτιμά την πολιτική δεινότητα του Νετανιάχου… όσοι το έκαναν τους τελευταίους έξι μήνες το πλήρωσαν και εκτέθηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης