ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Η συμβιβαστική λύση στα αμυντικά ευρωομόλογα και οι ευρωτουρκικές σχέσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περαιτέρω αμυντική ενίσχυση, μετά και τη νέα πυραυλική επίθεση που δέχτηκε το Κίεβο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής τόσο τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και αυτόν στη Γάζα.

Κοινό συμπέρασμα ήταν ότι η αμυντική θωράκιση των κρατών - μελών έναντι μιας πιθανής ρωσικής απειλής, ιδίως μετά τις εξαγγελίες Πούτιν ακόμη και για Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, προέχει για την Ευρώπη.



Κάπως έτσι επανήλθε στο προσκήνιο, η ανάγκη επανεξέτασης των πολιτικών ενίσχυσης και χρηματοδότησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει ευθέως ζήτημα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέθεσε το αίτημα δημιουργίας του λεγόμενου αμυντικού ευρωομολόγου, πρόταση που βρήκε υποστηρικτές, αλλά και «πολέμιους».

Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα handelsblatt στάθηκε στο παρασκήνιο της κόντρας που ξέσπασε στις Βρυξέλλες και τα «μικροσυμφέροντα» που δημιούργησαν τον διχασμό μεταξύ Βορρά και Νότου.

Στην παρούσα φάση δεν αναμένεται οι ηγέτες της Ευρώπης να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο αναφορικά με την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, καθώς απαιτείται υπομονή και σταδιακά βήματα προς την κατεύθυνση μίας ισχυρής ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Μία σημαντική παράμετρος είναι οι ευρωεκλογές που αναμένεται να καθορίσουν τις εξελίξεις και ενδεχομένως να επισπεύσουν τις διαδικασίες, αλλά και οι εξελίξεις που αναμένονται από το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία.

Οι δύο ιδέες και η συμβιβαστική πρόταση

Για την χρηματοδότηση της αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης, εξάλλου, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο τραπέζι έπεσαν δύο ιδέες και μία συμβιβαστική πρόταση:

- να αξιοποιηθούν τα ρωσικά κεφάλαια που έχουν παγώσει στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων

– να εκδοθεί ευρωομόλογο για κοινές αμυντικές δαπάνες- πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που στηρίζουν Εσθονία, Γαλλία, Πολωνία και Ελλάδα, αλλά δεν θέλουν οι Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία που ανήκουν στο αποκαλούμενο μπλοκ των φειδωλών.

Για να ξεπεραστούν οι διαφορές μπήκε στο τραπέζι και μία συμβιβαστική πρόταση, να επεκτείνει τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού αμυντικού τομέα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Και η Γάζα ψηλά στην ατζέντα

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και ο πόλεμος στη Γάζας, με συμμετοχή στις διαβουλεύσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη εκεχειρίας. «Όταν ζούμε σε ένα χαοτικό κόσμο, είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τις αρχές. Και οι θεμελιώδεις αρχές είναι σαφείς. Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, Διεθνές Δίκαιο, εδαφική ακεραιότητα των χωρών, Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο[…]Πρέπει να τηρούμε τις θεμελιώδεις αρχές. Και στην Ουκρανία και στη Γάζα. Χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Στον «αέρα» η συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Εν τω μεταξύ, σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και για το εάν η Τουρκία θα αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Και ενώ η Αθήνα σε αυτό το σκέλος της Συνόδου Κορυφής βρίσκει σύμμαχο το Βερολίνο, η Λευκωσία από την πλευρά της, φέρεται να ζητά να μην αποσυνδεθεί από τη συζήτηση το Κυπριακό. Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων δεν υπάρχει αναφορά για την Τουρκία, άρα θα είναι χρονοβόρα η διαδικασία για να υπάρχει μια ομόφωνη συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης