Δύσκολα θα φύγει το Ισραήλ από τη Γάζα και ο πόλεμος από τη Μέση Ανατολή
Μπορεί ο στρατός του Ισραήλ να απέσυρε το μεγαλύτερο τμήμα των δυνάμεών του από τα νότια της Γάζας, αλλά αυτό πολύ δύσκολα θα σημάνει και την οριστική του αποχώρηση από τον Παλαιστινιακό θύλακα.
Έχοντας πλέον συμπληρώσει έξι μήνες από την εισβολή της Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη, αλλά και την παράλληλη έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ πιο πυκνές από όσο τους τρεις τελευταίους μήνες.
Το χτύπημα του Ισραήλ κατά ξένων υπηκόων υπαλλήλων ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Γάζα και το τηλεφώνημα σε πολύ υψηλούς τόνους ανάμεσα σε Μπάϊντεν και Νετανιάχου φέρνουν μερική αναδίπλωση των στρατιωτικών κυρίως σχεδίων του Τελ Αβίβ.
Αποσύρονται τα ισραηλινά στρατεύματα, αλλά για πόσο
Την Κυριακή το μεσημέρι ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως αποσύρει από το νότιο τμήμα της Γάζας το μεγαλύτερο τμήμα των δυνάμεών του.
Η ανάγνωση αυτής της κίνησης είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς μπορεί οι δυνάμεις του IDF να φεύγουν από το σημείο στο οποίο η Κυβέρνηση της χώρας επιμένει πως πρέπει να γίνει εκαθαρριστική επιχείρηση εναντίον της Χαμάς, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι συνώνυμο οριστικής αποχώρησης από τον θύλακα.
Σήμερα εντός της Γάζας το Ισραήλ έχει χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες άρματα μάχης και δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψει το σημείο ή τουλάχιστον δεν θα το κάνει τόσο εύκολα.
Υπό ισραηλινό έλεγχο ολόκληρο το οδικό δίκτυο στη Γάζα
Ο στρατός του Ισραήλ αναμένεται επίσης να συνεχίσει να διατηρεί υπό τον έλεγχό του ολόκληρο το οδικό δίκτυο στη Γάζα, από το Βορρά μέχρι το Νότο και δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς έλεγχο και έγκριση από το Τελ Αβίβ.
Δεν είναι απίθανο μάλιστα το Ισραήλ να επανέλθει με ακόμη ισχυρότερες δυνάμεις και παρά την παγκόσμια πίεση να πραγματοποίηση της επιχείρηση στη Ράφα στην οποία στοιβάζονται περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι.
Στην Αίγυπτο το Τελ Αβίβ για συνομιλίες
Την ίδια στιγμή εκτός από το στρατιωτικό σκέλος, ο Νετανιάχου φαίνεται να έχει δώσει το πράσινο φως για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες ισραηλινή διπλωματική αποστολή να μεταβεί στην Αίγυπτο για συμμετοχή στις διπλωματικές συνομιλίες ανάμεσα σε συμμάχους, αλλά και τη Χαμάς.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ ο Νετανιάχου έχει περισσότερο από τον καθένα ανάγκη απελευθέρωσης των περισσότερων από 130 ομήρων που κρατά εντός της Λωρίδας η Χαμάς.
Όλο και πιο μαζικές οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ
Οι κινητοποιήσεις στο Ισραήλ κάθε εβδομάδα είναι όλο και πιο μαζικές και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν έχει άλλο περιθώριο, ούτε άλλο χρόνο από την εξαγριωμένη και κουρασμένη κοινωνία της χώρας του. Μία συμφωνία και μία έστω και μερική απελευθέρωση ομήρων στα πρότυπα της μοναδικής προσπάθειας που απέδωσε πριν από τρεις και πλέον μήνες, ίσως δώσει ένα περιθώριο ελιγμών στον «Μπίμπι».
Το τρομακτικό σενάριο ιρανικών επιθέσεων
Πέρα από το συγκεκριμένο μέτωπο που το Ισραήλ με τους χειρισμούς του έχει φέρει στα άκρα, υπάρχει ανοιχτό και κυρίως άκρως απειλητικό το σενάριο επιθέσεων από την Τεχεράνη…
Το χτύπημα από μαχητικό του Ισραήλ στην καρδιά της Δαμασκού που κόστισε τη ζωή σε δύο από τους κορυφαίους στρατηγούς του Ιράν. Τα ράφια στα σούπερ μάρκετ στο Ισραήλ δεν άδειασαν ούτε στις 7 Οκτωβρίου, αλλά τώρα φαίνεται πως ο κόσμος πραγματικά φοβάται μία κλιμάκωση στο εσωτερικό της χώρας.
Το Τελ Αβίβ σε αυτό το μέτωπο μπορεί να μην είναι μόνο, καθώς οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν την Τεχεράνη να κηρύξει πόλεμο, αλλά η απειλή είναι και υπαρκτή και κυρίως από την Τρίτη όταν και τελειώνει το Ραμαζάνι και σοβαρή ακόμη και με μία εξέγερση στην κατεχόμενη δυτική όχθη…
Σε αυτό το κλίμα η ένταση που το Τελ Αβίβ κατάφερνε να εκτονώνει στη Γάζα, έχει επιστρέψει στο εσωτερικό της χώρας, κάνοντας το κλίμα εξαιρετικά δύσκολο και βαρύ. Μένει να φανεί εάν ο Πρωθυπουργός της χώρας και η Κυβέρνησή του καταφέρουν να επιβιώσουν «αναίμακτα» και από αυτή την κρίση.