ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στη Μόσχα: Διαψεύδει η Ουκρανία τις νέες κατηγορίες της Ρωσίας για εμπλοκή της

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στον εκθεσιακό χώρο Crocus, που σημειώθηκε η επίθεση στη Μόσχα

AP Photo/Dmitry Serebryakov

Ψευδείς χαρακτήρισε το Κίεβο τις νέες κατηγορίες που διατύπωσε σήμερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ότι η Ουκρανία ευθύνεται για την επίθεση της Παρασκευής σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας.

«Τα ψέματα διαδίδονται από επίσημα χείλη από τον (γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι) Πατρούσεφ, και μετά από τον "διευθυντή της FSB" (Αλεξάντρ) Μπόρτνικοφ», ανέφερε με ανάρτησή του στο Χ ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Κατηγορούμενοι για τρομοκρατία οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό στη Μόσχα

Παράλληλα, αντιμέτωποι με την κατηγορία της τρομοκρατίας είναι πλέον οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό στη Μόσχα με τους 137 νεκρούς την ώρα που η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας.

Κατά την εμφάνισή τους ενώπιον του δικαστηρίου οι τέσσερις φαίνονταν να έχουν ξυλοκοπηθεί και ο ένας μεταφέρθηκε στο δικαστήριο σε αναπηρικό καροτσάκι.

Η ομάδα Ισλαμικό Κράτος ή ΙΚ δήλωσε ότι πραγματοποίησε την Παρασκευή την έκρηξη στο δημαρχείο Crocus και ανήρτησε βίντεο με αποδεικτικά στοιχεία.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ισχυριστεί, χωρίς αποδείξεις, την εμπλοκή της Ουκρανίας αν και ο ίδιος ο Πούτιν παραδέχθηκε τελικά με καθυστέρηση ότι ήταν έργο ισλαμιστών, χωρίς να αποκλείει την ουκρανική εμπλοκή. Το Κίεβο λέει ότι ο ισχυρισμός είναι παράλογος.

Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας σε Γαλλία και Ιταλία καθώς η Γηραιά Ήπειρος προετοιμάζεται για μεγάλες εκδηλώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Γερμανία.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα την ώρα που η Ρωσία και η Δύση συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πυρά για την επίθεση. Αμερικανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δηλώνουν ότι είχαν προειδοποιήσει τη Μόσχα για τον κίνδυνο τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα είχε προειδοποιήσει στις αρχές Μαρτίου ότι «εξτρεμιστές» είχαν άμεσα σχέδια για επίθεση στη Μόσχα.

Η αμερικανική πρεσβεία καλούσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως τη Ρωσία, δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν συναυλίες και πλήθη και να έχουν επίγνωση του περιβάλλοντός τους. Άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως η Βρετανία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα και η Λετονία, είχαν εκδώσει προειδοποιήσεις λέγοντας στους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία. Λίγες ώρες νωρίτερα, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν προγραμματισμένο πυροβολισμό σε συναγωγή από πυρήνα του αφγανικού βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους.

Στις 19 Μαρτίου ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ασφαλείας είχε κάνει λόγο για «προκλητικές δηλώσεις από δυτικές δομές για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία». Μάλιστα έκανε λόγο για «ξεκάθαρο εκβιασμό με στόχο να αποσταθεροποιηθεί και να δημιουργηθεί αίσθημα φόβου στην κοινωνία».

Ωστόσο ήρθε η επίθεση στο συναυλιακό χώρο στις 22 Μαρτίου για τον διαψεύσει που ήταν η φονικότερη από την αιματηρή πολιορκία του σχολείου στο Μπεσλάν to 2004.

Όσο για τους ποιους λόγους το Ισλαμικό Κράτος έβαλε στο στόχαστρο τη Ρωσία οι λόγοι είναι πρακτικοί, ιστορικοί και ιδεολογικοί.

Οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους θεωρούν εδώ και καιρό τις επιθέσεις κατά μακρινών στόχων ως αναπόσπαστο μέρος του εξτρεμιστικού τους σχεδίου. Τέτοιες επιχειρήσεις - όταν είναι επιτυχείς - τρομοκρατούν τους εχθρούς τους, αλλά επίσης κινητοποιούν τους υπάρχοντες υποστηρικτές και προσελκύουν νέους.

Συχνά, οι στόχοι καθορίζονται από τους διαθέσιμους πόρους. Πριν από εννέα χρόνια, μια ομάδα Γάλλων και Βέλγων νεοσύλλεκτων στη Συρία οδήγησε σε κύμα επιθέσεων και στις δύο χώρες. Τους τελευταίους 18 μήνες, το ΙΚ έχει καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες να στρατολογήσει μαχητές στην κεντρική Ασία μέσω του αφγανικού παρακλαδιού του, γνωστού ως Ισλαμικό Κράτος Επαρχία Χορασάν (ISKP). Όντας ρωσόφωνοι ή ακόμη και Ρώσοι υπήκοοι, οι στρατολογημένοι αυτοί μπορούν εύκολα να φτάσουν σε στόχο στη Μόσχα, προσφέροντας πολλαπλές νέες ευκαιρίες για επιθέσεις.

Η Ρωσία βρίσκεται στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους εδώ και πολλά χρόνια. Οι ηγέτες του, όπως και πολλοί ισλαμιστές μαχητές, έχουν κατά νου τη ρωσική υποστήριξη προς το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία. Ένα βασικό σημείο που προβάλλεται από την προπαγάνδα του από το Πακιστάν έως τη Νιγηρία είναι ότι η Μόσχα αποτελεί μέρος του ευρύτερου συνασπισμού των χριστιανικών ή δυτικών δυνάμεων που εμπλέκονται σε μια υπαρξιακή, 1.400 ετών μάχη εναντίον του Ισλάμ.

Οι δηλώσεις του Ισλαμικού Κράτους που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση καυχιόντουσαν ότι «σκότωσαν χριστιανούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης