ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική απόφαση στην Ιαπωνία: Οι διαζευγμένοι γονείς θα μοιράζονται την επιμέλεια των παιδιών

Παιδιά παίζουν σε πάρκο στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Koji Sasahara

Τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται την κοινή επιμέλεια των παιδιών τους θα έχουν πλέον τα διαζευγμένα ζευγάρια στην Ιαπωνία, μετά την απόφαση του κοινοβουλίου  για αλλαγές στους νόμους που επιτρέπουν μόνο την αποκλειστική επιμέλεια.

Σύμφωνα με τον αστικό κώδικα της Ιαπωνίας, τα ζευγάρια πρέπει να αποφασίζουν ποιος γονέας θα αναλάβει την επιμέλεια των παιδιών τους όταν τελειώσει ο γάμος τους - μια απαίτηση που, σύμφωνα με τους επικριτές, προκαλεί ψυχολογική βλάβη στα παιδιά και εμποδίζει τον γονέα που «έμεινε πίσω» να διαδραματίσει πληρέστερο ρόλο στην ανατροφή τους.

Η νομική αλλαγή, που υποστηρίζεται από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και τον μικρότερο εταίρο του στον συνασπισμό Komeito και υποστηρίζεται από τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, θα ευθυγραμμίσει την Ιαπωνία -το μοναδικό μέλος της G7 που δεν αναγνωρίζει νομικά την κοινή επιμέλεια- με πολλές άλλες χώρες.

Οι υποστηρικτές των υφιστάμενων ρυθμίσεων έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η κοινή επιμέλεια μπορεί να εκθέσει τα παιδιά σε κίνδυνο σε περιπτώσεις όπου η κακοποίηση των παιδιών αναφέρεται ως λόγος διαζυγίου, ενώ οι γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία θα αναγκαστούν να διατηρήσουν δεσμούς με τον θύτη τους.

Σε απάντηση, οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου δήλωσαν ότι η επιμέλεια θα συνεχίσει να χορηγείται στον έναν γονέα εάν ο άλλος είναι ύποπτος για κακοποίηση.

Η νομοθεσία θα περάσει τώρα από την Άνω Βουλή, όπου αναμένεται να ψηφιστεί πριν από τη λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου στις 23 Ιουνίου, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Πρόκειται για την πρώτη αλλαγή στους νόμους περί επιμέλειας για περισσότερες από επτά δεκαετίες - που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2026, ανέφερε το Kyodo, προσθέτοντας ότι θα εφαρμοστεί επίσης αναδρομικά σε ζευγάρια που έχουν ήδη πάρει διαζύγιο.

Το σύστημα αποκλειστικής επιμέλειας έχει προκαλέσει επικρίσεις από διαζευγμένους γονείς, συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών υπηκόων που αγωνίζονται να διατηρήσουν σχέσεις με τα παιδιά τους εάν ο πρώην σύντροφός τους τα πάρει πίσω στην Ιαπωνία, αρνούμενος μερικές φορές στον πρώην σύζυγό τους οποιαδήποτε επαφή.

Περίπου 200.000 παιδιά επηρεάζονται από τα διαζύγια κάθε χρόνο - διπλάσιος αριθμός από ό,τι πριν από 50 χρόνια, παρά την κατακόρυφη πτώση των γεννήσεων. Μια κυβερνητική έρευνα του 2021 διαπίστωσε ότι ένα στα τρία παιδιά με διαζευγμένους γονείς δήλωσε ότι τελικά έχασε την επαφή με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια.

Εάν οι γονείς δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν για τις ρυθμίσεις της επιμέλειας, τα οικογενειακά δικαστήρια θα έχουν την εξουσία να αποφασίζουν με βάση το συμφέρον του παιδιού, ανέφερε η εφημερίδα Yomiuri Shimbun.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης