Αγρότες: Από τις λύσεις στο Μαξίμου, στις αλλαγές της Κομισιόν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική
Σε αποκλιμάκωση τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων φαίνεται πως οδηγείται η ένταση που είχε δημιουργηθεί εδώ και αρκετό καιρό στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, καθώς μετά το νέο ραντεβού της κυβέρνησης με αντιπροσωπεία Θεσσαλών αγροτών στο Μαξίμου, το βράδυ ήρθε και η ανακοίνωση της Κομισιόν για στοχευμένες αλλαγές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Έτσι, μετά το κρίσιμο ραντεβού στο Μαξίμου που αφορά τους αγρότες της χώρας, «λευκός καπνός» προέκυψε και από τις Βρυξέλλες και τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας. Κομισιόν και Αγρότες φαίνεται πως θέσπισαν από κοινού κανόνες για μια αρχική συμφωνία.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ προωθεί σχέδιο χαλάρωσης του αυστηρού προγράμματος και των κανόνων που είχαν τεθεί στους Ευρωπαίους αγρότες. Η Κομισιόν αναμένεται να στείλει άμεσα νέες προτάσεις στα κράτη - μέλη της με στόχο ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση και εξαιρέσεις από υποχρεώσεις.
Βασικός πυλώνας θα είναι:
- οι καιρικές συνθήκες,
- η δυνατότητα παρέκκλισης των αγροτών, αλλά και
- η δυνατότητα να παρεκκλίνουν από υποχρεώσεις εάν αυτές έχουν περισσότερες συνέπειες αντί να βοηθούν.
Σημαντικό κομμάτι αποτελεί:
- η ακύρωση της απαίτησης για διατήρηση 4% αρόσιμης έκτασης υπό αγρανάπαυση ή διάτηρησης με μη παραγωγικά στοιχεία, αλλά και
- εξαιρέσεις για γεωργικές εκτάσεις μέχρι 10 εκτάρια.
Αντί γι' αυτό η πρόταση κάνει λόγο για εθνικά οικολογικά προγράμματα με εθελοντική εφαρμογή με οικονομική ενίσχυση για τους αγρότες, ώστε να δοθούν κίνητρα για τη βιοποικιλότητα.
Η Κομισιόν δεσμεύτηκε να κινηθεί γρήγορα με σκοπό να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής. Οι συζητήσεις με τα κράτη μέλη θα διεξαχθούν σε διάφορες μορφές και κυρίως στο επερχόμενο Συμβούλιο Γεωργίας στις 26 Μαρτίου. Επίσης, το επόμενο διάστημα έμφαση θα δοθεί σε επιπλέον πρωτοβουλίες και στην αντιμετώπιση των καταχρηστικών εμπορικών πρακτικών που πλήττουν τους αγρότες.
«Η μερική εξαίρεση ικανοποιεί πολλά αιτήματα για περισσότερη ευελιξία, όπως ζητήθηκε από τα κράτη μέλη για να ανταποκριθούν καλύτερα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Φον ντερ Λάιεν: Είμαστε στο πλευρό των αγροτών
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΕ, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Η Επιτροπή λαμβάνει ισχυρή και γρήγορη δράση για να στηρίξει τους αγρότες μας σε μια εποχή που αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και ανησυχίες. Οι σημερινές προτάσεις - που εκπονήθηκαν σε στενή συνεργασία με τους αγρότες, τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, τα κράτη - μέλη και τους ευρωβουλευτές μας - προσφέρουν στοχευμένες ευελιξίες για να βοηθήσουν τους αγρότες να κάνουν το ζωτικής σημασίας έργο τους με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και βεβαιότητα.
Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η γεωργική πολιτική προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες πραγματικότητες, παραμένοντας συγκεντρωμένοι στη βασική προτεραιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στέκεται σταθερά στο πλευρό των αγροτών μας, οι οποίοι διατηρούν την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ και υπηρετούν στην πρώτη γραμμή της δράσης μας για το κλίμα και το περιβάλλον».
Μητσοτάκης: Χαμηλό ρεύμα σε ορίζοντα 10ετίας
Το πρωί της Παρασκευής, η κυβέρνηση είχε συνεχίσει τις δικές της επαφές προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στους αγρότες. Με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέχεται η δυνατότητα σε κατόχους αγροτικών τιμολογίων να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές τιμές ρεύματος.
Μάλιστα, στη νέα συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στη «δρομολόγηση της νομοθετικής ρύθμισης για προσφορά χαμηλότερου ρεύματος στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους σε ορίζοντα 10ετίας». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην διενέργεια των ευρωεκλογών σε τρεις μήνες, λέγοντας πως ένα από τα σημαντικά ζητήματα είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική.
«Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις στην ΚΑΠ, το υπουργείο έχει καταθέσει προτάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών, αλλά θα χρειαστεί μια ευρύτερη συζήτηση πιθανόν και σε επίπεδο συνόδου Κορυφής για την πράσινη μετάβαση και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι».
«Έχουμε στηρίξει την συνεταιριστική γεωργία», είπε επίσης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον «πρωτογενή τομέα, που μπορεί να είναι καινοτόμος και εξαγωγικός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Οι αλλαγές που συμφώνησε η ΕΕ για την ΚΑΠ
Μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή (15/3), η Επιτροπή προτείνει την αναθεώρηση όρων της ΚΑΠ με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- GAEC 8 (Good Agricultural and Environmental Conditions) 8 για μη παραγωγικά χαρακτηριστικά: Οι γεωργοί της ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσουν τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά τοπίου στη γη τους, αλλά δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να αφιερώνουν ελάχιστο μέρος της αρόσιμης γης τους σε μη παραγωγικές περιοχές, όπως αγρανάπαυση. Αντίθετα, μπορούν να επιλέξουν, σε εθελοντική βάση, να διατηρήσουν ένα μερίδιο της αρόσιμης γης τους μη παραγωγικό - ή να δημιουργήσουν νέα χαρακτηριστικά τοπίου (όπως φράκτες ή δέντρα) - και ως εκ τούτου να λάβουν πρόσθετη οικονομική υποστήριξη μέσω ενός οικολογικού συστήματος που όλα τα μέλη Τα κράτη θα πρέπει να προσφέρουν στα στρατηγικά τους σχέδια της ΚΓΠ. Θα δοθούν κίνητρα σε όλους τους αγρότες της ΕΕ να διατηρήσουν μη παραγωγικές περιοχές που είναι ωφέλιμες για τη βιοποικιλότητα χωρίς να φοβούνται την απώλεια εισοδήματος.
- GAEC 7 για την αμειψισπορά: Οι γεωργοί της ΕΕ θα μπορούν να εκπληρώσουν αυτήν την απαίτηση επιλέγοντας είτε να εναλλάσσουν είτε να διαφοροποιούν τις καλλιέργειές τους , ανάλογα με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν και εάν η χώρα τους αποφασίσει να συμπεριλάβει την επιλογή διαφοροποίησης των καλλιεργειών στο στρατηγικό τους σχέδιο της ΚΓΠ. Η ευελιξία για τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών αντί για αμειψισπορά μόνο θα επιτρέψει στους αγρότες που πλήττονται από τακτική ξηρασία ή υπερβολικές βροχοπτώσεις να συμμορφωθούν πιο εύκολα με αυτήν την απαίτηση.
- GAEC 6 για την κάλυψη του εδάφους κατά τις ευαίσθητες περιόδους: Τα κράτη μέλη θα έχουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό των ευαίσθητων περιόδων που ορίζουν και των πρακτικών που επιτρέπεται να εκπληρώσουν αυτήν την απαίτηση, υπό το φως των εθνικών και περιφερειακών συνθηκών τους και στο πλαίσιο των αυξανόμενων καιρικών συνθηκών μεταβλητότητα.
Τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ διαθέτουν το 32% του συνολικού προϋπολογισμού της (περίπου 98 δισεκατομμύρια ευρώ) σε εθελοντικές δράσεις για την προώθηση των στόχων για το περιβάλλον, το κλίμα και την καλή διαβίωση των ζώων. Αυτές οι προτεινόμενες αλλαγές διατηρούν αυτόν τον άνευ προηγουμένου προϋπολογισμό και παρέχουν αυξημένη ευελιξία για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της ΚΑΠ.