ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Γιατί ο Πούτιν μπορεί να είναι ο μεγάλος χαμένος του εκλογικού του θριάμβου

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν 

Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Τους λόγους για τους οποίους ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να είναι τελικά ο μεγάλος χαμένος των προεδρικών εκλογών  όπου εννιά τους 10 Ρώσους τον ψήφισαν αναλύει το Politico.  

«Το κύριο ακροατήριο του Κρεμλίνου είναι η ελίτ, είναι αυτοί που πρέπει να πειστούν ότι τα τελευταία έξι χρόνια η θέση του Πούτιν δεν έχει αποδυναμωθεί, αλλά έχει γίνει ισχυρότερη», δήλωσε ο Νικολάι Πετρόφ, σύμβουλος στο Chatham House.

Κατά ειρωνικό τρόπο, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ο ίδιος ο Πούτιν είναι αυτός που μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος χαμένος της δικής του στημένης ψήφου.

«Αν η ελίτ δει ότι, υπό την πίεση του Κρεμλίνου, αναφέρουν σήμερα αριθμούς που είναι πολύ διαφορετικοί από τους πραγματικούς, θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους», πρόσθεσε ο Πετρόφ. «Θα κοιτάξουν γύρω τους και θα αναρωτηθούν σε ποιον θα πρέπει να ποντάρουν ως το επόμενο αφεντικό».

Οι κινήσεις Πούτιν

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα ως απόδειξη της μαζικής υποστήριξης. Αλλά μια τόσο διαστρεβλωμένη εκλογή -στην οποία όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι γνώρισαν τη συντριβή και ακόμη και οι νεκροί μπορεί να τον ψήφισαν- κινδυνεύει να υπονομεύσει την πολιτική σταθερότητα που επιθυμεί. Αυτές οι εκλογές ήταν ένα ιστορικό χαμηλό για τη μετασοβιετική Ρωσία.

«Με την πάροδο των ετών, η προεδρική διοίκηση έχει δημιουργήσει όλο και πιο ευνοϊκές συνθήκες για τον εαυτό της», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κανκίγια, της ανεξάρτητης ομάδας παρακολούθησης Golos, στο Politico. «Αλλά αυτή τη φορά έφτασε σε μια άνευ προηγουμένου κορύφωση», πρόσθεσε.

Ακόμη και χωρίς να ληφθεί υπόψη η καταστολή της αντιπολίτευσης, η ψηφοφορία ήταν η λιγότερο ανταγωνιστική στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας: Μόνο τρεις υποψήφιοι του Κρεμλίνου χώρισαν τον Πούτιν από ένα ψηφοδέλτιο τύπου Στάλιν με ένα όνομα.

Ήταν επίσης η λιγότερο διαφανής: Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τόσο λίγοι ανεξάρτητοι παρατηρητές με τόσο μικρή πρόσβαση.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία

Σε μια άλλη πρωτοτυπία, σε περίπου 29 περιοχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πιο επιρρεπείς σε διαμαρτυρίες, η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά, κάτι που περιγράφεται από ανεξάρτητους παρατηρητές εκλογών ως μέθοδος «μαύρου κουτιού», σχεδιασμένη να διευκολύνει την αλλοίωση της ψήφου.

Αλλά ίσως η πιο κατάφωρη παραβίαση σε «αυτό το τοπίο παρανομίας», λέει η Εκατερίνα Σούλμαν, Ρωσίδα πολιτική αναλύτρια στο Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο, ήταν ένας στρατός ψηφοφόρων «νεκρών ψυχών».

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ψήφους που δόθηκαν από τα «νέα εδάφη»που κατέλαβε η Ρωσία στην Ουκρανία, όπου οι εκλογικές αρχές δήλωσαν ότι υπήρχαν περίπου 4,6 εκατομμύρια δυνητικοί ψηφοφόροι. Ο αριθμός αυτός είναι σύμφωνος με τις παλιές ουκρανικές στατιστικές από καιρό ειρήνης, αλλά δύσκολα αντιστοιχεί στον σημερινό πληθυσμό.

«Είναι προφανές ότι σε περιόδους πολέμου, οι άνθρωποι σκοτώνονται, απομακρύνονται», λέει η Σούλμαν.

«Όποιο αποτέλεσμα ήθελαν το πήραν»

«Εκεί διεξάγεται ένας πόλεμος και η δημόσια εποπτεία είναι μηδενική», συμφωνεί ο Κανκίγια, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι δεν χρειάζονται καν ρωσικό διαβατήριο για να ψηφίσουν. «Έτσι, όποιο αποτέλεσμα αποφάσισαν οι αρχές, το πήραν. Εδώ μπαίνουμε στη σφαίρα της καθαρής φαντασίας».

Στη συνέχεια, υπήρχαν τα δεκάδες εκατομμύρια των κρατικών υπαλλήλων και των φοιτητών που εξαναγκάστηκαν να ψηφίσουν.

«Όπως στη σοβιετική εποχή, όταν ήσουν αναγκασμένος να ψηφίσεις, είτε το ήθελες είτε όχι» πρόσθεσε ο Κανκίγια.

Αν και πρόκειται για ένα κραυγαλέα προφανές τσίρκο, το Κρεμλίνο μπορεί να μην ενδιαφέρεται τόσο πολύ καθώς ο Πούτιν είναι ο νικητής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης