ΚΟΣΜΟΣ

Μοσούλη: την εγκαταλείπουν οι τζιχαντιστές ενόψει επίθεσης ανακατάληψής της

Πρόσφυγες από τη Μοσούλη Reuters

Πολλά ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτος φεύγουν άρον-άρον από τη Μοσούλη, μαζί με τις οικογένειές τους, για τη Συρία, καθώς θέμα χρόνου θεωρείται επίθεση ανακατάληψής της από ιρακινές δυνάμειςμε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας του Ιράκ και πρόσθεσε ότι -σύμφωνα με τις πληροφορίες του- έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις στο εσωτερικό της τζιχαντιστικής οργάνωσης για θέματα που άπτονται των οικονομικών της.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει πλέον χάσει σχεδόν τα μισά από τα εδάφη που είχε καταλάβει στο Ιράκ το 2014 και πολλές από τις κτήσεις του στη Συρία.

Οι τζιχαντιστές στη Μοσούλη, τη de facto πρωτεύουσα τους στο έδαφος του Ιράκ και τη μεγαλύτερη πόλη του «χαλιφάτου» τους, πιστεύεται ότι είναι χιλιάδες, αν και πιθανόν λιγότεροι από 10.000. Η Βαγδάτη σχεδιάζει να κινητοποιήσει 30.000 στρατιώτες για να την ανακαταλάβει με την αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Όπως είπε ο Ομπέιντι, η μεγαλύτερη πρόκληση κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής αυτής επιχείρησης θα είναι η προστασία των αμάχων, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 2 εκατομμύρια.

«Περιμένουμε ότι όταν ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις στην ίδια την πόλη, θα υπάρξει μεγάλος εκτοπισμός (αμάχων). Ο μικρότερος αριθμός (εσωτερικά εκτοπισμένων) που περιμένουμε είναι μισό εκατομμύριο».

Ο Ερυθρός Σταυροός και η Ερυθρά Ημισέληνος προβλέπουν πως οι εκτοπισμένοι στη Μοσούλη θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο αριθμός μπορεί να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερος. Ήδη δέκα εκατομμύρια Ιρακινοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 3 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων, δηλαδή σχεδόν το 1/10 του πληθυσμού της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης