Μέση Ανατολή: Ποιες χώρες βοήθησαν το Ισραήλ στην κατάρριψη των ιρανικών drone
Ανανεώθηκε:
Τα περισσότερα από τα ιρανικά drones που πετούσαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας στην διάρκεια της ιρανικής επίθεση κατά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας καταρρίφθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ και των ΗΠΑ, προτού πλήξουν τους στόχους τους, όπως δήλωσαν σήμερα, δύο πηγές των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.
Οι ίδιες πηγές, δήλωσαν στο Reuters ότι οι αεροπορικές αναχαιτίσεις κατέρριψαν δεκάδες πυραύλους και drones που είχαν εξαπολυθεί από το Ιράν και πετούσαν πάνω από τα νότια της Συρίας στην επαρχία Νταράα, στα Υψώματα του Γκολάν (Συρία), αλλά και πάνω από αρκετές τοποθεσίες στα ανατολικά της Συρίας, κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με το Ιράκ.
Τα περισσότερα από 300 ιρανικά πυρομαχικά (τουλάχιστον 170 drones, 30 πύραυλοι κρουζ και 210 βαλλιστικοί πύραυλοι) τα οποία πιστεύεται ότι εκτοξεύτηκαν από το εσωτερικό του εδάφους του Ιράν κατά τη διάρκεια επίθεσης πέντε ωρών, αναχαιτίστηκαν περισσότερα από 1.770 χιλιόμετρα από το σημείο εκτόξευσης.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι το 99% των βλημάτων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ και τους εταίρους του, με μόνο ένα μικρό αριθμό βαλλιστικών πυραύλων να φτάνει στο Ισραήλ.
Εκπρόσωπος του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε τη στρατιωτική συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενίσχυση της άμυνας του Ισραήλ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στις αυξημένες ιρανικές απειλές και τον κίνδυνο κλιμάκωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζεται με τους εταίρους της χώρας για να ενθαρρύνει την αποκλιμάκωση και να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις».
Βρετανικά RAF Typhoons φέρεται να συμμετείχαν στην κατάρριψη ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη Συρία και το Ιράκ κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφεραν αμυντικές πηγές.
Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, από την πρώτη στιγμή της επίθεσης μαχητικά αεροσκάφη της RAF απογειώθηκαν από την βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου καθώς και από αεροπλανοφόρα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, για να ενισχύσουν την άμυνα του Ισραήλ.
Η επιχείρηση του Ηνωμένου Βασιλείου χρεώθηκε ως επέκταση των μακροχρόνιων βομβαρδισμών και αποστολών επιτήρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, που ονομάζονται Επιχείρηση Shader.
Η RAF συμπλήρωσε επίσης την αμερικανική αεροπορία στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, έτσι οι Αμερικανοί είχαν μεγαλύτερη ελευθερία να βοηθήσουν το Ισραήλ να καταρρίψει τα 300 drones και τους πυραύλους που ο ισραηλινός στρατός είπε ότι εκτοξεύτηκαν τη νύχτα.
O εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι και η Γαλλία ήταν μεταξύ των χωρών που ενεπλάκησαν στην άμυνα του Ισραήλ κατά της επίθεσης που δέχθηκε από το Ιράν τη νύχτα.
«Η Γαλλία διαθέτει τεχνολογία, αεροσκάφη, ραντάρ -και γνωρίζω ότι είχαν εμπλοκή στις περιπολίες του εναέριου χώρου», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακριβείς λεπτομέρειες για το αν γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν κάποιους από τους πυραύλους που είχαν εκτοξευτεί από το Ιράν.
Η Ιορδανία αναχαίτισε επίσης μερικά ιπτάμενα αντικείμενα που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της κατά την χθεσινή νύχτα.
Οι αναχαιτίσεις έγιναν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών της, όπως ανέφερε μία σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση.
«Μερικά θραύσματα έπεσαν σε πολλές περιοχές στην διάρκεια της νύχτας, χωρίς να προκαλέσουν κάποιες σοβαρές καταστροφές ή τραυματισμούς πολιτών», πρόσθεσε η ίδια ανακοίνωση.