ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Διαδηλώσεις και επεισόδια στις 100 ημέρες της προεδρίας Μιλέι

Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή

EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI

Επανειλημμένες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές σημάδεψαν χθες Δευτέρα 17/03 μια ημέρα μαζικών κινητοποιήσεων στην Αργεντινή για την «κατάσταση επισιτιστικής έκτακτης ανάγκης» και εναντίον των πολιτικών λιτότητας, καθώς σήμερα συμπληρώνονται εκατό ημέρες του ακραίου φιλελεύθερου προέδρου Χαβιέρ Μιλέι στην εξουσία.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό μέσων ενημέρωσης που δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές, όταν η αστυνομία επιχείρησε να σταματήσει πορείες και σε σποραδικά επεισόδια από χθες το πρωί σε διάφορα σημεία στο Μπουένος Άιρες.

Η αστυνομία έκανε επανειλημμένα χρήση αντλιών εκτόξευσης πεπιεσμένου νερού και δακρυγόνων, ενώ κάποιοι διαδηλωτές εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης σε ένα από τα σημεία έντασης, στην οδική γέφυρα Αβεζανέδα, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους φωτορεπόρτερ του AFP, υπέστησαν ψεκασμούς με σπρέι πιπεριού από αστυνομικούς.

Στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με κεντρικό σύνθημα «Το όριο είναι η πείνα», κάλεσαν οργανώσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και κοινωνικά κινήματα, που έχουν ήδη πρωτοστατήσει σε σειρά διαδηλώσεων αφότου ανέλαβε την εξουσία ο κ. Μιλέι, τη 10η Δεκεμβρίου.

Κατήγγειλαν σε κοινή τους ανακοίνωση την κυβέρνηση διότι δεν εφοδιάζει με τρόφιμα εδώ και μήνες χιλιάδες κοινωνικές κουζίνες για την προσφορά γευμάτων σε άπορους σε λαϊκές συνοικίες σε όλη τη χώρα.

Η κυβέρνηση αρνείται πως έχει σταματήσει τον εφοδιασμό, λέει ωστόσο πως κάνει αυστηρό λογιστικό έλεγχο σε οργανώσεις αρωγής και ότι θα δημιουργήσει «διαφανές σύστημα» στο οποίο οι κοινωνικές κουζίνες θα λαμβάνουν βοήθεια «απευθείας» και όχι μέσω ενδιάμεσων, που χαρακτηρίζει «διαχειριστές της φτώχειας».

Ο Χαβιέρ Μιλέι σε πρόσφατη συνέντευξή του μάλιστα δήλωσε πως σε κάποιες περιπτώσεις οι συλλογικότητες που προσφέρουν δωρεάν γεύματα (πάνω από 40.000, σύμφωνα με καταγραφή της προηγούμενης κυβέρνησης) είναι εικονικές, ή τις χειρίζονται απατεώνες που παρουσιάζουν διογκωμένα έξοδα.

«Πάμε σε μια κοινωνική κουζίνα και διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει. Ή σε κάποιες ακούμε πως προσέρχονται τακτικά 500 άνθρωποι, όταν δεν πάνε ποτέ πάνω από 50», είπε ο πρόεδρος. Οι κατηγορίες του προκάλεσαν σάλο και έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις, που αντέτειναν πως χιλιάδες κοινωνικές κουζίνες δεν είδαν ποτέ τους «ελεγκτές» της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μιλέι, που συμπληρώνει σήμερα 100 ημέρες στην εξουσία, εφαρμόζει «θεραπεία σοκ», αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας, για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός (+270%). Σε συνδυασμό με την υποτίμηση του νομίσματος, του πέσο, κατά 50% και πλέον, και την απελευθέρωση των τιμών, το πρόγραμμα πλήττει σκληρά τους πολίτες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η φτώχεια πλέον μαστίζει το 40% του πληθυσμού στην άλλοτε πλούσια χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης