Γαλλία: Η οργάνωση SOS Méditerranée διέσωσε άλλους 135 μετανάστες στην κεντρική Μεσόγειο
Το πλοίο-ασθενοφόρο της ανθρωπιστικής οργάνωσης SOS Méditerranée διέσωσε το βράδυ της Πέμπτης άλλους 135 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα «υπερφορτωμένο πλοιάριο», όπως ανακοινώθηκε σήμερα, μία ημέρα αφού έγινε γνωστό ότι χάθηκαν στη θάλασσα περίπου 60 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.
«Χθες (Πέμπτη) το βράδυ, το Ocean Viking διέσωσε 135 ανθρώπους» μεταξύ των οποίων ήταν μία έγκυος γυναίκα και οκτώ παιδιά, στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Μάλτας, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Μασσαλία.
Συνολικά, από την Τετάρτη, το Ocean Viking περισυνέλλεξε 361 ανθρώπους στη θάλασσα, σε τέσσερις διαφορετικές επιχειρήσεις διάσωσης. Δύο από αυτούς, που είχαν χάσει τις αισθήσεις τους, μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην ξηρά από την ιταλική ακτοφυλακή όμως ο ένας από αυτούς «δυστυχώς πέθανε στο νοσοκομείο», ανέφερε η οργάνωση.
Πάνω στο πλοίο βρίσκονται πλέον 359 διασωθέντες. Το Ocean Viking κατευθύνεται στο λιμάνι της Αγκόνας, περίπου 1.500 χιλιόμετρα από το σημείο των διασώσεων. Οι ιταλικές αργές έχουν χαρακτηρίσει «ασφαλή τοποθεσία αποβίβασης» το λιμάνι αυτό, ωστόσο η SOS Méditerranée διαμαρτυρήθηκε σήμερα θεωρώντας ότι «δεν θα έπρεπε να υποβάλλονται σε τόσο μακρύ ταξίδι οι άνθρωποι που διασώθηκαν στη θάλασσα».
Και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η Ιταλία συχνά επιτρέπει την αποβίβαση των μεταναστών σε λιμάνια που απέχουν πολύ από την περιοχή της διάσωσής τους.
«Γίνονται πολλές απόπειρες διάπλου (της Μεσογείου) και τα πλοία διάσωσης παρεμποδίζονται. Δεν υπάρχουν πλέον κρατικά μέσα διάσωσης στη Μεσόγειο Θάλασσα. Και η άμεση συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να σκοτώνονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο, θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν», σχολίασε η γενική διευθύντρια της SOS Méditerranée, Σοφί Μπο, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων του πρώτου φουσκωτού που εντόπισε το Ocean Viking, «τουλάχιστον 60 άνθρωποι» που επέβαιναν σε αυτό χάθηκαν στη θάλασσα. Το πλοιάριο αναχώρησε στις 8 Μαρτίου από τη Ζαουίγια της Λιβύης και έπειτα από τρεις ημέρες χάλασε η μηχανή του. Έπλεε ακυβέρνητο επί πολλές ημέρες, με τους ανθρώπους να μην έχουν ούτε νερό, ούτε τρόφιμα.