ΚΟΣΜΟΣ

Η αληθινή προέλευση της μπύρας IPA - Μύθοι και αλήθειες

Η αληθινή προέλευση της μπύρας IPA - Μύθοι και αλήθειες

Η India Pale Ale ή IPA είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη μπύρας λόγω της ιδιαίτερης γεύσης της

Josh Olalde / Unsplash

«Ξέρετε από πού προέρχονται οι μπύρες IPA;», είναι μια κλασική ερώτηση που ακούγεται στα μπαρ, τις παμπ, τις μπυραρίες όταν κάποιος από την παρέα θέλει να κάνει επίδειξη γνώσεων (έχοντας πρώτα σερφάρει στο Ίντερνετ).

Και η απάντηση που δίνει στη συνέχεια, κατά κανόνα είναι η ακόλουθη: «Όταν οι Βρετανοί κατέλαβαν την Ινδία, οι στρατιώτες τους δικαιούνταν τη μπύρα τους. Αλλά επειδή κανείς δεν ήξερε πώς να παρασκευάσει μπύρα στην αποικιοκρατούμενη περιοχή, οι Βρετανοί έστελναν την ανοιχτόχρωμη μπύρα τους στην Ινδία με πλοίο. Χωρίς ψύξη όμως, η μπύρα χαλούσε στο δρόμο. Και η λύση που βρήκαν ήταν να προσθέσουν επιπλέον μαγιά και λυκίσκο για να διατηρήσουν την καλλιέργεια ζωντανή για το μακρύ ταξίδι. Αφού ο Γκάντι έπεισε τους Βρετανούς να φύγουν, οι στρατιώτες μάζεψαν τα πράγματά τους και πήγαν στα σπίτια τους. Μόνο που τους έλειπε αυτή η πιο δυνατή, με έξτρα λυκίσκο μπύρα που έπιναν στην Ινδία κι έτσι στην αγορά δημιουργήθηκε ζήτηση για την μπύρα που ονομάστηκε India Pale Ale, ή IPA».

Καλή ιστορία, αλλά λανθασμένη, λέει στο CNNi ο Μάλκολμ Πούριντον, ιστορικός της μπύρας και μελετητής που διδάσκει παγκόσμια ιστορία και ιστορία τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης. «Όταν οι Βρετανοί αποίκισαν την Ινδία, μετέφεραν ήδη για ολόκληρους αιώνες μπύρα διασχίζοντας χώρες και ωκεανούς. Τι νομίζετε ότι είχε στα αμπάρια του το Mayflower;» (σ.σ. το πλοίο που μετέφερε τους πρώτους Άγγλους αποίκους στην Αμερική το 1620).

Η αληθινή προέλευση των IPA

Ενώ η ιστορία της IPA έχει όντως να κάνει με την Ινδία και τη Βρετανική Αυτοκρατορία, τα πράγματα έγιναν διαφορετικά. «Πατέρας» της IPA θεωρείται ο ζυθοποιός Τζορτζ Χόντγκσον, ο οποίος εφηύρε μια ale (σ.σ. μπύρα που ζυμώνεται σε υψηλή θερμοκρασία μεταξύ 15 και 24 βαθμών Κελσίου), αντίθετα με τη lager που ζυμώνεται σε χαμηλή θερμοκρασία, μεταξύ 5 και 11 βαθμών) με επιπλέον λυκίσκο (σ.σ. το φυτό Humulus lupulus που δίνει στην μπύρα την πικράδα της) και της έδωσε το όνομά του.

Η Hodgson's Ale ανήκε σε έναν τύπο μπύρας που εκείνη την εποχή ήταν γνωστός ως Μπύρα του Οκτώβρη (October Beer), επειδή η συνταγή της συνδεόταν με το χαμηλό κόστος του λυκίσκου το φθινόπωρο, εξηγεί ο Πούριντον.

Old_Phipps_IPA_Claret_sharpened.jpg

Αφίσα του 1890 για την μπύρα IPA της ζυθοποιίας Phipps' στο Νορθάμπτον της Αγγλίας

Wikimedia Commons

Ο Χόντγκσον είχε αποκλειστικό συμβόλαιο παραγωγής μπύρας με τη Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Προμήθευε την εταιρεία – η οποία με τη σειρά της προμήθευε τους Βρετανούς της Ινδίας – με brown ale, porter (σ.σ. σκούρα μπύρα που προτιμούσαν οι αχθοφόροι – porters – που μετέφεραν τα εμπορεύματα από τα πλοία στα καταστήματα και τα σπίτια) και τη δική του October Beer, μια «δυνατότερη, πιο πικρή, με περισσότερο λυκίσκο “ξαδέρφη” της κανονικής pale ale», λέει ο Πούριντον.

Στις δεκαετίες του 1820 και του '30, οι ανταγωνιστές του Χόντγκσον που επίσης έφτιαχναν October Beer, της έδωσαν το όνομα India Pale Ale, απλά για να προκαλέσουν στους πελάτες τους το αίσθημα της ιμπεριαλιστικής υπερηφάνειας. Το όνομα IPA, επομένως, προέκυψε από τον ανταγωνισμό των βρετανικών ζυθοποιών για τις υπερπόντιες αγορές.

Οι παραλλαγές της IPA

Στα μενού των πιο ενημερωμένων μπυραριών σήμερα βλέπουμε συχνά κι άλλα ακρωνύμια, όπως APA. Πρόκειται για την American Pale Ale που χρησιμοποιεί κυρίως αμερικανικό λυκίσκο και έχει λιγότερο αλκοόλ σε σχέση με τη βρετανική.

Το DIPA σημαίνει Double IPA, δηλαδή ακόμα περισσότερο λυκίσκο και υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το NEIPA σημαίνει New England IPA, η οποία ως γεύση είναι περισσότερο φρουτώδης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Πούριντον αποκάλυψε και τις αγαπημένες του IPA μπύρες. Του αρέσουν ιδιαίτερα η Focal Banger της Alchemist Brewing Co. και η Sip of Sunshine IPA της Lawson's Finest Liquids, ενώ εξήρε επίσης την Pale Ale της Sierra Nevada.

Με πληροφορίες από: What is an IPA? A deliciously happy accident of beer history or the colonial marketing of a frugal recipe? by David G. Allan, CNN