ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές 2024: Πώς τα κόμματα που δεν ανήκουν σε ευρωομάδες μπορούν να ανατρέψουν τις ισορροπίες

Φωτογραφία αρχείου από συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Flexible Packaging Europe/news aktuell / AP

Καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση του μελλοντικού ευρωκοινοβουλίου φαίνεται πως θα έχουν τα κόμματα που επί του παρόντος δεν έχουν ενταχθεί σε καμία από τις επτά πολιτικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Ipsos για το Euronews στις 19/03, τα κόμματα αυτά αναμένεται να κερδίσουν τις 68 από τις 720 έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις εκλογές του Ιουνίου.

Αυτά τα κόμματα, τα οποία προέρχονται από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, θα μπορούσαν να επιλέξουν να συμμετάσχουν στην ομάδα του κοινοβουλίου, η οποία φιλοξενεί ανεξάρτητα μέλη καθώς και μέλη που δεν είναι συνδεδεμένα με κόμματα - ή να ενταχθούν στις τάξεις ενός εκ των επτά παραδοσιακών πολιτικών ομάδων της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις ένταξης θα μπορούσαν να είναι καθοριστικής σημασίας για την ανατροπή της ισορροπίας δεξιάς-αριστεράς του νεοεκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο μεγάλος προβλεπόμενος αριθμός εδρών τους, αυξημένος κατά 19 από τις 49 που κατέχουν σήμερα, σημαίνει επίσης ότι τα μη εγγεγραμμένα μέλη θα μπορούσαν να έχουν καθοριστικό μερίδιο σε βασικές ψηφοφορίες για ένα ευρύ φάσμα της νομοθεσίας της ΕΕ, από το κλίμα έως τη μετανάστευση και την τεχνολογία.

Η δημοσκόπηση της Ipsos πραγματοποιήθηκε σε 26.000 άτομα σε 18 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 96% του πληθυσμού της ΕΕ - η πρώτη του είδους της πριν από τις εκλογές του Ιουνίου.

Δεξιά κλίση;

Ενώ η ομάδα του τρέχοντος κοινοβουλίου αποτελείται κυρίως από δεξιά μέλη, η δημοσκόπηση του Euronews δείχνει ότι τα μελλοντικά μη συνδεδεμένα μέλη θα χωρίζονται ιδεολογικά σχεδόν εξίσου μεταξύ της αριστεράς (33 μέλη) και της δεξιάς (28 μέλη).

Άλλες επτά έδρες θα μπορούσαν να δοθούν σε κεντρώα κόμματα που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια ομάδα προσώρας ή σε μη κατατάξιμα κόμματα.

Εάν τα 28 δεξιά μη συνδεδεμένα μέλη επιλέξουν να συμμετάσχουν σε κάποια από τις τρεις δεξιές φατρίες - όπως το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), οι ακροδεξιοί Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) ή η Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) - θα μπορούσε να δώσει σε έναν πιθανό δεξιό συνασπισμό μια μικρή πλειοψηφία 362 από τους 720 ευρωβουλευτές. Αυτό θα σήμαινε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του, ένας δεξιός συνασπισμός που περιλαμβάνει την ακροδεξιά θα είχε τη δυνατότητα να αναλάβει τα ηνία στο κοινοβούλιο.

Είναι το αποτέλεσμα της αυξανόμενης υποστήριξης για ακροδεξιά κόμματα σε όλες τις γωνιές της ηπείρου, με τα ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα να αναμένεται να κερδίσουν τις εκλογές σε έξι από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ομάδα βρίσκονται σε εξέλιξη, με πολλά κόμματα να αλλάζουν πρόσφατα προσανατολισμούς. Το ακροδεξιό κόμμα Reconquête της Γαλλίας έφυγε από την ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) τον Φεβρουάριο για να ενταχθεί στο ευρωσκεπτικιστικό ECR.

Ερωτήματα εγείρονται επίσης για την ένταξη του ουγγρικού Fidesz - επί του παρόντος μη συνδεδεμένου αλλά με έντονη τη φημολογία ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για να εισέλθει στο ECR, και του ιταλικού Fratelli d'Italia - το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και η μεγαλύτερη αναδυόμενη δύναμη του ECR - που θα μπορούσε να μεταβεί στο κεντροδεξιό ΕΛΚ.

Ωστόσο, εάν τα 33 αριστερά μη συνδεδεμένα μέλη επιλέξουν να ενταχθούν στις τάξεις με μια ομάδα όπως η Αριστερά, οι Πράσινοι ή οι Σοσιαλιστές, θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει ελαφρώς τους αριθμούς για ομάδες στα αριστερά του φάσματος, οι οποίες αναμένεται να χάσουν ψήφους στις εκλογές. Αυτά τα αριστερά κόμματα περιλαμβάνουν το Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας, που αναμένεται να κερδίσει 16 έδρες, και η Γερμανίδα Bündnis Σαχρά Βαγκενκνεχτ, μια αναδυόμενη δύναμη στη γερμανική πολιτική, που αναμένεται να κερδίσει επτά έδρες.

Ποια είναι τα μη ενταγμένα σε ευρωομάδα κόμματα;

Το Fidesz της Ουγγαρίας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, είναι το μεγαλύτερο από όλα τα μη συνδεδεμένα κόμματα, που αναμένεται να κερδίσει 12 από τις 21 έδρες της Ουγγαρίας στην ψηφοφορία του Ιουνίου. Το Fidesz αποχώρησε από την κεντροδεξιά ομάδα του ΕΛΚ το 2021, ακριβώς τη στιγμή που η ομάδα ετοιμαζόταν να εκδιώξει τα μέλη του Fidesz μετά από χρόνια εντάσεων σχετικά με την υποχώρηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Ο Όρμπαν εδραίωσε έκτοτε την κυριαρχία του κόμματός του στην ουγγρική πολιτική και έχτισε μια περιβόητη φήμη στις Βρυξέλλες για την προθυμία του να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο για να εκτροχιάσει τις αποφάσεις της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων προσπαθειών να μπλοκάρει το πακέτο στήριξης των 50 δισ. ευρώ της ΕΕ προς την Ουκρανία.

Οι πολιτικές του κόμματός του είναι συμβατές με αυτές του ευρωσκεπτικιστικού ECR και οι φήμες οργιάζουν, ότι οι νομοθέτες του Fidesz θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην εν λόγω παράταξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τον Ιούνιο.

Όμως, με την αποδοχή του Fidesz, το ECR θα μείωνε σημαντικά τις προοπτικές του να σφυρηλατήσει νέες εταιρικές σχέσεις με την πιο μετριοπαθή ομάδα του ΕΛΚ, τη μεγαλύτερη από τις παραράξεις του κοινοβουλίου. Ως εκ τούτου, η υποδοχή του Fidesz θα μπορούσε να το αποτρέψει από το να αποκτήσει μια θέση που επιθυμεί εδώ και καιρό στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ενώ το ΕΛΚ έχει εκφράσει ανοιχτά την προθυμία του να συνεργαστεί με το ECR, έχει χαράξει μια κόκκινη γραμμή στα κόμματα που υπονομεύουν το κράτος δικαίου ή εκφράζουν συμπάθεια στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Το τρομερό ιστορικό του Ορμπάν σχετικά με το κράτος δικαίου και οι εκκλήσεις του προς την Ουκρανία να διαπραγματευτεί ειρήνη με τον Πούτιν σημαίνουν ότι μια πιθανή συνεργασία ECR-EPP θα κατέρρεε εάν οι νομοθέτες του Fidesz προσχωρήσουν στο ECR.

Ένα άλλο αναδυόμενο κόμμα που δεν συνδέεται προς το παρόν με καμία από τις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες είναι το Bündnis Sahra Wagenknecht της Γερμανίας, που ιδρύθηκε από την πρώην ηγέτιδα του γερμανικού κόμματος Die Linke (Η Αριστερά).

Ενώ το κόμμα της χαρακτηρίζεται ως αριστερή λαϊκιστική φατρία, η Βάγκενκνεχτ υποστηρίζει τη σκληρή γραμμή των ακροδεξιών για τη μετανάστευση σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει τους ψηφοφόρους που είναι απογοητευμένοι από την κυρίαρχη πολιτική.

Το κόμμα της αναμένεται επί του παρόντος να τερματίσει πέμπτο στη Γερμανία με 7% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos για το Euronews.

Το ιταλικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, το κόμμα του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, είναι επίσης σε καλό δρόμο για να κερδίσει 16 έδρες.

Εάν το κόμμα πετύχει στην προσπάθειά του να ενταχθεί στο αριστερό κόμμα των Πρασίνων, όπως έχει προσπαθήσει να κάνει στο παρελθόν, οι προβλεπόμενοι 16 ευρωβουλευτές του θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά την εκλογική σύνθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης