ΚΟΣΜΟΣ

DW: Η πλειονότητα των Γερμανών εμπιστεύεται το ΝΑΤΟ και φοβάται για την ειρήνη στην Ευρώπη

Εκατοντάδες πολίτες διαδηλώνπουν στους δρόμους του Βερολίνου κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, φοβούμενοι γενίκευση της σύρραξης στην Ευρώπη.

AP Photo/Ebrahim Noroozi

Σε μια δύσκολη γεωπολιτικά στιγμή, με τη Ρωσία να σφυροκοπά την Ουκρανία και ένα νέο μέτωπο να ανοίγει στη Μέση Ανατολή με τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ πρό των πυλών, νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης προκαλεί προβληματισμό για τις αγωνίες των Γερμανών πολιτών.

Αυτό προκύπτει από νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό του δημόσιου δικτύου ARD, όπως τη δημοσιέυει η εληνική σύνταξη της Deutsche Welle.

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων κατά 67% δηλώνει ότι βλέπει την ειρήνη στην Ευρώπη πλέον να διασαλεύεται και την ασφάλεια να βρίσκεται υπό σοβαρή ή πολύ σοβαρή απειλή. Ταυτόχρονα οι Γερμανοί πολίτες τάσσονται υπέρ του ΝΑΤΟ.

Απερίφραστη αποδοχή του ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα το 82% των Γερμανών θεωρεί σε αυτό το διεθνές πλαίσιο σημαντικό τον ρόλο του ΝΑΤΟ για την διασφάλιση της ειρήνης στην Ευρώπη, την ώρα που αυτό γιορτάζει τα 75 χρόνια του.

Αντιστοίχως το 69% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης η στενή στρατιωτική συμμαχία με τις ΗΠΑ, ενώ το 83% απορρίπτει ταυτόχρονα κατηγορηματικά την πεποίθηση ότι το ΝΑΤΟ είναι πια ξεπερασμένο και θα έπρεπε να διαλυθεί.

«Ναι» σε ευρωπαϊκό στρατό

Ευρεία στήριξη κατά 69% τυγχάνει πάντως και η ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού με στενότερη αμυντική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και μιας πιθανής επανεκλογής Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσο για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Γερμανία, οι πολίτες θεωρούν ότι το κρισιμότερο όλων είναι το προσφυγικό και δεύτερος έρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την οικονομία, τον πληθωρισμό και την κοινωνική αδικία να υποχωρούν στην τρίτη θέση.

Ο Γερμανός υπ. Αμυνας Μπόρις Πιστόριους δεν αποκλείει να τεθεί προς δημόσια συζήτηση και το ζήτημα της επανεισαγωγής της υποχρεωτικής στράτευσης

AP Photo/Markus Schreiber

Σχέδια αναδιάρθρωσης του στρατού

Την ίδια ώρα μόλις χθες ο Σοσιαλδημοκράτης υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους παρουσίασε από το Βερολίνο τα σχέδιά του για μια ριζική αναδιοργάνωση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων ώστε να είναι καλά προετοιμασμένες για περιπτώσεις «έκτακτης ανάγκης» ή όπως είπε χαρακτηριστικά «άμυνα και πόλεμο».

Μεταξύ άλλων τα σχέδια Πιστόριους προβλέπουν την ενοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αλλά και την διευκόλυνση της ταχύτερης λήψης αποφάσεων από κοινού με τους συμμάχους, με κεντρικό βέβαια σχεδιασμό.

Ταυτόχρονα προτείνει την ένταξη στα σώματα των ενόπλων δυνάμεων και ειδικού τομέα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη διαχείριση δεδομένων, με στόχο την καλύτερη εκπαίδευση και επιχειρησιακή αντίδραση των Γερμανών στρατιωτών σε περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων.

Επίσης δεν αποκλείεται να τεθεί το επόμενο διάστημα προς δημόσια συζήτηση και το ζήτημα της επανεισαγωγής της υποχρεωτικής στράτευσης με διάφορα μοντέλα. Οι αιτίες είναι δύο, όπως παρατηρεί η γερμανική ραδιοφωνία DLF: από τη μια πλευρά οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και από την άλλη η αλλαγή στην κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί, όπως παρατηρεί το ίδιο μέσο, ότι η πρόταση αυτή προσκρούει σε ενδοκυβερνητικές ενστάσεις. Ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς την αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό και ο Φιλελεύθερος υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ εμφανίζεται επικριτικός απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης