ΜΠΑΪΝΤΕΝ: «ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ» ΚΟΣΜΟΣ

Ενισχύσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή εν αναμονή του χτυπήματος του Ιράν στο Ισραήλ

Ενισχύσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή εν αναμονή του χτυπήματος του Ιράν στο Ισραήλ
Information Technician Second Class Ruskin Naval/U.S. Navy via AP

Αναπόφευκτη μοιάζει τη δεδομένη χρονική στιγμή η γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς οι εξελίξεις οδηγούνται όλο και ταχύτερα προς αυτό το σενάριο. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως αντίποινα για το πλήγμα στο προξενείο του, στη Δαμασκό, είναι απλά θέμα χρόνου. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η απειλή από το Ιράν παραμένει «πραγματική» και το Ισραήλ βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό». 

Νωρίτερα, το CNNi, αποκάλυψε ότι ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή για συντονισμό των επιχειρήσεων καθώς οι HΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όσο εντείνονται οι φόβοι για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Μάλιστα, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θα γίνει σύντομα το χτύπημα. Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Πρώτες ρουκέτες από τον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε «δεκάδες» ρουκέτες από τον Λίβανο προς το Ισραήλ. Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι αποκρούστηκαν περίπου 40 πύραυλοι και δύο εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Δεν αναφέρθηκαν θύματα και δεν υπήρξαν ενδείξεις εμπλοκής από άλλους παράγοντες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικοινώνησαν νωρίτερα με Κίνα, Σαουδική Αραβία και Τουρκία, ζητώντας να μεσολαβήσουν προς την Τεχεράνη ώστε να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση». Ιρανικές πηγές πάντως, μιλούν για αντίποινα που δεν θα προκαλέσουν μεγάλη κλιμάκωση. Όμως, μια επίθεση από το Ιράν ακόμη και μικρής εμβέλειας θα μπορούσε να επιφέρει περιφερειακές εντάσεις που πηγάζουν από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τους εργαζόμενους στην πρεσβεία και τους Αμερικανούς πολίτες να μην μετακινηθούν τις επόμενες ημέρες έξω από τις μεγάλες πόλεις οι οποίες ενδεχομένως δεν καλύπτονται τόσο αποτελεσματικά από το iron dome.

IDF: «Έτοιμοι σε κάθε σενάριο»

Αξιολόγηση της ετοιμότητας του στρατού για όλα τα σενάρια ολοκλήρωσε ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, λίγο πριν συναντηθεί με τον αρχηγό της CENTCOM (Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ) στρατηγό Μάικλ Έρικ Κουρίλα, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο IDF.

Η αξιολόγηση και η συνάντηση Χαλέβι - Κουρίλα έρχονται εν μέσω αυξημένου συναγερμού στο Ισραήλ για πιθανή ιρανική επίθεση στη χώρα, με το Ιράν να απειλεί να απαντήσει στη δολοφονία δύο στρατηγών μεταξύ πολλών αξιωματικών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής- Επανάστασης στη Δαμασκό της Συρίας την περασμένη εβδομάδα.

«Οι IDF είναι καλά προετοιμασμένοι σε επίθεση και άμυνα έναντι κάθε απειλής. Είμαστε σε πόλεμο και βρισκόμαστε σε εγρήγορση για περίπου έξι μήνες. Οι IDF συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει στο Ιράν και σε διάφορους τομείς, ενώ προετοιμάζεται συνεχώς για να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες και πιθανές απειλές σε συντονισμό με τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Χαλέβι.

Πολεμικό Συμβούλιο συγκάλεσε ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι προετοιμάζεται για «σενάρια» σε τοποθεσίες εκτός της Γάζας. Συναντήθηκε με κορυφαίους αμυντικούς ηγέτες την Παρασκευή, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο.

Στο φόντο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ο Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο για να συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους για να προετοιμαστεί για μια πιθανή επίθεση από το Ιράν, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μπάιντεν προς Ιράν: «Μην το κάνετε»

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει το Ιράν να αναλάβει «σύντομα» δράση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, και κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί.

«Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: «Μην το κάνετε!», τόνισε.

JPost: 10 τρόποι που το Ιράν μπορεί να επιτεθεί στο Ισραήλ

Τις τελευταίες ημέρες οι Ιρανοί ηγέτες έχουν διατυπώσει επανειλημμένες απειλές κατά του Ισραήλ, με την Τεχεράνη να ορκίζεται εκδίκηση μετά τη αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Δαμασκό την 1η Απριλίου που στοίχισε τη ζωή σε επτά Ιρανούς στρατιωτικούς.

Καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Τεχεράνη απειλεί το Ισραήλ, η Jerusalem Post. δημοσίευσε μια σειρά από διαφορετικού τύπου επιθέσεις που μπορούσε να πραγματοποιήσει:

1. Χτύπημα με βαλλιστικό πύραυλο

Το Ιράν διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων διαφόρων τύπων και εμβέλειας. Η Τεχεράνη χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους για να στοχεύσει τη βάση Al-Asad στο Ιράκ στις 8 Ιανουαρίου 2020, σε αντίποινα για τη δολοφονία από την Αμερική του επικεφαλής της δύναμης Quds του IRGC Qasem Soleimani. Το Ιράν εκτόξευσε έως και 22 πυραύλους, στοχεύοντας τόσο την Asad, όπου εδρεύουν αμερικανικά στρατεύματα στο δυτικό Ιράκ, όσο και την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις. Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από διάφορες τοποθεσίες στο Ιράν και 11 από αυτούς έπληξαν τη βάση Asad. Το Ιράν ενημέρωσε τους Ιρακινούς λίγο πριν εκτοξεύσει τους πυραύλους.

2. Επίθεση με πύραυλο από το Ιράκ

Το Ιράν μεταφέρει εδώ και αρκετά χρόνια πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ιράκ. Αρχίζοντας γύρω στο 2018, εμφανίστηκαν αναφορές σε διάφορα μέσα ενημέρωσης ότι το Ιράν έθετε βάσεις πυραύλων στο Ιράκ. Δεν ήταν σαφές μετά το 2019 τι απέγιναν αυτοί οι πύραυλοι, διότι οι σχετικές αναφορές σταμάτησαν να εμφανίζονται.

Η επαρχία Άνμπαρ είναι το κοντινότερο τμήμα του Ιράκ στο Ισραήλ. Είναι επίσης η περιοχή όπου ο Σαντάμ Χουσεΐν τοποθέτησε πυραύλους Scud που στόχευσαν το Ισραήλ στον πόλεμο του 1991. Το Ιράν μπορεί να επιδιώξει να τοποθετήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Ιράκ και να ζωντανέψει το σενάριο του Σαντάμ.

3. Νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς

Τον Ιανουάριο του 2024, το Ιράν πραγματοποίησε πυραυλικές επιθέσεις στο Πακιστάν και τη Συρία, ισχυριζόμενο ότι στόχευε τρομοκρατικές ομάδες. Η Τεχεράνη χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και σχετικά νέους Kheibar Shekan στη Συρία.

Η επίθεση ήταν ένα «μήνυμα» για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Ο πύραυλος είχε παρουσιαστεί το 2022. Το Ιράν ισχυρίζεται ότι έχει βεληνεκές 1.450 χλμ. και ότι έχει δυνατότητες πλήγματος υψηλής ταχύτητας και ακριβείας, γεγονός που τον καθιστά επικίνδυνο στρατηγικό όπλο.

4. Συνδυασμός επίθεσης με drones και κρουζ

Τον Σεπτέμβριο του 2019, το Ιράν πραγματοποίησε επίθεση με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ που είχε ως στόχο τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου Abqaiq της Σαουδικής Αραβίας. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα από το Ιράν. Αρχικά θεωρήθηκε ότι συμμετείχαν περίπου δώδεκα πύραυλοι κρουζ και δύο δωδεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη- οι Σαουδάραβες δήλωσαν ότι χρησιμοποιήθηκαν επτά πύραυλοι και 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι πλήρεις λεπτομέρειες σχετικά με τους τύπους των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν σαφείς.

5. Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ

Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στο Ιράκ έχουν αυξήσει τις απειλές τους προς το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, ομάδα πληρεξούσιος του Ιράν, ισχυρίζεται συχνά ότι έχει βάλει στόχο το Ισραήλ.
Οι ιρακινές πολιτοφυλακές θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν από το Ιράν για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Αυτό θα έδινε στο Ιράν δυνατότητα να αρνηθεί την εμπλοκή του. Η Τεχεράνη χρησιμοποίησε αυτές τις πολιτοφυλακές στο παρελθόν για να στοχεύσει το Ισραήλ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον Μάιο του 2021. Οι ομάδες στο Ιράκ είχαν επίσης στοχοποιήσει δυνάμεις των ΗΠΑ και σκότωσαν τρεις Αμερικανούς στην Ιορδανία τον Ιανουάριο του 2024 σε επίθεση με drone.

6. Oμάδες στη Συρία

Το Ιράν έχει μια πληθώρα ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία. Σε αυτές περιλαμβάνονται πράκτορες της Χεζμπολάχ που εργάζονται κοντά στο Γκολάν ως μέρος της μονάδας «Φάκελος Γκολάν» της τρομοκρατικής ομάδας. Η Χεζμπολάχ προσπάθησε να απειλήσει το Ισραήλ από μια περιοχή κοντά στο Γκολάν χρησιμοποιώντας μια μονάδα «δολοφονικών drone» το φθινόπωρο του 2019. Το Ισραήλ χτύπησε τότε τον πυρήνα της Χεζμπολάχ. Τους τελευταίους μήνες, η Χεζμπολάχ προσπάθησε επίσης να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις του συριακού στρατού κοντά στο Γκολάν.

Το Ιράν συνεργάζεται επίσης με τους Fetemiyoun, μια ομάδα Αφγανών σιιτών που στρατολόγησε, χρησιμοποιώντας την ομάδα για να περιπολεί σε περιοχές κοντά στον ποταμό Ευφράτη στη Συρία.

Το Ιράν θα μπορούσε να μεταφέρει όπλα σε αυτή ή σε άλλες πολιτοφυλακές και να τις θέσει σε λειτουργία για επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Η Τεχεράνη έχει χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τις ομάδες για να πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία τα τελευταία χρόνια.

7. Συνασπισμός Τεχεράνης με Χούθι,
Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες

Το Ιράν θα μπορούσε να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει μια πολυμέτωπη επίθεση στο Ισραήλ χρησιμοποιώντας ομάδες τις οποίες έχει ήδη ωθήσει να επιτεθούν στο εβραϊκό κράτος από τις 7 Οκτωβρίου. Για παράδειγμα, οι Χούθι στην Υεμένη διαθέτουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει πολλές φορές για να απειλήσουν το Ισραήλ. Η απειλή των Χούθι χρονολογείται τουλάχιστον από το 2020, όταν απέκτησαν το ιρανικό Shahed 136.

Η Χεζμπολάχ έχει επίσης εκτοξεύσει χιλιάδες πυραύλους στο Ισραήλ. Οι Χούθι έχουν εκτοξεύσει πυραύλους κρουζ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους. Το Ιράν επιδιώκει να κυκλώσει το Ισραήλ και έχει ήδη κινητοποιήσει με επιτυχία τα περισσότερα από τα εμπλεκόμενα στοιχεία. Ισραηλινοί αξιωματούχοι το έχουν περιγράψει ως μια πολυμέτωπη απειλή που περιλαμβάνει έως και επτά μέτωπα.

8. Επίθεση σε ισραηλινούς
στόχους σε άλλες χώρες

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Τεχεράνη έχει απειλήσει Ισραηλινούς, ισραηλινές πρεσβείες και άλλες οντότητες που συνδέονται με το Ισραήλ σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, μια βομβιστική επίθεση το 2012 στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας συνδέθηκε με τη Χεζμπολάχ. Η Τεχεράνη μπορεί να πιστεύει ότι η στοχοποίηση μιας ισραηλινής πρεσβείας ή Ισραηλινών στο εξωτερικό είναι ένας ευκολότερος τρόπος για να χτυπήσει το Ισραήλ.

9. Επίθεση στο ιρακινό Κουρδιστάν

Το Ιράν έχει στοχοποιήσει συχνά την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ τα τελευταία δύο χρόνια, ισχυριζόμενο ότι αυτό συμβαίνει λόγω των δεσμών της με το Ισραήλ. Έχει στοχεύσει τα σπίτια Κούρδων επιχειρηματιών, σκοτώνοντας έναν και καταστρέφοντας το σπίτι ενός άλλου. Το Ιράν χρησιμοποιεί συχνά πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αυτές τις επιθέσεις.

10. Εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Το Ιράν έχει ωθήσει τη Χεζμπολάχ να επιτεθεί στο Ισραήλ πολλές φορές μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η τρομοκρατική ομάδα με έδρα τον Λίβανο έχει ήδη εκτοξεύσει χιλιάδες πυραύλους κατά του εβραϊκού κράτους. Η Τεχεράνη θα μπορούσε να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τη Χεζμπολάχ για να κλιμακώσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Αυτός θα ήταν ο πόλεμος στον Βορρά για τον οποίο η Ιερουσαλήμ προειδοποιεί εδώ και μήνες και για τον οποίο προετοιμάζεται.