ΕΕ: Φινλανδία και Σουηδία λένε ότι απαιτούνται περισσότερες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας
Η Φινλανδία και η Σουηδία πιστεύουν ότι η ΕΕ χρειάζεται να αυξήσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, έπειτα από τον θάνατο στη φυλακή του Ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε σήμερα ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι συνδέεται σαφώς με την ηγεσία στη Ρωσία (και αυτό) καθιστά απαραίτητο να φροντίσουμε να προσθέσουμε κυρώσεις ειδικά στοχευμένες εις βάρος εκείνων που ευθύνονται για τον θάνατό του», είπε ο Μπίλστρομ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Φινλανδή ομόλογό του Ελίνα Βάλτονεν.
«Πιστεύουμε επίσης ότι οι κυρώσεις στο σύνολό τους, το πακέτο κυρώσεων, θα πρέπει να διευρυνθεί γιατί βλέπουμε ότι οι κυρώσεις κάνουν διαφορά σε ό,τι αφορά τον κατακερματισμό της ικανότητας της Ρωσίας να διεξάγει τον παράνομο πόλεμό της εις βάρος της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Μπίλστρομ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες θέλουν επίσης να δουν ένα καθεστώς κυρώσεων εις βάρος της Λευκορωσίας σε σχέση με τη στήριξη που προσφέρει στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.
ΕΕ: Επιβάλλει κυρώσεις σε 33 άτομα για τον θάνατο του Ναβάλνι
Σημειώνεται ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 33 άτομα, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων δικαστών, αξιωματούχων των φυλακών και δύο ρωσικών σωφρονιστικών αποικιών, τέθηκαν σε ισχύ σήμερα ως απάντηση για τον θάνατο του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.
Είναι οι πρώτες κυρώσεις της ΕΕ μετά τον θάνατο του Ναβάλνι στις 16 Φεβρουαρίου.
Μεταξύ αυτών που στοχοποιήθηκαν από τις κυρώσεις είναι ο διευθυντής της αποικίας κρατουμένων ΙΚ-2, που βρίσκεται στη Σιβηρία όπου ο Ναβάλνι εξέτιε την ποινή του και στην οποία πέθανε, όπως και ο γιατρός της φυλακής Αλεξέι Βασίλιεβιτς Λισιούκ.
Σύμφωνα με τις κυρώσεις που δημοσιεύθηκαν στο Επίσημο Περιοδικό της ΕΕ, ένα μητρώο των νόμων της ΕΕ, τα άτομα αυτά, στοχοποιήθηκαν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την αμέλεια που έδειξαν για την υγεία του Ναβάλνι στην ρωσική φυλακή.
Η επιβολή των κυρώσεων έγινε μετά την σκηνοθετημένη επανεκλογή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ναβάλνι, η πιο γνωστή προσωπικότητα της ρωσικής αντιπολίτευσης, ήταν σφοδρός επικριτής του Πούτιν. Οι συνθήκες του θανάτου του στη σωφρονιστική αποικία της Σιβηρίας παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες. Πολλοί επικριτές του Πούτιν και δυτικές χώρες θεωρούν το Κρεμλίνο υπεύθυνο για τον θάνατο του.