ΚΟΣΜΟΣ

Το τηλεφώνημα μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου και το τέλος της διπλωματίας

Το τηλεφώνημα μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου και το τέλος της διπλωματίας
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλάει για τη μείωση του κόστους του συστήματος υγείας, στον Λευκό Οίκο, στις 3 Απριλίου 2024. AP Photo/Mark Schiefelbein

Μέσα σε 45 λεπτά ο Αμερικανός Πρόεδρος απαίτησε από το Ισραήλ τρία συγκεκριμένα πράγματα τα οποία σήμερα ο Νετανιάχου δεν είναι σε θέση να δώσει.

Το χτύπημα από ισραηλινό drone εντός της Γάζας και ο θάνατος επτά ξένων υπηκόων, αυξάνει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που θα ήθελε το Ισραήλ τις εξελίξεις τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο διπλωματικό μέτωπο. Το τηλεφώνημα ανάμεσα σε Μπάιντεν και Νετανιάχου είναι ένα από αυτά που εάν μπορούσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν θα απαντούσε αλλά σήμερα δεν έχει αυτή την «πολυτέλεια» και κυρίως δεν έχει άλλη επιλογή. Ο Τζο Μπάιντεν ακόμη κι αν δεν αναφέρεται στο ανακοινωθέν απαίτησε και φαίνεται να έλαβε δέσμευση πως οι ΗΠΑ θα λάβουν άμεσα και χωρίς καμία περικοπή τα στοιχεία που οδήγησαν στην τραγωδία με τον θάνατο επτά ξένων πολιτών. Ο Νετανιάχου κλήθηκε και δεν αρνήθηκε να δώσει ακόμη και τα logs του drone όπως και τις συνομιλίες ανάμεσα στην διοίκηση και τον χειριστή του όπλου προκειμένου να μην υπάρχει καμία «σκιά» και κανένα θολό σημείο για το ποιος ευθύνεται…

Σε έντονο ύφος

Μέσα από μία έντονη και σχεδόν μονόπλευρη όπως διαρρέεται από τον Λευκό Οίκο συζήτηση ο Αμερικανός Πρόεδρος αποφάσισε να υλοποιήσει κάτω από πολύ πιεστικότερες συνθήκες για τον ίδιο την φράση που είχε μπροστά σε ανοιχτά μικρόφωνα πει στο Καπιτώλιο σε έτερο Γερουσιαστή που τον ρώτησε αναφορικά σχετικά με τον Νετανιάχου: «come to Jesus» ήταν τότε η απάντηση και μία τέτοια «χωρίς περιστροφές και επιστροφή» μοιάζει να ήταν και η χθεσινή επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Ο Μπάιντεν ζητά σήμερα ξανά όμως πράγματα από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ τα οποία είναι πολύ πιθανό και πάλι να μην λάβει… Ο Μπάιντεν ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Γάζα και άμεση άρση στους περιορισμούς στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι τέτοια η πίεση που βιώνεις το εσωτερικό των ΗΠΑ ο Μπάιντεν για το συγκεκριμένο ζήτημα που ακόμη και η Πρώτη Κυρία της χώρας, Τζιλ, φαίνεται να του έχει μιλήσει σχετικά. Είναι μάλλον δευτερεύον, όχι σε αξία αλλά σε ιεραρχία, πως ο Τζο Μπάιντεν απαίτησε απόλυτη συνέπεια στην ασφάλεια των μελών Ανθρωπιστικών οργανώσεων που επιχειρούν να δώσουν μία απάντηση στην πείνα που μαστίζει τους αμάχους σήμερα εντός του θύλακα.

Ο Νετανιάχου δεν έχει κάνει το παραμικρό εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες για να δώσει στον μεγαλύτερο του σύμμαχο ένα σημάδι πως επιθυμεί να προχωρήσει σε μία διαφορετική διαδρομή το ζήτημα με τον πόλεμο και τη Χαμάς. Η Κυβέρνηση του Νετανιάχου μόνιμα «φωνάζει» πως ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν το πει το Ισραήλ και πως δεν είναι εθνικό ζήτημα η τύχη 1,6 εκατομμυρίων αμάχων εντός της Λωρίδας. Ο Νετανιάχου αν δεν συμφωνεί με αυτό είναι βέβαιο πως έχει μετατραπεί σε «μαριονέτα» της ατομικής του φιλοδοξίας και της ανησυχίας μήπως τελικά οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και τελικά καταδικαστεί αμετάκλητα για τα όσα κατηγορείται εδώ και χρόνια.

Κοινωνική δυσαρέσκεια

Για να «δέσει» το πιεστικό αφήγημά του ο Μπάιντεν φαίνεται πως επίσημα έβαλε πλέον στο τραπέζι τόσο την οικονομική όσο και την στρατιωτική βοήθεια προς το Τελ Αβίβ. Είναι γεγονός πως αυτό το σενάριο δεν είναι ούτε νέο ούτε «πέφτει κανείς από τα σύννεφα» στο άκουσμά του: το να το λέει όμως ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν σημαίνει πως είναι και στο τελικό στάδιο της εφαρμογής του. Εάν το Ισραήλ επιμείνει στην στάση όπου φαίνεται ο στρατός να μην λαμβάνει καμία οδηγία από πολιτικό προϊστάμενο και απλά προχωρά το σχέδιο για την «σάρωση» και της Ράφα στο Νότο θα βρεθεί σύντομα μπροστά σε μία κατάσταση που θα οδηγήσει σε νέα ανάφλεξη την ισραηλινή κοινωνία. Εάν οι ισραηλινοί μέσα στο επόμενο διάστημα βρεθούν μπροστά και σε οικονομικά προβλήματα είναι σχεδόν βέβαιο πως η κοινωνική δυσαρέσκεια και οργή θα πλημμυρίσουν τη χώρα… Εάν σε όλο αυτό προστεθεί και ο διάχυτος φόβος εντός του Ισραήλ για τα αντίποινα από την Τεχεράνη μετά το πρόσφατο αεροπορικό πλήγμα στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό τότε τα πράγματα δεν έχουν επιστροφή…

Στο τέλος της διαδρομής οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν το λαό του Ισραήλ να μετατραπεί σε έρμαιο των Αγιετόλαχ αλλά θα σταματήσουν να κρατούν τα προσχήματα και προς την ίδια την Κυβέρνηση της χώρας. Αυτό που τελικώς συνέβη εχθές ανάμεσα σε Μπάιντεν και Νετανιάχου ήταν εν πολλοίς το τέλος της διπλωματίας μεταξύ τους…