Ο Ζελένσκι είναι ο πιο δημοφιλής ηγέτης της Ευρώπης - Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση
Ανανεώθηκε:
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο πιο δημοφιλής ηγέτης της Ευρώπης. Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι έχουν θετική γνώμη για εκείνον αλλά το αίσθημα ποικίλλει πολύ μεταξύ των κρατών μελών.
Αυτό είναι ένα από τα κύρια συμπεράσματα της δημοσκόπησης που διεξήγαγε η Ipsos για το Euronews ανάμεσα σε σχεδόν 26.000 ερωτηθέντες σε 18 κράτη μέλη ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα διεξαχθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου.
Η πρώτη στο είδος της έρευνα δείχνει ότι το 47% των Ευρωπαίων έχει «θετική» άποψη για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ το 32% έχει «αρνητική» άποψη. Εν τω μεταξύ, το 21% δηλώνει ότι «δεν γνωρίζει αρκετά» για τον πρόεδρο, ο οποίος κοσμεί τα πρωτοσέλιδα τα τελευταία δύο χρόνια και έχει ταξιδέψει εκτενώς σε όλη την ήπειρο για να μιλήσει εξ ονόματος του κατεστραμμένου από τον πόλεμο έθνους του.
Αυτό καθιστά τον Ζελένσκι τον πιο συμπαθή ηγέτη από τις οκτώ ευρωπαϊκές προσωπικότητες για τις οποίες ρωτήθηκαν από την Ipsos, αλλά και τον πιο διχαστικό, καθώς οι βαθμολογίες του παρουσιάζουν ισχυρές διακυμάνσεις.
Στη Σκανδιναβία και την Ιβηρική Χερσόνησο, ο Ζελένσκι λαμβάνει τους υψηλότερους «θετικούς» βαθμούς: 81% στη Φινλανδία, 74% στη Σουηδία, 72% στη Δανία και την Πορτογαλία και 64% στην Ισπανία.
Αντίθετα, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην Ουγγαρία (60%), την Ελλάδα (57%) και τη Βουλγαρία (56%) έχουν «αρνητική» άποψη για τον Ουκρανό πρόεδρο.
Άλλες χώρες όπου η «αρνητική» κρίση υπερτερεί της «θετικής» είναι η Σλοβακία (50% έναντι 26%), η Αυστρία (47% έναντι 33%), η Ιταλία (41% έναντι 32%) και η Τσεχία (37% έναντι 36% ).
Η εικόνα έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή που ακολουθούν οι εθνικές κυβερνήσεις: η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι και ο Τσέχος Πετρ Φιάλα είναι ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας και υπερασπίζονται το καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πρόσφατα, η Τσεχία ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την ταχεία προμήθεια 800.000 φυσιγγίων πυρομαχικών για το Κίεβο.
Μια άλλη αξιοσημείωτη περίπτωση είναι η Γερμανία, ο κύριος χορηγός στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Γερμανοί απέχουν πολύ από τη συναίνεση στην εκτίμησή τους: το 41% έχει «θετική» γνώμη για τον Ζελένσκι και το 36% «αρνητική».
Στη Ρουμανία, όπου οι αγρότες έχουν παραπονεθεί για σιτηρά χαμηλού κόστους, χωρίς δασμούς που προέρχονται από την Ουκρανία, το χάσμα είναι εξίσου εντυπωσιακό: το 49% είναι «θετικό» και το 40% «αρνητικό». Η Πολωνία, μια χώρα που έχει δει πιο έντονες διαμαρτυρίες για το ίδιο θέμα, βρίσκεται ωστόσο στο «θετικό» στρατόπεδο (57%) και όχι στο «αρνητικό» (24%).
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, ο Ζελένσκι κερδίζει τους περισσότερους πόντους από τους υποστηρικτές των κύριων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων: του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (61%), των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (62%), των Φιλελευθέρων του Renew Europe (59%) και των Πρασίνων (63%). Το «θετικό» ποσοστό πέφτει στο 47% με τους ακροδεξιούς Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), την ομάδα που περιλαμβάνει τη Μελόνι και τον Φιάλα.
Η Αριστερά, η οποία έχει αντιταχθεί με το κυρίαρχο ρεύμα στο θέμα των παραδόσεων πυρομαχικών, είναι ισομερώς διχασμένη: το 40% λέει «θετικό» και το 42% «αρνητικό».
Μεταξύ των υποστηρικτών του ακροδεξιού Identify and Democracy (ID), η «αρνητική» γνώμη (53%) επισκιάζει πειστικά τη «θετική» (26%).
Συνολικά, ο Ζελένσκι στέκεται ως μια φιγούρα αγάπης ή μίσους, προκαλώντας ισχυρές αντιδράσεις και στις δύο πλευρές της συζήτησης. Τα ποσοστά του «Δεν ξέρω αρκετά» είναι περιορισμένα σε όλες τις χώρες, τα φύλα, τις ηλικιακές ομάδες, τα επαγγέλματα και τις κομματικές σχέσεις.
Από τον Μακρόν στον Πούτιν
Η αποκλειστική δημοσκόπηση του Euronews/Ipsos προσφέρει επίσης πληροφορίες για το πώς αισθάνονται οι Ευρωπαίοι για άλλους εξέχοντες ηγέτες στην ήπειρο.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι ο δεύτερος στην κατάταξη που είναι ο περισσότερο αρεστός από το κοινί, με το 41% των ερωτηθέντων να λέει ότι έχει «θετική» γνώμη για αυτόν σε αντίθεση με το 34% που λέει «αρνητική». Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο γαλλικός λαός είναι ο πιο σκληρός επικριτής, με ένα τεράστιο 62% να επιλέγει «αρνητικά» και μόλις 28% «θετικά».
Η δημοτικότητα του Μακρόν έχει την πλειοψηφία στη Ρουμανία (57%), στην Ελλάδα (55%), στη Γερμανία (53%), στη Δανία (52%) και στην Ολλανδία (50%).
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προκαλεί τη μεγαλύτερη αδιαφορία: το 38% των ερωτηθέντων λέει ότι «δεν γνωρίζει αρκετά» για τον άνθρωπο που ηγείται της μεγαλύτερης οικονομίας του μπλοκ, ενώ το 29% εκφράζει «θετική» γνώμη και το 33% «αρνητική».
Τέσσερις χώρες ξεχωρίζουν στην αντιπάθειά τους προς τον 65χρονο σοσιαλιστή: η Γερμανία (61% λέει «αρνητικό»), η Αυστρία (47%), η Ελλάδα (45%) και η Πολωνία (39%).
Η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ και ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά του «δεν ξέρω αρκετά» (43%, 58% και 50%, αντίστοιχα). Ως αποτέλεσμα, για κανέναν από τους τρεις δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι ιδιαίτερα συμπαθής ή αντιπαθής. Εκτός Ιταλίας, η Μελόνι αντιμετωπίζει αποστροφή μόνο στην Ισπανία, όπου το 44% έχει «αρνητική» γνώμη.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες στη Ρουμανία εγκρίνουν θερμά τους Μελόνι (54%), Σάντσεθ (49%) και Τουσκ (53%), ακόμα και αν προέρχονται όλοι από πολύ διαφορετικά υπόβαθρα.
Ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας είναι μια διαφορετική ιστορία: το 48% των ερωτηθέντων έχει «αρνητική» γνώμη για τον άνθρωπο που προώθησε την «ανελεύθερη δημοκρατία», εκτροχίασε επανειλημμένα τη λήψη αποφάσεων της ΕΕ και υιοθέτησε μια ασύστολη φιλική προς τη Ρωσία διπλωματία. Μόλις το 15% έχει «θετική» εκτίμηση για αυτόν. Οι υπόλοιποι (37%) δηλώνουν ότι «δεν γνωρίζουν αρκετά».
Η Σουηδία (65%) και η Φινλανδία (64%), δύο χώρες που είδαν τις υποψηφιότητες τους στο ΝΑΤΟ να καθυστερούν εν μέρει λόγω της τακτικής του Όρμπαν, καταγράφουν τις πιο έντονες αποδοκιμασίες, ακολουθούμενες από τη Ρουμανία (60%), την Πολωνία (58%), την Αυστρία (58%), την Ολλανδία (56%), τη Γερμανία (53%) και τη Δανία (52%).
Στην Ουγγαρία, όπου ο Όρμπαν κυβερνά με αδιαμφισβήτητη πλειοψηφία, το 54% των συμμετεχόντων έχει «αρνητική» γνώμη για τον πρωθυπουργό του και το 32% «θετική». (Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά το σκάνδαλο που ανάγκασε τον Ούγγρο πρόεδρο Καταλίν Νόβακ να παραιτηθεί, το οποίο οι αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει ως τη μεγαλύτερη δοκιμασία για την ηγεσία του Όρμπαν.)
Ο Όρμπαν, ωστόσο, αντιμετωπίζεται μια επιείκια στη Βουλγαρία: 47% «θετικό» έναντι 24% «αρνητικό».
Η δημοσκόπηση του Euronews/Ipsos κλείνει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είναι μακράν ο πιο αντιδημοφιλής ηγέτης: το 79% των ερωτηθέντων έχει «αρνητική» γνώμη για τον άνδρα που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου στο Ουκρανία.
Από την άλλη, μόλις το 10% έχει «θετική» γνώμη για αυτόν και το 11% «δεν γνωρίζει αρκετά».
Η μομφή είναι συντριπτική: Φινλανδία (94%), Σουηδία (91%), Δανία (91%), Πολωνία (91%), Ισπανία (90%), Πορτογαλία (89%), Ολλανδία (88%) ) και η Γαλλία (80%) πρωτοστατούν στην αρνητική εκτίμηση για τον Πούτιν.
Το «αρνητικό» ποσοστό πέφτει κάτω από το όριο του 60% σε τέσσερις μόνο χώρες: Ελλάδα (59%), Ουγγαρία (57%), Σλοβακία (56%) και Βουλγαρία (48%).
Για άλλη μια φορά, η Βουλγαρία ξεχωρίζει ως εξαιρετική περίπτωση: το 37% των ερωτηθέντων έχει «θετική» γνώμη για τον Πούτιν, την υψηλότερη βαθμολογία του σε όλα τα επίπεδα.