ΚΟΣΜΟΣ

Αργοπεθαίνοντας στο Χαλέπι

REUTERS/Abdalrhman Ismail

Η πείνα, ο φόβος και ο θάνατος φωλιάζουν εδώ και μήνες στην άλλοτε πλούσια και δυνατή οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, το Χαλέπι. 300.000 άνθρωποι ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες χωρίς τροφή, φάρμακα και με περιορισμένη πρόσβαση στο νερό.

Ηλικιωμένοι, παιδιά και βρέφη έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τα όρια της ανθρώπινης φύσης στην πόλη – φάντασμα που έχει διαμελιστεί από τις αντιμαχόμενες πλευρές, οι οποίες πολεμούν η μία εναντίον της άλλης στον εμφύλιο της Συρίας.

Η Ρωσία, που υποστηρίζει τον συριακό στρατό, ανακοίνωσε πριν από μερικά 24ωρα την ετοιμότητα της ν' ανοίξει διαδρόμους σωτηρίας για τους πολίτες του Χαλεπιού, οι οποίοι θα τους επιτρέψουν να φύγουν από τη μαρτυρική πόλη τους.

Ωστόσο η αντίδραση ήταν άμεση τόσο από τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό όσο και από δυτικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού εξήγησαν πως ο ανθρωπιστικός διάδρομος θα πρέπει να διασφαλίζει πως οι Σύροι θα είναι προστατευμένοι είτε αποφασίσουν να φύγουν είτε να παραμείνουν στην πόλη και ως εκ τούτου πρέπει νωρίτερα να έχει συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Σταφάν ντε Μιστούρα, κάλεσε τη Ρωσία ν' αφήσει την ευθύνη ενός σχεδίου εκκένωσης στον Οργανισμό, προσθέτοντας ωστόσο ότι έχει την εντύπωση πως η Μόσχα είναι ανοιχτή σε συζητήσεις επί του σχεδίου.

Πράγματι ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Αλεξέι Μποροντάβκιν, είπε πως η Μόσχα θα λάβει σοβαρά υπ’όψιν της τις συστάσεις του ΟΗΕ.

Τη μεγαλύτερη ανησυχία εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα προσέγγιση με τη Ρωσία για το συριακό. «Αν το σχέδιο της Ρωσίας είναι τέχνασμα τότε θα πλήξει την προσπάθεια συνεργασίας με τις ΗΠΑ», τόνισε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ήδη μια ομάδα Αμερικανών επεξεργάζεται βελτιώσεις στο ρωσικό σχέδιο και είναι σε επαφή με τη Μόσχα ώστε, εάν υπάρξει συμφωνία, το πλάνο να μπει το συντομότερο δυνατό σε εφαρμογή. Αποκάλυψε δε πως τις τελευταίες 24 ώρες έχει μιλήσει δύο φορές με τον Ρώσο ομόλογό του.

Δοκιμάζονται και οι κάτοικοι της Μοσούλης

Από παρόμοια δοκιμασία περνούν και οι κάτοικοι της Μοσούλης στο Ιράκ. Η πόλη βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και σφυροκοπείται ανηλεώς από τις κυβερνητικές δυνάμεις αλλά και τα αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αναφέρει ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι θ' αναγκαστούν το επόμενο χρονικό διάστημα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να προστεθούν στα 3 εκατομμύρια των Ιρακινών προσφύγων.

"Αν η κλιμάκωση της βίας γίνει όπως προβλέπουμε, o αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων θα αυξηθεί σημαντικά", ανέφερε εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης