ΚΟΣΜΟΣ

Το τελεσίγραφο Μπλίνκεν στο Ισραήλ, τελευταία ευκαιρία για τον Νετανιάχου

Το τελεσίγραφο Μπλίνκεν στο Ισραήλ, τελευταία ευκαιρία για τον Νετανιάχου
Ο Άντονι Μπλίνκεν κατά την αποχώρησή του από τις Φιλιππίνες για τη Σαουδική Αραβία, στις 20 Μαρτίου 2024. Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας μεταβαίνει για ακόμη μία φορά στο Ισραήλ την Παρασκευή με τα δεδομένα να είναι πολύ διαφορετικά από όλες τις προηγούμενες.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είναι πιθανότατα ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ που έχει επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή τις περισσότερες φορές μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αν και είναι βέβαιο πως αυτή την φορά, την Παρασκευή, θα βρεθεί στο Τελ Αβίβ κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες.

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας έχει προσπαθήσει κυριολεκτικά με όλους τους τρόπους να στηρίξει τον μεγαλύτερο σύμμαχο των ΗΠΑ αλλά και παράλληλα να δώσει απαντήσεις και λύση στην μαινόμενη κρίση στην περιοχή. Ο Άντονι Μπλίνκεν θα βρεθεί και πάλι στο Ισραήλ αυτή την φορά με τις συνθήκες και τα δεδομένα να έχουν αντιστραφεί για την Κυβέρνηση Νετανιάχου αλλά και με τις σχέσεις ανάμεσα στους δύο συμμάχους να είναι σε ιστορικό χαμηλό. Στις βαλίτσες του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ θα έχει πιθανότατα μία πρόταση την οποία δεν θα καταθέσει και δεν θα συζητήσει απλά στην Κυβέρνηση Νετανιάχου.

«Ή τώρα ή ποτέ»

Πηγές από τον Λευκό Οίκο σημειώνουν πως στο τηλεφώνημα που είχαν Μπάιντεν και Νετανιάχου πριν από μερικά εικοσιτετράωρα έχει δοθεί σαφέστατο μήνυμα προς τον «Μπίμπι» το οποίο εμπεριέχει το «ή τώρα ή ποτέ» της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κατά τα λοιπά ήρεμος διπλωμάτης ακόμη και σε άκρως κρίσιμες διμερείς επαφές είναι επίσης ξεκαθαρισμένο μέσα από μία πολύωρη συνάντηση με τον Μπάιντεν και το στρατιωτικό επιτελείο των Αμερικανών πως δεν θα δεχθεί τίποτε λιγότερο από απτή δέσμευση πως το Ισραήλ δεν θα δυναμιτίσει και πάλι μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και το κυριότερο πως δεν θα προχωρήσει σε καμία ενέργεια που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης άμαχο πληθυσμό της λωρίδας.

Απώλειες

Τα μηνύματα των τελευταίων ημερών, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έλευση Μπλίνκεν στο Ισραήλ δείχνουν μία «φούρια» από την πλευρά της Κυβέρνησης Νετανιάχου να πλήξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ένταση σημεία εντός θύλακα ακόμη κι αν αυτές οι ενέργειες κοστίζουν ακόμη περισσότερο σε ανθρώπινες ζωές. Ο απολογισμός απωλειών σύμφωνα με την Παλαιστινιακή πλευρά έχει ξεπεράσει του 32.000 ανθρώπους ενώ οι αριθμοί αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται δραματικά όσο ο λιμός επεκτείνεται σε όλα τα σημεία της λωρίδας. Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι ένα ζήτημα που οι ΗΠΑ ήδη έχουν θέσει ξεχωριστά ως απαίτηση πλέον και όχι έκκληση προς το Τελ Αβίβ. Ο Τζο Μπάιντεν όπως αναφέρουν πηγές από το Οβάλ γραφείο έχει σε πολύ έντονο ύφος απαιτήσει να πολλαπλασιαστεί άμεσα ή από ξηράς διανομή ανθρωπιστικής βοήθεια ειδικά στον Βορρά της λωρίδας εκεί που τουλάχιστον 30 παιδιά από μερικών μηνών μέχρι και το πολύ 5 ετών έχουν χάσει τη ζωή τους από ασιτία.

Τελεσίγραφο

Η απάντηση της Κυβέρνησης του Ισραήλ δεν έχει διαρρεύσει με το Νετανιάχου να ανακοινώνει εχθές πως ο σχεδιασμός για την εκκέωση περισσότερων από 1,5 εκατομμυρίων αμάχων από τη Ράφα είναι ένα πολύ απαιτητικό εγχείρημα το οποίο θα πάρει περισσότερο χρόνο σχεδιασμού αλλά θα υλοποιηθεί. Η τοποθέτηση αυτή είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τους στόχους και τις κόκκινες γραμμές των ΗΠΑ αλλά είναι πιθανό να εντάσσονται αυτή τη φορά στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που πασχίζει να υποστηρίξει το Ισραήλ. Για κάθε ενδεχόμενο και έχοντας υποστεί και τελικά αποδεχθεί όλες τις προηγούμενες αρνήσεις του Νετανιάχου οι ΗΠΑ φημολογείται πως έχουν ένα πραγματικά απειλητικό και πραγματιστικό τελεσίγραφο στα χέρια του κορυφαίου τους διπλωμάτη. Αναλυτές υπογραμμίζουν πως αυτή είναι και η κίνηση «ματ» από τον Μπάιντεν στο Νετανιάχου καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει και κυρίως δεν θέλει να δαπανήσει άλλο χρόνο χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα στην περιοχή. Για τον Μπάιντεν το «απρόβλεπτο» του Νετανιάχου και των ακροδεξιών εταίρων του δεν είναι πλέον ανεκτή συνθήκη και αυτό αναμένεται να φανεί ή ακόμη και να κοστίσει ακριβά στην ισραηλινή πλευρά.