ΚΟΣΜΟΣ

DW: Η εύθραυστη ισορροπία της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ - Ο Νο2 μεγαλύτερος στρατός

Τουρκική σημαία

UNSPLASH

Τον ρόλο που έχει επιλέξει να διαδραματίσει εντός, αλλά και εκτός, του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, η χώρα, δηλαδή, με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, αναλύει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Η στρατηγική επιλογή της γείτονος χώρας να διατηρεί ισορροπημένες σχέσεις τόσο με τη Ρωσία, όσο και με την Κίνα μοιάζει ορισμένες φορές πως ακροβατεί και δεν παραμένει συνεπής στη Συμμαχία, ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκει απλώς να αποτελέσει μια δύναμη διαμεσολαβητική που θα έχει οφέλη από τις σχέσεις που συνάπτει.

«Ούτε στο μαύρο ούτε στο άσπρο, αλλά στο γκρι. Εκεί βρίσκεται η σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ»: Με αυτή τη φράση περιγράφει τον ρόλο της Τουρκίας η πολιτική επιστήμονας Σελίν Νασί από το London School of Economics and Political Science.

Ενδεικτικό είναι, όπως αναλύει η επιστήμονας, ότι δεν είναι λίγες οι φορές που η χώρα επιλέγει να δρα κατά το δοκούν, χωρίς να λογοδοτεί στη Συμμαχία, όπως η στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Συρία το 2018 ή η παρεμπόδιση της εισόδου Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός

«Η Τουρκία είναι μία χώρα μοναδικής σημασίας για τη Συμμαχία», εξηγεί ο Ζάουρ Γκασίμοφ από το Πανεπιστήμιο του Μάιντς.

Διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της Συμμαχίας μετά τις ΗΠΑ, προστατεύει τη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης ενώ στην Τουρκία βρίσκονται και οι δύο πιο σημαντικές αεροπορικές βάσεις, στο Ιντζιρλίκ και το Ικόνιο.

«Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις αποτελούν έναν από τους λίγους στρατούς στο ΝΑΤΟ που έχουν άμεση εμπειρία μάχης. Επιπλέον, η Τουρκία γίνεται ένας ολοένα και ισχυρότερος εταίρος, αναπτύσσοντας η ίδια τη στρατιωτική τεχνολογία της», τονίζει ο Γκασίμοφ.

Είναι οι μονομερείς ενέργειες συμβατές με την ιδιότητα μέλους του ΝΑΤΟ;

Το μεγάλο ερώτημα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα είναι κατά πόσο, τελικά οι μονομερείς ενέργειες είναι συμβατές με την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ. Δεν είναι όμως μια πολιτική που ακολουθεί μονάχα η γείτονος χώρα.

«Η στρατηγική αυτονομία είναι ένας όρος που αρέσει πολύ στην Άγκυρα. Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η Τουρκία καθίσταται όλο και πιο ανεξάρτητη στην εξωτερική της πολιτική. Και αυτό θα συνεχιστεί», εκτιμά η Νασί.

«Η Τουρκία δεν είναι η μοναδική χώρα που λαμβάνει διαρκώς περισσότερες αποφάσεις μόνη της. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αλλαγής στις διεθνείς ισορροπίες και της μετατόπισης της ισχύος από τη Δύση προς την Ανατολή. Γι' αυτό και όλοι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο» εξηγεί η επιστήμονας.

Από την πλευρά του ο Γκασίμοφ κάνει λόγο για «χειραφέτηση» στην τουρκική εξωτερική πολιτική εδώ και δύο δεκαετίες, καθώς και ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ συγκριτικά με τις εποχές του Ψυχρού Πολέμου.

«Η Τουρκία μπορεί να είναι ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ και ταυτοχρόνως να ενισχύει τη συνεργασία της με τη Ρωσία. Δεν βλέπω καμία ένδειξη πως το μοντέλο αυτό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει».

Να σημειωθεί όμως, όπως σχολιάζει η Νασί, πως η Δύση επωφελείται από τις καλές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, παρ' ότι αυτές επικρίνονται. «Πρέπει κανείς να επικοινωνεί και με κάποιον που δεν συμπαθεί. Και γι' αυτό χρειάζεται ένας διαμεσολαβητής. Η σημαντική για την Ευρώπη συμφωνία για τα σιτηρά για παράδειγμα μπόρεσε να υλοποιηθεί χάρη στη συμβολή της Τουρκίας».

Η στάση Ερντογάν στα αιτήματα ένταξης Σουηδίας - Φινλανδίας

«Η Τουρκία διεξήγαγε τη συζήτηση σχετικά με την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με πολύ προβληματικό τρόπο», επικρίνει η Νασί.

«Εν τέλει δημιουργήθηκε η εντύπωση πως η Τουρκία είναι μία χώρα που βλέπει κάθε ζήτημα εξωτερικής πολιτικής ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης». Και σε αυτό εντοπίζει η Νασί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της συνεργασίας με την Τουρκία: «Έχουμε να κάνουμε με μία απρόβλεπτη κυβέρνηση».

Το ζήτημα αυτό σχετίζεται με τη σειρά του με τη συγκέντρωση εξουσίας εντός της Τουρκίας. «Οι αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής λαμβάνονταν από τον Ερντογάν και μια χούφτα συμβούλους του. Στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα ο Ερντογάν είναι αυτός που αποφασίζει για όλα», σχολιάζει η Νασί.

Η Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ;

Με την στρατηγική, λοιπόν, αυτονομίας που διατηρεί, όπως τονίζει το δημοσίευμα, τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, ενώ και στην ίδια την Τουρκία είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι η παραμονή στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί τη μοναδική επιλογή της χώρας.

Ο Ερντογάν εξάλλου έχει δει με καλό μάτι την ένταξη στον «Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης» μία συμμαχία Κίνας και Ρωσίας με στόχο μεταξύ άλλων την αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ.

Η Νασί φέρεται, όμως, να διαφωνεί:

«Η έξοδος της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ δεν θα συνέφερε καμία από τις δύο πλευρές. Και στην πράξη η Τουρκία δεν απομακρύνεται καν από το ΝΑΤΟ. Εξάλλου, εκπληρώνει όλες της τις υποχρεώσεις προς τους συμμάχους», τονίζει η πολιτική επιστήμονας.

Καταλήγει, δε, πως, «όλα τα συστήματα άμυνας της Τουρκίας είναι συμβατά με το ΝΑΤΟ. Όλα τα όπλα, το πολεμικό υλικό, τα αεροσκάφη. Η Τουρκία είναι απολύτως ενσωματωμένη στο ΝΑΤΟ. Εδώ δυσκολευόμαστε να αλλάξουμε κινητό από iPhone σε Android. Αντιστοίχως δεν γίνεται να αλλάξει ένα ολόκληρο σύστημα σε επίπεδο άμυνας έτσι απλά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης