ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος, Μέρκελ και ακτιβιστές ανάμεσα στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ακτιβιστές κατά της πυρηνικής ενέργειας και η Άγκελα Μέρκελ συγκαταλέγονται ανάμεσα στους υποψήφιους για το Νόμπελ Ειρήνης 2015, ο νικητής του οποίου θα ανακοινωθεί σήμερα στις 11

Ο οργανισμός Διεθνούς Καμπάνιας για την Κατάργηση Πυρηνικών Όπλων (ICAN) προτάθηκε ως ο κύριος υποψήφιος για το έπαθλο των 972.00 δολαρίων από την κρατική τηλεόραση της Νορβηγίας (NRK) και τον ιστότοπο Nobeliana, ένα site ιστορικών που εξειδικεύεται στην καταγραφή της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης.

H NRK μετέδωσε ότι η αντίθεση του Πάπα Φραγκίσκου στα πυρηνικά όπλα, η συνεισφορά του στην επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με την Κούβα, το συνεχές κάλεσμα του για κοινωνική δικαιοσύνη και η στάση του απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ενισχύει την πιθανότητα να κερδίσει το Νόμπελ

Επίσης υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης είναι ο Setsuko Thurlow, επιζών της πυρηνικής βόμβας στη Χιροσίμα, και ο Sumiteru Taniguchi επιζών του Ναγκασάκι.

Η NRK, η οποία έχει προβλέψει με ακρίβεια μια σειρά νικητών, ανέφερε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Javad Zarif και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry ως υποψηφίους για τη σύναψη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ειδικοί κάνουν λόγο για έναν κατάλογο άλλων υποψηφίων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο μαρξιστής ηγέτης των ανταρτών, Rodrigo Londono, για τις προσπάθειές τους να βάλουν τέλος στον πόλεμο δεκαετιών που έχει ισοπεδώσει την Κολομβία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών UNHCR, που ασχολείται με την προσφυγική κρίση, ο ιερέας από την Ερυθραία Mussie Zerai και ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα Giusi Nicolini, περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο με τις υποψηφιότητες για την προσφορά τους στους πρόσφυγες.

Επιπλέον, η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta και ο αρχισυντάκτης της Dmitry Muratov, γνωστός για τις έρευνες του και την ανάδειξη θεμάτων διαφθοράς, αλλά και ο Κογκολέζος γυναικολόγος Denis Mukwege, ο οποίος βοηθά θύματα σεξουαλικής βίας, αναφέρονται από αναλυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης