ΚΟΣΜΟΣ

Έκλειψη ηλίου: Βυθίστηκαν στο... σκοτάδι από το Μεξικό έως τη Νέα Υόρκη και τον Καναδά

H έκλειψη ηλίου από το Τέξας AP Photo/Jeff Roberson

Εκατομμύρια άνθρωποι φόρεσαν τα ειδικά γυαλιά ή έστησαν τα τηλεσκόπιά τους στο Μεξικό, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, και παρακολούθησαν το σπάνιο πλανητικό υπερθέαμα της ολικής έκλειψης ηλίου, που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας (8/4) περίπου στις 8 ώρα Ελλάδος, από το Ματζατλάν του Μεξικού, με τη Σελήνη να καλύπτει ολόκληρο τον Ηλιακό δίσκο και να σκοτεινιάζει τελείως η μέρα για κάποια λεπτά. 

Το φαινόμενο έγινε ορατό σε πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές της βορειο-αμερικανικής ηπείρου. Η πορεία του άρχισε από το Μεξικό και διέσχισε τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τον δυτικό Καναδά.

Δείτε το φαινόμενο μέσα τη συχνότητα της NASA:

Η μερική έκλειψη εισήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες γύρω στις 8.15 το βράδυ από το νότιο Τέξας κοντά στο Eagle Pass στα νότια σύνορα με το Μεξικό, σκορπίζοντας τον ενθουσιασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως ανέφερε το CNNi το φεγγάρι έβγαινε αργά μπροστά από τον Ήλιο και η κορύφωση της ολικής έκλειψης κορυφώθηκε λίγο μετά τις 23:00 (ώρα Ελλάδας).

Η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου αναμένεται τον Αύγουστο του 2026, αλλά θα είναι ορατή κυρίως σε Ισλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και περιοχές της Ρωσίας.

Ολική έκλειψη ηλίου από το Μεξικό

AP Photo/Fernando Llano

Η έναρξη της ολικής έκλειψης όπως φάνηκε από το Τέξας

AP Photo/Julio Cortez

Τηλεσκόπια παντού

Το φαινόμενο είναι σπάνιο και οι ερασιτέχνες αστρονόμοι διένυσαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να το παρακολουθήσουν.

Δεκάδες ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουν στήσει τα τηλεσκόπιά τους και περιμένουν την έκλειψη Ηλίου στο Ματσατλάν του Μεξικού.

AP Photo/Fernando Llano)


Μαθητές στο Ντάλας στήθηκαν από τη νύχτα, τουρίστες έλαβαν τη θέση στους καταρράκτες του Νιαγάρα, ενώ στο Μεξικό τα τηλεσκόπια είχαν στηθεί από το πρωί.

Στο Τέξας ετοιμάζονταν να παρακολουθήσουν την ολική έκλειψη ηλίου δίπλα σε μία ρέπλικα του Στόουνχετζ.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες την ονομάζουν Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη. Σε μία τέλεια ευθυγράμμιση, η Σελήνη περνάει ακριβώς ανάμεσα στην Γη και τον Ηλιο καλύπτοντας ολόκληρο τον ηλιακό δίσκο, αφήνοντας ορατό μονάχα το περίγραμμά του.

Παρά το κρύο και τη συννεφιά, Καναδοί πολίτες αλλά και τουρίστες έχουν κατασκηνώσει στο πάρκο δίπλα στους Καταρράκτες του Νιαγάρα, περιμένοντας την έκλειψη του Ηλίου

AP Photo/Carolyn Thompson

Ερασιτέχνες στήνουν τα τηλεσκόπιά τους και μοιράζουν ειδικά γιαλιά στο Ματσατλάν του Μεξικού, περιμένοντας την έκλειψη ηλίου

AP Photo/Fernando Llano

Περίπου το 99% των κατοίκων μπόρεσε να παρακολουθήσει την έκλειψη, έστω και μερικώς και εκατομμύρια έσπευσαν στις περιοχές κατά μήκος της πορείας που έγινε ορατό το φαινόμενο, όπως στο Τέξας.

Η κίνηση σε αυτοκινητόδρομους και αεροδρόμια ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, το ίδιο και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Το μόνο που απογοήτευσε κάποιους ήταν η κατά τόπους συννεφιά.

Η συγκεκριμένη έκλειψη δεν έγινε ορατή στην Ευρώπη. Ωστόσο, στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα ήταν ορατό μερικώς το φαινόμενο, αν ο ουρανός παρέμενε «καθαρός».

Χάρτης που απεικονίζει την πορεία του φαινομένου της ολικής έκλειψης του Ηλίου από το Ματσατλάν του Μεξικού έως το Μοντρεάλ του Καναδά

AP Photo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης