Γερμανία: Γκαλερί απέλυσε υπάλληλο επειδή κρέμασε έργο του σε έκθεση
Ανανεώθηκε:
Στην απόλυση ενός υπαλλήλου προχώρησε μια γκαλερί μοντέρνας τέχνης στη Γερμανία όταν ανακάλυψε ότι ο εκκολαπτόμενος καλλιτέχνης είχε κρεμάσει το δικό του έργο σε μια έκθεση.
Ο 51χρονος άνδρας είχε ανοίξει δύο τρύπες σε έναν τοίχο για να τοποθετήσει τον πίνακά του στην Pinakothek der Moderne του Μονάχου.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο άνδρας είχε κάνει το κόλπο με την ελπίδα να ανανγωριστεί η καλλιτεχνική του αξία.
Εκπρόσωπος της γκαλερί δήλωσε ότι το έργο τέχνης δεν εκτέθηκε για πολύ καιρό.
«Οι επόπτες αντιλαμβάνονται κάτι τέτοιο αμέσως», δήλωσε η Τίνε Νέλερ στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, προσθέτοντας ότι το έργο επιστράφηκε στον καλλιτέχνη.
Ο άνδρας ήταν υπάλληλος της ομάδας τεχνικών υπηρεσιών της γκαλερί και περιέγραψε τον εαυτό του ως ανεξάρτητο καλλιτέχνη.
Το έργο του είχε διαστάσεις 60 επί 120 εκατοστά και ήταν κρεμασμένο σε έναν άδειο διάδρομο.
Εκτός από την καταγγελία της εργασίας του, του απαγορεύτηκε επίσης η είσοδος στην γκαλερί.
Η γκαλερί είναι μία από τις μεγαλύτερες γκαλερί μοντέρνας τέχνης στην Ευρώπη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα του Πάμπλο Πικάσο, του Μαξ Ερνστ και του Σαλβαδόρ Νταλί.
Πριν από λίγους μήνες ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη στη γερμανική πόλη της Βόννης με διαφορετική κατάληξη.
Το προσωπικό πακετάριζε ένα έκθεμα στην Bundeskunsthalle όταν παρατήρησαν ότι ένας επιπλέον πίνακας είχε τοποθετηθεί στην έκθεση από ένα μέλος του κοινού.
«Το βρίσκουμε αστείο και θέλουμε να γνωρίσουμε τον καλλιτέχνη. Γι' αυτό επικοινωνήστε μαζί του! Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Λόγος τιμής», έγραψε η γκαλερί στο X, πρώην Twitter.
Ο εν λόγω καλλιτέχνης όντως επικοινώνησε και αποκάλυψε ότι ο πίνακας ήταν δικός της.
Η Δανάη Εμμανουηλίδη δήλωσε ότι πάντα ήθελε να βάλει έναν από τους πίνακές της σε μια έκθεση. «Τον έφερα λαθραία με μια τεράστια κουκούλα πάνω από το κολάν μου», δήλωσε στο τοπικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο WDR.
Το γυναικείο πορτρέτο της με τίτλο Georgia δημοπρατήθηκε τελικά από την γκαλερί και τα έσοδα δόθηκαν σε μια φιλανθρωπική οργάνωση τέχνης με την ονομασία ArtAsyl στην Κολωνία.