Μέση Ανατολή: Ασκήσεις ισορροπίας και «χτυπήματα εντυπώσεων» από Ισραήλ και Ιράν
Ανανεώθηκε:
Σε παιχνίδι εντυπώσεων επιδίδονται Ισραήλ και Ιράν, με σαφή ωστόσο - όπως εκτιμούν αναλυτές - την διάθεση αποκλιμάκωσης στην περιοχή, προκειμένου να μην οδηγηθούν σε γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής το Ισραήλ πραγματοποίησε στρατιωτικό χτύπημα στο εσωτερικό του Ιράν, μια δυνητικά επικίνδυνη κλιμάκωση, την οποία όμως αξιωματούχοι της ιρανικής κυβέρνησης προσπάθησαν να υποβαθμίσουν.
Το Ισραήλ στάθμιζε για μέρες την απάντησή του στα χτυπήματα του Ιράν το περασμένο σαββατοκύριακο, τα περισσότερα από τα οποία αναχαιτίστηκαν.
Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει ευθύνη, ούτε έχει κάνει κάποιο σχόλιο επισήμως και το Ιράν δεν έχει ταυτοποιήσει την πηγή της επίθεσης.
Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το σύστημα αεράμυνας ενεργοποιήθηκε μετά από αναφορές για εκρήξεις κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση κοντά στην πόλη Ισφαχάν. Μετέδωσαν ακόμα πως οι τοποθεσίες που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν ασφαλείς και δημοσίευσαν πλάνα από ήρεμες σκηνές στις περιοχές όπου αναφέρθηκαν εκρήξεις. Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι η αεράμυνα αναχαίτισε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ότι δεν υπάρχουν αναφορές για επίθεση με πυραύλους.
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές», ότι δεν υπάρχει «καμιά πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό, μετά τις εκρήξεις που ακουστηκαν στο Ιράν, ενώ ιρανός αναλυτής δήλωσε σήμερα στην κρατική ιρανική τηλεόραση πως τα μίνι drones, τα οποία καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα στο Ισφαχάν, χειρίζονταν «άτομα που είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό του Ιράν».
«Αντίθετα με τις φήμες και τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης», «δεν υπάρχει καμιά πληροφορία που να κάνει λόγο για επίθεση από το εξωτερικό εναντίον της κεντρικής πόλης του Ισφαχάν ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της χώρας», μετέδωσε το πρακτορείο, ενώ κανένας ιρανός ηγέτης δεν έχει σχολιάσει δημόσια αυτές τις εκρήξεις.
Το Ισφαχάν φιλοξενεί τοποθεσίες που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του υπόγειου εμπλουτισμού του στο Νατάνζ. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν ζημιές σε καμία πυρηνική τοποθεσία.
Οι ΗΠΑ ειδοποιήθηκαν εκ των προτέρων την Πέμπτη για επιδιωκόμενο ισραηλινό χτύπημα τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν ενέκριναν την απάντηση, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNNi. Διευκρίνισε ακόμα πως η επιχείρηση δεν είχε στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Ιράν: Δεν σχεδιάζουμε άμεσα αντίποινα
Λίγες ώρες μετά την επίθεση, ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters, ότι το Ιράν δεν σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ.
«Η ξένη πηγή του συμβάντος δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί καμία εξωτερική επίθεση και η συζήτηση τείνει περισσότερο στη διείσδυση παρά στην επίθεση», επεσήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ένας αξιωματικός της επαρχίας, ο ταξίαρχος Σιαβάς Μιχαντόοστ, εξήγησε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ότι ο «σχετικά δυνατός» θόρυβος που ακούσθηκε ανατολικά του Ισφαχάν «οφειλόταν σε πυρά αντιαεροπορικής άμυνας εναντίον ιπτάμενου αντικειμένου» και όχι σε έκρηξη στο έδαφος. «Δεν είχαμε καμια ζημιά ούτε επεισόδιο», διευκρίνισε.
Περιφερειακή πηγή πληροφοριών με γνώση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε στο CNNi πως τα απευθείας χτυπήματα μεταξύ Ιράν και Ισραήλ «έχουν τελειώσει».
Η πηγή, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας περίπου δυόμισι ώρες μετά τις επιθέσεις, τόνισε πως το Ιράν δεν αναμένεται να απαντήσει στα πλήγματα - επιβεβαιώνοντας τα προηγούμενα δημοσιεύματα που μετέδιδαν πως η Τεχεράνη δεν φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε εκ νέου αντίποινα.
