ΚΟΣΜΟΣ

Τι αλλάζει με τη νέα σαρωτική νίκη του Πούτιν

Τι αλλάζει με τη νέα σαρωτική νίκη του Πούτιν
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν στη νικητήρια ομιλία του που συνέπεσε με την επέτειο 10 ετών από την προσάρτιση της Κριμαίας στη Ρωσία, στην Κόκκινη Πλατεία, στη Μόσχα, στις 18 Μαρτίου 2024. AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Το 87% είναι χωρίς αμφιβολία ένα σαρωτικό ποσοστό για εκλογικό αποτέλεσμα. Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτό το αποτέλεσμα πέρα από το γεγονός πως ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας γίνεται ισχυρότερος;

Με 77% συμμετοχή και σχεδόν 87% των ψήφων ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι για πέμπτη φορά Πρόεδρος της Ρωσίας. Η συγκεκριμένη νίκη δεν ήταν ούτε απρόσμενη ούτε και αιφνιδίασε κάποιον εκτός Ρωσίας. Η φράση του υπουργού εξωτερικών της Βρετανίας πως το συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι κάθε άλλο παρά «παράγωγο Δημοκρατίας» ελάχιστη σημασία έχει για τον άνθρωπο που βρίσκεται στα ινία της Ρωσίας πλέον ένα τέταρτο του αιώνα.

Οι αλλαγές που φέρνει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο ομάδες: τις εμφανείς και τις κρυφές…

Τα ξεκάθαρα στοιχεία

Είναι ξεκάθαρο πως ο Πούτιν θα συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και πως δεν πρόκειται να αλλάξει στάση απέναντι στη Δύση. Ο μόνιμος «ένοικος» του Κρεμλίνου έχει ξεκαθαρίσει πως για τον ίδιο και τη χώρα του δεν υπάρχει υποχώρηση ούτε στα πεδία των μαχών ούτε σε αυτά της διπλωματίας. Κανένας δεν αναμένει η Ρωσία όχι άμεσα τουλάχιστον, να αποφασίσει να συζητήσει με το ΝΑΤΟ, το Κίεβο και τους συμμάχους της Ουκρανίας για την επόμενη ημέρα. Φαίνεται σκοτεινό αλλά μοιάζει, με τις παρούσες συνθήκες, απίθανο σενάριο το τέλος των μαχών και της αιματοχυσίας και το 2024.

Ο Πούτιν επίσης είναι ξεκάθαρο πως βγαίνει για ακόμη μία φορά εξαιρετικά ενισχυμένος καθώς πλέον θα έχει ανανεωμένο αφήγημα αναφορικά με το ότι οι αποφάσεις του χαίρουν της λαϊκής έγκρισης. Ο Ρώσος Πρόεδρος εννοεί απόλυτα το ότι δεν τον απασχολεί το λέει η Δύση και θα συνεχίσει να προτάσσει τον «δικό του τύπο» Δημοκρατίας. Είναι σχεδόν απίθανο επίσης να επιχειρήσει η ρωσική ηγεσία μία άμεση τουλάχιστον προσέγγιση της Δύσης ακόμη και σε θέματα στα οποία μπορεί να υπάρχει «χαραμάδα» συνεννόησης. Ο Πούτιν μέσω των εκλογών στη χώρα του κατάφερε όχι απλά να διατηρήσει αλλά κυρίως να «αναζωογονήσει» την αυτοπεποίθησή του, όχι πως ήταν ποτέ χαμηλά. Με νέα σαρωτική εντολή θα προχωρήσει στον σχεδιασμό του για το εξωτερικό και θα επιχειρήσει να «σιωπήσει» όσους αντιδρούν στο εσωτερικό από την κατακόρυφη αύξηση της φτώχειας. Το στοίχημα της οικονομίας ίσως να είναι και το μοναδικό μεγάλο εμπόδιο για τον Πούτιν προκειμένου να καταφέρει να ισορροπήσει στο εσωτερικό που μοιάζει σήμερα πιο εύθραυστο – αν και όχι σε κρίσιμη κατάσταση – από ότι τρία χρόνια πριν…

Τα κρυφά μηνύματα

Με τον Πούτιν σαρωτικά νικητή υπάρχουν μηνύματα τα οποία ούτε ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος ούτε το περιβάλλον του θα εκφράσουν δημόσια είναι πάντως εξόχως ηχηρά. Η ανταρσία Πριγκόζιν και ο θάνατός του σε αεροπορικό δυστύχημα δύο μήνες αργότερα έφεραν μία άμεση υποχώρηση από τη δημόσια σφαίρα των «ανησυχιών» των ισχυρότερων οικονομικά ανθρώπων της Ρωσίας. Δεν είναι κρυφό πως ο επικεφαλής της Wagner και πρώην άσπονδος σύμμαχος του Πούτιν είχε την στήριξη αρκετών σημαντικών ολιγαρχών που ήθελαν την αποχώρηση από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος πλήττει τα οικονομικά τους συμφέροντα. Η νίκη Πούτιν είναι ίσως η «ταφόπλακα» σε όλους αυτούς που θα ήθελαν να βρουν κάποιον άλλο να εκφράσει άμεσα και δημόσια της ενστάσεις αυτές.