Tη μυστηριώδη σχέση του Στόουνχεντζ με τη Σελήνη ερευνούν οι ειδικοί
Οι ερευνητές διερευνούν αν το διάσημο νεολιθικό μνημείο Στόουνχεντζ στην Αγγλία ευθυγραμμίζεται όχι μόνο με τις θέσεις του Ήλιου, αλλά και με της Σελήνης.
Ο οργανισμός English Heritage και άλλοι ειδικοί μελετούν τη σχέση μεταξύ του αρχαίου μνημείου και μιας μεγάλης σεληνιακής στάσης, η οποία συμβαίνει κάθε 18,6 χρόνια. Η μεγάλη σεληνιακή στάση είναι το σημείο κατά το οποίο η ανατολή και η δύση της σελήνης απέχουν περισσότερο μεταξύ τους κατά μήκος του ορίζοντα – η επόμενη θα πραγματοποιηθεί το 2024-25.
Σύμφωνα με το BBC News, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτές οι σεληνιακές κινήσεις μπορεί να παρατηρήθηκαν στην πρώιμη φάση του Στόουνχεντζ και να επηρέασαν τον μετέπειτα σχεδιασμό του.
Ο Δρ. Φάμπιο Σίλβα από το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ δήλωσε: «Η Σελήνη ανατέλλει βορειότερα από ό,τι συνήθως και ένα δεκαπενθήμερο αργότερα, ανατέλλει νοτιότερα. Πιστεύουμε ότι μέρη όπως το Στόουνχεντζ μπορεί να έχουν ευθυγραμμιστεί με τη Σελήνη όταν το κάνει αυτό».
Η English Heritage συνεργάζεται με ειδικούς από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Λέστερ και του Μπόρνμουθ, καθώς και με τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία. «Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να το αποδείξουμε, αλλά όσο μεγαλύτερη κατανόηση μπορούμε να αποκτήσουμε για αυτά τα μνημεία και τη Σελήνη, τόσο ισχυρότερο θα είναι το επιχείρημα», δήλωσε ο Δρ. Σίλβα.
Λέκτορες και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ θα καταγράψουν τις κινήσεις της Σελήνης και τη σχέση της με τις πέτρες. «Αυτό θα προσθέσει μια πολύ πιο διαφορετική απόχρωση στις απαντήσεις που ήδη έχουμε», δήλωσε ο Δρ. Σίλβα.
Οι τέσσερις περιμετρικοί λίθοι
Το Στόουνχεντζ είναι ευρέως γνωστό για τη σύνδεσή του με τις κινήσεις του Ήλιου, ιδίως κατά το θερινό ηλιοστάσιο, όταν χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν στο μνημείο τις πρώτες πρωινές ώρες για να παρακολουθήσουν την ανατολή του ήλιου.
Ο αρχαιοαστρονόμος (κάποιος που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι στο παρελθόν κατανοούσαν τα φαινόμενα στον ουρανό) Κλάιβ Ραγκλς από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ δήλωσε ότι «η αρχιτεκτονική σύνδεση του Στόουνχεντζ με τον Ήλιο είναι γνωστή, αλλά η σύνδεσή του με τη Σελήνη είναι λιγότερο κατανοητή. Οι τέσσερις περιμετρικοί λίθοι (Station Stones) ευθυγραμμίζονται με τις ακραίες θέσεις της Σελήνης και οι ερευνητές συζητούν εδώ και χρόνια αν αυτό έγινε σκόπιμα και – αν ναι – πώς επιτεύχθηκε και ποιος μπορεί να ήταν ο σκοπός του».