Ισραήλ: Δείχνουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να χτυπήσουμε το Ιράν
Ενώ το Ισραήλ δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη επιβεβαίωση, Ισραηλινόςαξιωματούχος είπε στην Washington Post την Παρασκευή ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή εντός του Ιράν ως αντίποινα για το μπαράζ περίπου 350 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν που εκτοξεύτηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο στο έδαφός του.
Ο αξιωματούχος είπε ότι το χτύπημα «στόχευε να δώσει σήμα στο Ιράν ότι το Ισραήλ είχε την ικανότητα να χτυπήσει μέσα στη χώρα», ανέφερε η Washington Post.
BBC: Ο μακροχρόνιος εν κρυπτώ πόλεμος βγαίνει από τη σκιά
Οι Ιρανοί υποβαθμίζουν τη σημασία αυτού που συνέβη. Υποστηρίζουν πως δεν υπήρξε πυραυλική επίθεση. Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει περιπαικτικές φωτογραφίες από μικροσκοπικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ωστόσο, από την επίθεση εγείρονται διάφορα ερωτήματα, αναφέρει ο αναλυτής του BBC. Θα θελήσουν οι σκληροπυρηνικοί στους κόλπους των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν να απαντήσουν; Σχεδιάζει το Ισραήλ περαιτέρω επιθέσεις;
Αυτό θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια του πρωθυπουργού Νετανιάχου να απαντήσει χωρίς να δυσαρεστήσει τον πρόεδρο Μπάιντεν περισσότερο από ό,τι έχει ήδη. Ο Μπάιντεν ζήτησε από το Ισραήλ να μην απαντήσει στην επίθεση του περασμένου Σαββάτου από το Ιράν, για να «πάρει τη νίκη». Η Βρετανία και άλλοι σύμμαχοι του Ισραήλ απηύθυναν τις δικές τους εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.
Αν είναι έτσι, προκύπτει άλλο ένα ερώτημα, αν το πλήγμα αυτό θεωρείται αρκετό για τους πρώην στρατηγούς του πολεμικού υπουργικού του Ισραήλ που πιστεύεται πως θέλουν ισχυρή απάντηση για να αποκαταστήσουν, όπως το θέτουν, την αποτρεπτική ικανότητα του Ισραήλ.
Οι υπερεθνικιστές σύμμαχοι του Νετανιάχου στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν επίσης απαιτήσει σφοδρά αντίποινα από το Ισραήλ. Ενας από αυτούς είπε ότι οι Ισραηλινοί πρέπει να «ξεσαλώσουν».
Η καλύτερη επιλογή για την περιοχή, κατά τις δυτικές κυβερνήσεις, είναι αμφότεροι, Ιράν και Ισραήλ, να βάλουν τέλος στο σίριαλ - που ξεκίνησε με την επίθεση του Ισραήλ στο διπλωματικό συγκρότημα του Ιράν στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρεις στρατηγοί.
Ακόμη κι αν αυτό είναι το τέλος αυτής της φάσης της κρίσης, έχουν πλέον τεθεί νέα προηγούμενα. Το Ιράν έπληξε το Ισραήλ για πρώτη φορά με απευθείας επίθεση και το Ισραήλ απάντησε με τη δική του άμεση επίθεση.
Ο μακροχρόνιος εν κρυπτώ πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών βγήκε από τη σκιά.
Πρόκειται για μια αλλαγή σε αυτό που συχνά αναφέρεται στην περιοχή ως οι «κανόνες του παιχνιδιού» της μακράς σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία
Η Γαλλία έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση στην κρίση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σχολιάζοντας την επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησε το Ισραήλ νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον του Ιράν.
«Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η θέση της Γαλλίας είναι να ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση», είπε ο Μπαρό στον ραδιοφωνικό σταθμό Sud.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Μελ Στράιντ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η αποκλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν παραμένει εφικτή.
«Παρότι δεν γνωρίζουμε προς το παρόν τις λεπτομέρειες η ελπίδα μου είναι ό,τι έχει συμβεί να μπορεί να αποκλιμακωθεί», δήλωσε ο Στράιντ στο GB News.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, από το Κάπρι όπου προεδρεύει της συνόδου υπουργών Εξωτερικών της G7: "Προτρέπουμε όλους να είναι προσεκτικοί και να αποφύγουν την κλιμάκωση. Η G7 θέλει απόλυτη αποκλιμάκωση σε μια περιοχή που βρίσκεται υπό σοβαρή ένταση», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός στη δημόσια τηλεόραση RAI.