ΚΟΣΜΟΣ

Οι αντοχές του Μπάιντεν και το μεγάλο ρίσκο της ουσιαστικής ρήξης ΗΠΑ – Ισραήλ

Οι αντοχές του Μπάιντεν και το μεγάλο ρίσκο της ουσιαστικής ρήξης ΗΠΑ – Ισραήλ
Συγκεντρωμένοι έχουν κλείσει δρόμο στο Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, ζητώντας την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024. AP Photo/Ariel Schalit

Η απόφαση των ΗΠΑ να αφήσουν το ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα να περάσει απέχοντας από την ψηφοφορία και η ακραία αντίδραση του Νετανιάχου να ακυρώσει διπλωματικό ταξίδι στην Ουάσιγκτον φέρνουν τις σχέσεις ανάμεσα στους δύο άνδρες και τις χώρες τους στο ναδίρ…

Ο Τζο Μπάιντεν είναι αλήθεια πως έχει εξαντλήσει τις αντοχές του αναφορικά με τον τρόπο που επιλέγει να διαχειρίζεται ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι ακραίοι εταίροι του στην κυβέρνηση την ανθρωπιστική κρίση που μαίνεται εντός της Λωρίδας της Γάζας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει κάνει χωρίς αμφιβολία σημαντικές υπερβάσεις στο ζήτημα και έχει ζητήσει με κάθε τρόπο από τον επικεφαλής του Ισραήλ η κατάσταση να οδηγηθεί σε εκτόνωση και να ανοίξει για τους αμάχους άμεσα διάδρομος προκειμένου να μην γίνει για πρώτη φορά τον 21ο αιώνα ο θύλακας της Γάζας μαύρη σελίδα για την περιοχή και για τον ίδιο προσωπικά.

Η κίνηση των ΗΠΑ να αφήσουν να εγκριθεί το χθεσινό ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα με παράλληλη απελευθέρωση χωρίς όρους των ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς έφεραν μία κίνηση που «ξένισε» τον Λευκό Οίκο. Ο Νετανιάχου έχοντας πληροφόρηση για το τι πρόκειται να συμβεί το απόγευμα της Δευτέρας είχε διαρρεύσει πως δεν πρόκειται να στείλει διπλωματική αποστολή στην Ουάσιγκτον εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν βέτο… Ο «Μπίμπι» κράτησε την υπόσχεσή του και οδηγεί τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο παραδοσιακές συμμάχους σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Στον πάγο

Αντίδραση από τον Λευκό Οίκο, επίσημα, δεν έχει υπάρξει και όπως διαρρέει το περιβάλλον του Τζο Μπάιντεν δεν πρόκειται. Ο Λευκός Οίκος σημειώνει πως ο Νετανιάχου έχει κάνει τις επιλογές του και ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει κανένα πρόβλημα να κάνει τις δικές του… Ο Τζο Μπάιντεν θεωρείται επίσης απίθανο να καλέσει τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως έχει ζητήσει να μην γίνει αποδεκτό και κανένα τηλέφωνο από την πλευρά Νετανιάχου προς τον ίδιο. Ο Τζο Μπάιντεν είχε ως στόχο να παρουσιάσει τις προτάσεις των ΗΠΑ προς το Τελ Αβίβ που περιέχουν εναλλακτικά σχέδια για το πως μπορεί ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες του Τελ Αβίβ να επιτύχουν τον στόχο της πλήρους εξάρθρωσης της Χαμάς χωρίς να χρειαστεί να αιματοκυλίσουν και τη Ράφα στην οποία συγκεντρώνονται περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια άμαχοι.

Η ισραηλινή άρνηση δεν σημαίνει πως αυτές οι προτάσεις δεν θα φτάσουν στα χέρια των ισραηλινών καθώς είναι ξεκάθαρο πλέον πως για τον Μπάιντεν δεν υπάρχει και επίσημα Νετανιάχου. Η φράση του επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Σούμερ πριν από 15 ημέρες είναι άλλωστε ενδεικτική: «αλλάξτε τον πρωθυπουργό της χώρας σας» είχε προτρέψει ο έμπειρος πολιτικούς του πολίτες του Ισραήλ…

Ο «βραχνάς» Νετανιάχου

Για τον Μπάιντεν η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι χωρίς κόστος αλλά ή αλήθεια είναι πως αν είναι να τελειώσει με τον «βραχνά» του ακραίου Νετανιάχου καλύτερα να το κάνει μία ώρα αρχύτερα… Σε αυτό παραδόξως φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση και με τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος πριν από μερικές ημέρες σε συνέντευξή του είχε τονίσει πως είναι «καιρός να τελειώσει ο πόλεμος στην περιοχή και να πάει το Ισραήλ στον δρόμο της Ειρήνης». Μετά την κίνηση Νετανιάχου μοιάζει απίθανο να μην υπάρξουν και άλλου τύπου πιέσεις και συνέπειες από τον Λευκό Οίκο. Το πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τρίτες χώρες που παλεύει να περάσει εδώ και καιρό από το Κογκρέσο ο Μπάιντεν είναι πιθανό να «ελαφρύνει» και τα 12 δισεκατομμύρια που προορίζονταν και έχουν προβλεφθεί για το Ισραήλ να μείνουν στα αμερικανικά ταμεία. Ένα μικρότερο συνολικό ποσό θα αποτελέσει και σημαντικό επιχείρημα των Δημοκρατικών προς τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής που θα δεχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις δεδομένης της κατάστασης της Ρωσίας και την κλιμάκωση που υπολογίζεται πως θα έρθει στο ουκρανικό μέτωπο.

Παρίας

Εάν από την πλευρά του ο «Μπίμπι» επιλέξει να συνεχίσει την αμετακίνητη στάση στο ζήτημα της Γάζας δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο να βρει απέναντί του την μοναδική υπερδύναμη που ποτέ δεν έχει αποτελέσει εχθρική υπόσταση για την χώρα του. Ο αμερικανικός κλοιός σε ζητήματα γεωστρατηγικής μπορεί να γίνει πραγματικά ασφυκτικός ειδικά εάν στο ημερολόγιο του ανθρώπου που βρίσκεται στον Προεδρικό θώκο υπάρχει εκλογική αναμέτρηση.

Ο χρόνος τρέχει και πιέζει σήμερα και τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και δεν αποκλείεται η κλιμάκωση το αμέσως επόμενο διάστημα να είναι και γρήγορη και ασύμμετρη. Ο κίνδυνος πάντως να μετατραπεί κάποιος σε παγκόσμιο παρία βαραίνει μόνο την πλευρά του Τελ Αβίβ…