Απάντηση Κρεμλίνου στη Δύση: Μας είναι αδιάφορη η γνώμη τους για τις ρωσικές εκλογές
«Η θριαμβευτική επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν με ποσοστό άνω του 87% δείχνει ότι ο ρωσικός λαός στηρίζει τον Ρώσο πρόεδρο», απάντησε την Δευτέρα (18/3) το Κρεμλίνο, απορρίπτοντας τις επικρίσεις των ΗΠΑ, μιας χώρας που, όπως είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, είναι «ντε φάκτο σε πόλεμο» με τη Ρωσία στην Ουκρανία.
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τον πρόεδρο Πούτιν (…) και μια εύγλωττη επιβεβαίωση της υποστήριξης του πληθυσμού της χώρας μας στον πρόεδρό του», είπε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Πούτιν εξελέγη με ποσοστό 87% ή 76 εκατομμύρια ψήφους, τις περισσότερες που έχει λάβει ποτέ κανείς στη μετασοβιετική Ρωσία, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Η συμμετοχή ανήλθε στο 77%, επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
Φυσικά, το σχόλιο από τον Λευκό Οίκο ήταν επικριτικό: «Προφανώς δεν είναι ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», αφού ο Πούτιν φυλάκισε πολιτικούς αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να θέσουν υποψηφιότητα.
«Δεν είναι καν σημαντική η άποψή τους»
«Διαφωνούμε κατηγορηματικά με αυτήν την εκτίμηση των ΗΠΑ. Τέτοιες εκτιμήσεις είναι αναμενόμενες και προβλέψιμες, δεδομένου ότι ντε φάκτο οι ΗΠΑ είναι μια χώρα με βαθιά ανάμιξη στον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι μια χώρα που βρίσκεται, στην πραγματικότητα, σε πόλεμο με εμάς», είπε ο Πεσκόφ. «Δεν είναι μια άποψη που είμαστε έτοιμοι να την ακούσουμε, δεν είναι καν σημαντική για εμάς», πρόσθεσε.
Εάν η Δύση θέλει να μιλήσει για παράνομες ρωσικές εκλογές, αυτό θα σήμαινε ότι υπονοεί πως το 87% των ψήφων υπέρ του Πούτιν ήταν παράνομες, κάτι που, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, θα ήταν «γελοίο».
Όταν ρωτήθηκε για τις εκκλήσεις Ρώσων αντιπολιτευόμενων ακτιβιστών που θέλουν να χαρακτηριστούν παράνομες οι εκλογές, ο Πεσκόφ απάντησε ότι άνθρωποι σαν τη Γιούλια Ναβάλναγια, τη χήρα του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, έχουν χάσει την επαφή τους με τη Ρωσία.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν διακόψει πλήρως τις σχέσεις τους με την πατρίδα τους. Η Γιούλια Ναβάλναγια που αναφέρατε κινείται ολοένα και περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση» είπε. Τέτοιοι άνθρωποι «χάνουν τις ρίζες τους, τους δεσμούς τους με την πατρίδα, την κατανόησή τους για την πατρίδα και παύουν να αισθάνονται τον σφυγμό της χώρας τους», πρόσθεσε.
Η «ουδέτερη ζώνη»
Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι θεωρεί πως ο μοναδικός τρόπος για να προστατευθούν τα ρωσικά εδάφη από τις ουκρανικές επιθέσεις είναι η δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης» που θα έφερνε τις ρωσικές περιοχές πέραν του βεληνεκούς των ουκρανικών πυρών.
Ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε σε αυτήν την πιθανότητα στην ομιλία του μετά την επανεκλογή του την Κυριακή.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους για τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ο Πεσκόφ είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να προστατευθούν οι υποδομές και οι κατοικίες. «Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη δημιουργία κάποιου είδους ουδέτερης ζώνης, ώστε κάθε μέσο που χρησιμοποιεί ο εχθρός για να μας πλήξει να είναι εκτός εμβέλειας», πρόσθεσε.
Στην ομιλία του, ο Πούτιν δεν απέκλεισε να δημιουργηθεί «όταν το κρίνουμε σκόπιμο» μια τέτοια ζώνη σε εδάφη που σήμερα ελέγχονται από την Ουκρανία. Δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, λέγοντας μόνο ότι θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε τα ξένα οπλικά συστήματα να μην μπορούν να πλήξουν τα ρωσικά εδάφη.
Το σχόλιο αυτό έγινε ενώ απαντούσε στην ερώτηση αν θεωρεί αναγκαίο για τη Ρωσία να καταλάβει την περιφέρεια του Χαρκόβου, η οποία συνορεύει με το Μπέλγκοροντ. Οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να καταλάβουν αυτήν την περιοχή τον Φεβρουάριο του 2022 αλλά απωθήθηκαν από την ουκρανική αντεπίθεση, τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Δύση για Ρωσικές εκλογές: «Παρωδία και άδικες»
Νωρίτερα, βέβαια, Δυτικοί αξιωματούχοι είχαν χρησιμοποιήσει επίσης κάποιες «βαριές» λέξεις όπως «παρωδία», «άδικες», «φάρσα» για τις εκλογές στη Ρωσία. «Οι εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες και βασίστηκαν στην καταπίεση και τον εκφοβισμό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα εκδώσουν κοινή δήλωση για τις εκλογές δεδομένου ότι στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη.
Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Αυτές τις ημέρες, ο Ρώσος δικτάτορας προσομοιώνει άλλες εκλογές. Είναι σαφές σε όλους στον κόσμο ότι αυτή η φιγούρα, όπως έχει ήδη συμβεί πολλές φορές στη διάρκεια της ιστορίας, απλώς αρρωσταίνει για την εξουσία και κάνει τα πάντα για να κυβερνήσει για πάντα», είπε μεταξύ άλλων.
Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων
Οι εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν πραγματικές εκλογές, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.
«Οι ρωσικές εκλογές ήταν εκλογές χωρίς επιλογή», δήλωσε η ίδια στην έναρξη συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. Η Μπέρμποκ είπε επίσης ότι η ΕΕ θα ανοίξει τον δρόμο για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Η επανεκλογή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο καταπίεσης στην κοινωνία των πολιτών και οι συνθήκες για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές δεν έγιναν σεβαστές, ανέφερε σε ανακοίνωση το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Το υπουργείο χαιρέτισε επίσης το θάρρος «πολλών Ρώσων πολιτών που ειρηνικά διαμαρτυρήθηκαν κατά της επίθεσης σε βάρος των θεμελιωδών πολιτικών τους δικαιωμάτων».
«Οι κάλπες έκλεισαν στη Ρωσία, μετά την παράνομη διεξαγωγή εκλογών στο ουκρανικό έδαφος, την έλλειψη επιλογών για τους ψηφοφόρους και την απουσία ανεξάρτητης παρακολούθησης από τον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη). Αυτό δεν είναι το πώς μοιάζουν οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», ανέφερε σε μήνυμά του στο Χ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.
Η εκλογική νίκη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στερείται νομιμότητας καθώς οι πολίτες δεν είχαν την ελευθερία να επιλέξουν, δήλωσε με τη σειρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.
«Σε αυτό το περιβάλλον της μη ελευθερίας, σίγουρα δεν μπορούν να υπάρξουν εκλογές», δήλωσε ο Λαντσμπέργκις πριν από συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών στις Βρυξέλλες.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Γιαν Λιπάφσκι χαρακτήρισε τις εκλογές «φάρσα και παρωδία».